Mergi la conţinutul principal

Deputatul Ioniţă speră că amendamentele PNL vor fi luate în calcul la reanalizarea bugetului naţional

• deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a afirmat, recent, în cadrul unei conferinţe de presă, că PSD-iştii au aruncat ţara în haos din pricina realizării unui buget naţional total nerealist • aceasta şi-a exprimat totuşi speranţa că odată cu reanalizarea bugetului, după ce acesta a fost retrimis în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis, amendamentele PNL vor fi acceptate de parlamentarii coaliţiei de guvenare

 

Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă a criticat extrem de dur bugetul naţional propus de coaliţia de Guvernare, cu precizarea că este un lucru bun că preşedintele Klaus Iohannis l-a retrimis în Parlament pentru a fi reanalizat. Aceasta a abordat subiectul în cadrul unei conferinţe de presă susţinute recent la sediul partidului, făcând o comparaţie cu situaţia de anul trecut, când de asemenea au apărut mai multe probleme.

“Ştiţi foarte bine, bugetul de stat al României trebuia să intre în Parlament încă din luna noiembrie 2018, dar în schimb cei de la PSD - ALDE au aruncat ţara în degringoladă şi într-un haos total, iar bugetul se va reîntoarce în Parlament. Încă de la început, PNL a avertizat faptul că este un buget fantezist, care nu are nicio legătură cu realitatea economică şi cu nevoile reale ale populaţiei. Acest buget prevede de fapt, după PSD - ALDE, o creştere economică de 5,5%. În schimb, putem să facem o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat anul trecut. Au prevăzut atunci o creştere de 6,1% şi de fapt am încheiat anul 2018 cu o altă creştere, de 4,9%, iar pentru anul acesta ştiţi foarte bine, Comisia Europeană a estimat o creştere de 3,8%. Pe de altă parte, inflaţia în anul 2018 a fost prognozată la 3,7% şi când colo, la finalul anului 2018 în realitate a fost de 4,6%. Acest lucru a însemnat că aceşti câţiva lei care au fost primiţi în plus la pensii şi salarii, de fapt, nu au făcut faţă creşterilor care s-au găsit în preţurile alimentelor, în coşul de cumpărături, în nivelul de trai scăzut al populaţiei. Ca atare, este un buget bazat pe cifre care nu sunt reale”, a declarat Ioniţă.

Deputatul a mai avertizat că prin ordonanţa 114 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, care prevede o nouă taxă de 2% pentru firmele ce funcţionează în zona energiei, lucrurile vor degenera şi se va ajunge la scumpiri masive ca reacţie în lanţ.

“Bugetul PSD - ALDE este unul bazat pe bani falşi. De fapt, sunt nişte alocări bugetare din pix care nu o să îşi găsească sustenabilitatea în tot ceea ce vom vedea în viaţa de zi cu zi. Din nou, vor avea de suferit tot cetăţenii României. Implicit, pe plan local aceasta se va repercuta asupra investiţiilor. După cum ştiţi, s-a mai discutat, deja bugetele către Primării vor fi cu fonduri mult mai puţine. Am atras de la început atenţia că se va repercuta asupra cetăţenilor şi nu numai.  Primii care vor avea de suferit sunt persoanele cu handicap, copiii cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora, implicit persoanele cu asistenţă socială”, a mai afirmat deputatul liberal. Trebuie totuşi punctat că, la Brăila, primarul Marian Dragomir a afirmat că nicio persoană aflată într-o astfel de situaţie nu va avea probleme la primirea indemnizaţiilor. Edilul-şef a recunoscut chiar că a redus sumele de la câteva investiţii pentru a realiza asta.

 

Ioniţă speră la o nouă şansă pentru amendamentele PNL

Deputatul brăilean a reamintit faptul că deşi s-au făcut foarte multe promisiuni privind realizarea de spitale regionale, de autostrăzi, în varianta actuală a bugetului naţional nu există bani pentru nimic din toate acestea. În contextul reanalizării bugetului, Ioniţă şi-a exprimat speranţa că şi amendamentele liberalilor vor avea o nouă şansă să fie luate în seamă.

“Pe fond, după cum ştiţi, bugetul acesta este unul care nu clădeşte nimic. Vorbim de spitale regionale care sunt doar pe hârtie, nu avem încă niciun km de autostradă construit şi mă refer aici la tronsoanele importante care ar putea să aducă o infrastructură pe teritoriul României. Pe de altă parte, firmele cu capital străin şi firmele româneşti vor avea de suferit. De altfel şi pensionarii vor avea de suferit, întrucât acele măriri ale punctului de pensie care se anunţaseră în data de 1 ianuarie s-au amânat. Creşterea va avea loc de fapt de la 1 septembrie 2019, ceea ce înseamnă că fiecare pensionar va primi în acest an doar o treime din creşterea la care în mod normal aveau dreptul. Nu s-au alocat nici banii necesari către cei care au câştigat prin hotărâri judecătoreşti definitive sumele de bani pe care statul trebuia să le dea pe categorii. Mă refer aici la profesorii din învăţământ care şi-au câştigat drepturile salariale în instanţă. Pe de altă parte, nici cei care au aplicat pentru taxa de primă înmatriculare şi nici pentru timbrele de mediu. Aceste sume nu au fost prevăzute în alocările acestea bugetare. În concluzie, bugetul este unul nerealist, bazat pe cifre false, care se va întoarce în Parlament săptămâna viitoare. Ne dorim să fie reluate discuţiile pe amendamente. Sper ca de data aceasta parlamentarii puterii să înţeleagă că de fapt trebuie făcute aceste schimbări”, a conchis Ioniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro