Mergi la conţinutul principal

Deputatul Rizea dubleaza redeventa platita de arendasul IMB

Ultima incercare a acestuia de a se dovedi informat a vizat situatia Insulei Mari a Brailei, despre care reprezentantii PSD au declarat in numeroase randuri ca vor incerca sa o aduca de la Agentia Domeniilor Statului, in administrarea Consiliului Judetean.
Deputatul Viorel Balcan a fost cel care a reinnoit aceasta promisiune, in cadrul conferintei de presa de ieri, discutand despre prioritatile echipei de parlamentari locali: "Noi incercam in continuare sa aducem in administrarea Consiliului Judetean Insula Mare a Brailei, iar redeventa obtinuta din aceasta zona sa devina venit la bugetul CJ. ADS-ul nu mai este acum subordonata Ministerului Agriculturii, ci prim-ministrului, deci domnul Sarbu nu mai are interes sa sustina ca Insula Mare sa ramana la Agentie".
Primarul Aurel Simionescu a confirmat ca exista o disponibilitate declarata a ministrului Agriculturii pentru o astfel de decizie: "Am avut o discutie cu domnul ministru Ilie Sarbu, la modul general, in contextul in care ADS mai are niste terenuri in administrare, pentru ca sunt solicitari de acest gen nu doar de la Braila, ci si din alte judete din tara. Domnul Sarbu mi-a zis ca in cateva luni ADS-ul va da aceste terenuri la judetele respective".
In calitate de membru al comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, Cristian Rizea s-a simtit dator sa exprime si el un punct de vedere: "Inainte de a fi ministru, domnul Ilie Sarbu a venit la comisie pentru audieri si ne-a spus atunci pentru prima data faptul ca domnia sa doreste desfiintarea Agentiei Domeniilor Statului si trecerea tuturor acestor active care exista acolo la consiliile judetene. O problema ar fi cu creantele care exista, pentru ca sunt mii de miliarde de lei care trebuie recuperati de catre ADS si aici s-a pus problema: domnule, cum trecem aceste active, trece fapticul, sau scripticul, la Consiliile judetene? Asta trebuie stabilit zilele urmatoare, la comisia pentru agricultura, la o sedinta la care l-am invitat si pe domnul ministru Sarbu. In comisie sunt Culita Tarata, Ion Dumitru, Filip Georgescu, Victor Surdu, adica oameni foarte importanti din domeniu, nume grele, oameni cu experienta". Intrebat daca nu crede ca exista o incompatibilitate ca exact Culita Tarata, arendasul IMB, sa discute problema trecerii Insulei de la ADS la Consiliul Judetean, Rizea a precizat ca, pana la urma, nu este neaparat vorba despre rezilierea unui contract sau a altuia, ci pur si simplu banii care mergeau ca redeventa la ADS, ar merge, in continuare, catre CJ Braila: "Noi vorbim de o suma de circa 10 milioane de euro pe an, dupa cum m-am informat asa, la prima vedere. Bine, depinde de productie, dar sunt niste bani care ar fi bineveniti la bugetul judetean".
Precizam ca redeventa anuala datorata ADS pentru terenul arabil din Insula Mare este de 500 kg grau/hectar, ceea ce inseamna, in bani, 3-4 milioane de euro, in functie de pretul de tranzactie al graului afisat de bursa din Londra.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu