Cum nu i s-a interzis să părăsească România, deputatul UDMR, Marko Attila, a luat drumul străinătăţii cu câteva zile înainte ca plenul Camerei Deputaţilor să aprobe, la 2 decembrie, hotărârea prin care încuviinţa arestarea preventivă a deputatului. De atunci, nu a venit în ţară, dar a solicitat să i se trimită dosarul la o adresă. Cerere respinsă însă de Biroul Permanent. Mai ales că, ulterior, s-a constatat că, de fapt, nu există o adresă clară.
"Nu ştim unde este domnul deputat, a fost într-o deplasare în Ungaria, nu ştim a venit, nu a venit, nu e treaba noastră să îl căutăm", a comentat Niculae Mircovici, citat de mediafax.ro.
Acum, vicepreşedintele Comisiei juridice a Camerei, Ciprian Nica a declarat că deputatul UDMR poate să-şi consulte dosarul personal sau prin avocat la Cameră, dacă dosarul se mai află la forul legislativ.
Unde e dosarul?
Nica a făcut aceste precizări după ce Biroul Permanent a solicitat Comisiei juridice un punct de vedere asupra cererii deputatului UDMR Marko Attila de a i se trimite cererea ministrului Justiţiei privind încuviinţarea arestării sale preventive, precum şi dosarul său. El a spus că membrii Comisiei juridice au predat dosarul lui Marko Attila la Biroul Permanent a doua zi după ce acest caz a fost dezbătut în comisie. "Conform procedurii, a doua zi după ce am avut pe ordinea de zi acest subiect la comisia juridică, noi am predat dosarul, nu mai este nici măcar o copie. E posibil ca dosarul să mai fie la Biroul Permanent, cred că, după legea arhivelor, dosarul să fie la Biroul Permanent şi, prin urmare, mingea este în terenul Biroului", a spus Nica. El a mai spus că dosarul nu poate fi trimis la domiciliul lui Marko Attila şi nici în Ungaria unde se află acesta, adăugând că doar o copie după rechizitoriu ar putea să-i fie trimisă la domiciliu. "Părerea mea este că poate să ia la cunoştinţă ( Marko Attila -n.r.) despre dosar, dacă este la Biroul Permanent. Dacă Biroul Permanent l-a predat mai departe, la Parchet, atunci înseamnă că nu mai este în Camera Deputaţilor. Dar dacă e la Biroul Permanent, atunci Biroul Permanent poate să-i facă o copie cu certificare numai la rechizitoriu. Pentru întreg dosarul de 11 volume trebuie să-şi desemneze un apărător delegat cu mandat şi reprezentare avocaţială poate să consulte dosarul, dar ca să-i dai 11 volume sau cât are dosarul, este mult prea mult", a explicat Ciprian Nica.