In judetul Braila au statut de arii protejate: Insula Mica a Brailei,
Lacul Jirlau, Rezervatia Naturala Camnita si Rezervatia Naturala
Viisoara. Prin respectarea distantei de 15 km fata de aceste areale, practic nici un agricultor din judetul nostru nu mai poate cultiva soia modificata, ceea ce, sustin fermierii, ar provoca mari disfunctionalitati financiare.
Camera Deputatilor a acceptat deja modificarea art. 54
Acesta este si motivul pentru care o delegatie a cultivatorilor de soia PMG a purtat, la sfirsitul lunii trecute, o serie de discutii cu ministrii Mediului si Agriculturii, dar si cu mai multi parlamentari, membri ai Comisiilor de Agricultura din Senat si din Camera Deputatilor. Reprezentantii fermierilor le-au expus
nemultumirea lor fata de decizia de restrictionare a cultivarii soiei
modificate genetic in apropierea zonelor protejate si au obtinut din partea oficialilor promisiunea ca lucrurile se vor rezolva, cel putin in 2006. Promisiunile s-au si concretizat, saptamina trecuta, prin faptul ca in Camera Deputatilor s-a aprobat deja modificarea art. 54.
"Procedurile legislative pentru discutarea si modificarea OUG nr. 195 necesita timp indelungat si ne este teama ca atunci cind va aparea actul normativ in Monitorul Oficial va fi prea tirziu sa mai cultivam soia, pentru ca oricit ne-am dori sa aminam perioada optima de insamintare, cel putin pentru prima cultura, nu putem depasi 15 mai. Daca ministrul Agriculturii nu gaseste o solutie sa permita Directiilor Agricole sa ne elibereze autorizatiile de cultivare, pierdem aceasta cultura anul acesta. Oricum nu stim ce se va intimpla din 2007, si este pacat pentru ca multe ferme supravietuiesc financiar exact din aceasta cultura, extrem de rentabila", a sustinut Siica Daniilescu, director executiv al APPCSMS "Danubiu".
In situatie asemanatoare se afla si fermierii din judetele: Ialomita, Tulcea, Calarasi, Constanta, Giurgiu si Teleorman, pe teritoriile carora se afla mai multe arii protejate.
De precizat ca, oficial, in judetul nostru, anul trecut, au fost inregistrate 15.955 ha de soia "Roundup Ready" (toleranta la glifosat, produsa de "Monsanto"). Din intreaga suprafata 12.443 ha au fost cultivate de societati comerciale, 393 ha de societati agricole, iar 2.920 ha de persoane fizice. In total, in evidentele DADR Braila, sint inregistrati 230 de cultivatori de soia PMG.