Deputatul de Braila Alin Teodorescu a semnat note la fosta Securitate | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Deputatul de Braila Alin Teodorescu a semnat note la fosta Securitate

Deputatul PSD de Braila Alin Teodorescu a recunoscut, recent, ca in perioada iulie-august 1988 a scris mai multe note, pe care le numeste "procese-verbale", in total circa 150 de pagini, in care dadea diverse date pentru Securitate. Parlamentarul sustine insa ca nu este vorba despre turnatorii sau politie politica, ci doar despre informari scrise despre ceea ce facea el, zi de zi, si despre persoanele cu care se intilnea. Teodorescu a explicat ca a fost cercetat penal de catre Directia a V-a a Securitatii, ca era chemat la sediul Securitatii din strada Rahova si era obligat sa le scrie ofiterilor care-l anchetau informari detaliate despre tot ce facea. Deputatul PSD a facut publice aceste detalii din trecutul sau la solicitarea ziaristilor de la un cotidian central, care i-au cerut sa raspunda la chestionarul-tip, adresat politicienilor: "Ziaristii respectivi mi-au solicitat sa raspund la acest chestionar, nu m-am oferit eu. Tot ce am facut eu a fost sa raspund exact la fiecare Intrebare. Nu stiu de ce m-au interogat pe mine, dar cred ca fiecare aspect al vietii din trecut trebuie cunoscut de noua generatie. Nu poti merge Inainte, daca nu-ti cunosti trecutul. Nu am ce sa ascund, eu nu am colaborat cu fosta Securitate. Am fost perchezitionat cu proces-verbal, cu totul in regula, si urmarit. Nu am semnat niciodata vreo hirtie de colaborare, vreun angajament cu Securitatea. Am vazut angajamentul, mi l-au pus in fata, dar nu l-am semnat. Cind ma chema la perchezitie, semnam insa procesele-verbale. Trebuia sa scriu acolo ce am facut, cu cine m-am intilnit, unde am fost, cu cine m-am vazut, pe cine am vazut. Ma intrebau de ce am dat interviuri in strainatate, de ce am publicat in ziarele respective sau de ce s-a scris despre mine in ziare din strainatate. Ma intrebau de ce m-am vazut cu Silviu Brucan, cu Pavel Cimpeanu si cu Calin Anastasiu la masa, de ce am fost la Alecu Paleologu acasa. Scriai ce iti dictau ei".
L-am intrebat pe parlamentarul PSD daca "ceea ce dictau ei"
corespundea realitatii: "In ceea ce ma priveste, da. CInd venea vorba despre ce am discutat cu altii, spuneam numai bazaconii. Nu puteai sa completezi ceea ce iti dictau ei, spuneai povestea, o aranjau cu cuvintele lor, si ti-o dictau. De la un moment dat, ei stiau exact ce se discuta In anumite cercuri. In casa mea era tehnica, la Pavel Campeanu, de asemenea, iar telefoanele erau Inregistrate. Cum spuneam, insa, nimic din ce discutam cu adevarat nu era spus in sediul din strada Rahova. Mai mult, cu unii dintre colegi si prieteni stabileam exact ce aveam sa spunem, daca ne Intrebau".

"Eram anchetat, nu colaborator"

Alin Teodorescu crede ca ceea ce i-a determinat pe cei de la Securitate sa-l ia in vizor, sa-l perchezitioneze si sa-l interogheze in iulie 1988 era faptul ca participa la tot felul de IntIlniri In care se discutau lucruri legate de politica interna si externa: "Venirea lui Mihail Gorbaciov ca secretar general al PCUS stimulase o dezbatere foarte larga asupra sistemului socialist. Unii din jurul meu au povestit despre aceste IntIlniri care se petreceau la Sfantu Gheorghe, Tulcea, Bucuresti sau Cluj, si asa am intrat In vizorul Directiei a V-a de cercetari penale. In vara lui 1988 m-am IntIlnit cu un cercetator maghiar care era foarte atent supravegheat de Securitate. Nu stiam ca era supravegheat. Toti cei care am participat la IntIlnirea cu el am fost ridicati de la domiciliu. De asemenea, am intrat In legatura cu Corneliu Coposu, Silviu Brucan si altii, care ajunsesera la o limita a suportabilitatii. Si acestia au fost ridicati. Eu am avut proces - verbal, cu tata drept martor si mi s-a facut control acasa. Mi-au cautat arme, droguri, valuta, munitie. N-au gasit. La mine, la perchezitie, au gasit articole, manuscrise, interviuri pentru presa straina, lucrari de cercetare…au luat tot. Si a inceput ancheta penala, care a durat 11 zile. Dupa care zile de 24 de ore de ancheta. Dupa care… ce-ai facut, cu cine te-ai vazut, de ce te-ai vazut cu Coposu, de ce te-ai vazut cu Brucan, de ce te-ai vazut cu Calin Anastasiu".
L-am mai intrebat pe Alin Teodorescu daca nu crede ca este posibil ca si cei care au dat note despre el sa fie de parere ca, de fapt, n-au colaborat cu fosta Securitate, ci au semnat doar procese-verbale. Raspunsul a fost: "Eu nu am fost colaborator, eu am fost anchetat. Nu am facut eu politie politica, s-a facut politie cu mine si cu unii din prietenii mei. Eu am fost anchetat oficial pentru subminarea puterii de stat si propaganda dusmanoasa la adresa regimului. Pe vremea aceea, Securitatea avea drept de cercetare penala, asa cum vrea acum presedintele Basescu pentru legile securitatii nationale, iar Parlamentul se opune. Mi s-a deschis dosar de ancheta penala si au procedat la toate actiunile uzuale In aceste situatii anchete, supraveghere, tehnica, perchezitie etc. Dosarul meu nu s-a Inchis probabil decIt dupa 1990. Eram anchetat, nu colaborator".
Teodorescu a mai declarat ca nu mai stie exact cite asemenea procese-verbale a semnat, de-a lungul timpului, dar stie ca au fost circa 150 de pagini, "plus notele de perchezitie". El a mai precizat ca a incetat legatura cu fosta Securitate in decembrie '89: "Pe 22 decembrie 1989. Pe 17 decembrie am dat un interviu la BBC, m-am dus acasa la Calin Anastasiu, pe urma la Stelian Tanase, cu el, cu Calin Anastasiu, si pe urma m-au luat. Asta a fost duminica seara, si mi-au dat drumul luni seara, cind am inceput sa ma ascund".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro