• asta a anunţat deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă că i-a solicitat, recent, ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan • parlamentarul consideră că asigurarea pazei de către jandarmi ar diminua simţitor episoadele neplăcute, când rudele sau prietenii pacienţilor agresează medicii • mai mult, Ioniţă este de părere că odată cu liniştea la Unităţile de Primiri Urgenţe ar creşte şi calitatea actului medical
Deputatul PNL Brăila Antoneta Ioniţă i-a propus ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, ca jandarmii să păzească Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU) din spitale. Aceasta consideră că incidentele neplăcute care au avut loc în repetate rânduri la nivelul UPU din mai multe locuri din ţară, când personalul medical a fost agresat de rude sau prieteni ai pacienţilor, ar fi putut fi evitate astfel. Motiv pentru care Ioniţă susţine că a luat decizia de a propune o astfel de măsură ministrului de Interne, astfel încât, Jandarmeria Română, prin structurile sale specializate, să asigure paza medicilor, asistenţilor, infirmierilor, brancardierilor din aceste structuri medicale. De altfel, Antoneta Ioniţă a condus timp de 14 ani Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila şi susţine că ştie foarte bine care sunt riscurile la care este expus corpul medical.
“Sunt multe situaţiile în care cei care îşi desfăşoară activitatea în unităţile de primire urgenţe sunt agresaţi verbal şi fizic, ceea ce reprezintă o problemă actuală, reală şi complexă. O unitate de primiri urgenţe este un loc în care ajung tot felul de pacienţi, iar unii nu pot înţelege că timpii de aşteptare sunt cei care sunt, sau că un caz este mai grav decât altul, aşa că au tendinţa de a deveni violenţi. Situaţia are un impact negativ pentru toată lumea: pentru medici şi asistenţi, pentru restul pacienţilor, dar, de ce să nu recunoaştem, şi asupra calităţii actului medical. În astfel de situaţii de stres şi presiune, există riscul ca personalul medical să nu ia cele mai bune decizii pentru cei care necesită îngrijire. Să nu uităm că unităţile de primire urgenţe gestionează crize care înseamnă diferenţa dintre viaţă şi moarte, iar un climat de linişte poate însemna un caz rezolvat favorabil”, a declarat Ioniţă.
Parlamentarul a mai adăugat că efectele expunerii la agresiune pot fi imediate, dar şi pe termen lung şi că pot avea consecinţe psihologice grave.
Ioniţă consideră că, de cele mai multe ori, sistemul de pază existent în spitalele de urgenţă din România care este asigurat de firme de pază, nu de puţine ori, s-a dovedit a fi ineficient. Astfel că oricum cei aflaţi în dificultate s-au văzut nevoiţi să apeleze la Poliţie şi Jandarmerie în cele din urmă.
De aceea, deputatul este de părere că Ministerul de Interne trebuie să asigure gratuit paza unităţilor de primiri urgenţe, prin intermediul jandarmilor, motiv pentru care i-a şi adresat solicitarea ministrului Carmen Dan.