Dupa cum am aflat de la Nicolae Saridache, liderul sindicatului SANITAS al cadrelor medii sanitare din Braila, acest transfer ar fi unul firesc si logic, avind in vedere preocuparea pe care ar trebui sa o aiba comunitatea fata de starea de sanatate a cetatenilor, daca aceste etape ar fi bine pregatite. In realitate insa, autoritatile locale si judetene nu sint pregatite in acest moment pentru descentralizarea unitatilor publice sanitare, nu au departamentele necesare, nu au fonduri financiare care sa duca la concluzia ca aceasta descentralizare se va face fara a avea de suferit sistemul si, implicit, omul bolnav.
De precizat este faptul ca, in etapa a treia, configuratia unitatilor sanitare din judetul nostru va fi urmatoarea: Spitalul Judetean de Urgenta, Spitalul de Obstetrica-Ginecologie si Spitalul de Pneumoftiziologie vor fi in administrarea Consiliului Judetean, Spitalul de Psihiatrie - in administrarea Agentiei regionale de asistenta medicala, avind activitatea coordonata de Centrul de Sanatate Mintala, iar Spitalul Faurei va fi in administrarea Primariei orasului Faurei. Autoritatea de Sanatate Publica, Medicina Preventiva etc., prin infiintarea unui serviciu pentru aplicarea politicilor si strategiilor de sanatate publica, vor fi in administrarea Consiliului Judetean. "Transferam de fapt in administrarea autoritatilor locale unitati sanitare publice cu relele si bunele lor, iar autoritatile locale ar trebui sa aiba suficiente proiecte care sa prevada o buna finantare pentru transformarea unitatilor sanitare, in asa fel incit acestea sa corespunda normelor sanitare pentru a putea fi autorizate, sa dispuna de fonduri pentru dotarea cu aparatura, cit si de fonduri pentru a putea atrage personal calificat, in caz contrar, exodul personalului din sistem ar putea fi maxim", apreciaza Nicolae Saridache.
Pentru ca descentralizarea unitatilor sanitare sa se realizeze in conditii optime, Biroul Executiv al Sindicatului SANITAS Braila va solicita in urmatoarea perioada conducerii Consiliului Judetean si primariilor din judet intilniri in care sa se discute foarte serios aceste probleme, iar pentru alte raspunsuri, prin Federatia SANITAS, sindicatul cadrelor medii sanitare din Braila va solicita Ministerului Sanatatii Publice detalii referitoare la strategia de descentralizare. "Am fi dorit ca, inainte de descentralizare, sa apara noile cladiri ale noilor spitale, fondurile pentru renovarea vechilor spitale, dotarile cu aparatura medicala performanta promisa de mult timp, modificarile legislative privind fondurile pentru formarea profesionala a personalului si majorarea substantiala a veniturilor acestora pentru motivarea raminerii in sistem. Aceste promisiuni ar trebui indeplinite de Ministerul Sanatatii Publice, ca apoi sa se faca descentralizarea, astfel incit presiunea pe autoritatile locale sa fie suportabila si sa fie in folosul comunitatilor locale. In caz contrar, exista teama ca tot ce trebuie suportat de la bugetul central ar putea fi lasat sa fie suportat de bugetele locale si nu se stie de unde vor fi gasite aceste fonduri la nivel local", a concluzionat Nicolae Saridache.