Mergi la conţinutul principal

Deputatul Antoneta Ioniţă consideră că Ministrul Sănătăţii trebuie demis

• parlamentarul liberal, Antoneta Ioniţă (PNL), a afirmat, recent, că sistemul de sănătate din România este rudimentar şi că trebuie să fie reformat din rădăcini • deputatul brăilean consideră că primul pas spre îndreptarea lucrurilor ar fi demiterea Sorinei Pintea, ministrul Sănătăţii, motiv pentru care liberalii au iniţiat deja o moţiune simplă • cu această ocazie Ioniţă a ţinut să sublinieze o serie de nereguli în domeniul Sănătate

 

Parlamentarul liberal Antoneta Ioniţă este de părere că sistemul medical actual, în care pacientul a devenit o simplă povară financiară, trebuie reformat din rădăcini. Aceasta a emis, recent, un comunicat de presă în care comentează situaţia actuală şi expune o serie de cazuri problematice, subliniind că din punctul său de vedere sistemul de sănătate din România în momentul de faţă stă pe un butoi de pulbere, gata oricând să explodeze

Deputatul a dorit să puncteze că potrivit statisticilor oficiale, 124 de români au fost ucişi de gripă, 49 de copii au fost răpuşi de rujeolă şi că se aşteaptă în curând o nouă criză - a tratamentelor pentru bolnavii de cancer.

“Asta pentru că sistemul de sănătate românesc transformă pacienţii cu cancer într-o armată de oameni condamnaţi la moarte. Nu mai puţin de 3.500 de femei mor anual din cauza cancerului la sân, adică o femeie îşi pierde viaţa la fiecare trei ore, deoarece boala este depistată în stadii avansate, atunci când tratamentele medicale nu mai pot aduce nici măcar o ameliorare a suferinţei”, a afirmat Ioniţă.

Plecând de la aceste probleme parlamentarul brăilean a ţinut să anunţe că reprezentanţii PNL au iniţiat deja o moţiune simplă, prin care se doreşte demiterea Sorinei Pintea, actualul Ministru al Sănătăţii, ca o primă măsură.

“Medicina preventivă este tratată ca o Cenuşăreasă, iar medicii de familie sunt trataţi ca nişte duşmani ai sistemului medical, ca nişte copii orfani. În toate ţările europene, din bugetul de sănătate, 13-14% se duce către medicina preventivă, către medicina de familie. La noi, alocările de la bugetul de sănătate către acest sector abia dacă se ridică la 5,8%, ceea ce nu înseamnă nici măcar subzistenţă. Medicii de familie au fost transformaţi în birocraţi, care îşi petrec mai bine de jumătate din timp ca să completeze tot felul de documente solicitate de Minister sau de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, a mai adăugat deputatul, totodată medic de familie şi fost şef al Unităţii de Primiri Urgenţe Brăila.

 

Ioniţă, nemulţumită de faptul că nu există investiţii pe zona medicinei de familie

Antoneta Ioniţă a mai adăugat că în prezent, lipseşte orice investiţie pentru susţinerea medicinei de familie, iar actualii guvernanţi refuză să înţeleagă că o medicină primară bine pusă la punct ar putea degreva spitalele de cazurile care pot fi tratate de medicii de familie. Aceasta reclamă şi faptul că, deşi au existat promisiuni pentru dotarea minimală a cabinetelor medicilor de familie şi susţinerea unor programe de formare profesională, astfel încât cazurile multor pacienţi care aglomerează inutil secţiile de primiri urgenţe să fie rezolvate în reţeaua primară, până acum nu s-a luat nicio măsură concretă. Iniţiatorii moţiunii avertizează şi că oamenii mor cu zile în spitale, din cauza lipsei medicamentelor. De asemenea, că rezolvarea crizei vaccinurilor şi scăderea preţurilor la medicamente s-au blocat la nivel de promisiuni.

“Minciuna din programul de guvernare al PSD, cum că «pacientul e în centrul sistemului» este contrazisă de tot ceea ce se întâmplă de fapt în sistem, de implementarea unei politici de preţ aberante, de întârzierea publicării listelor de medicamente compensate, de refuzul Ministerului Sănătăţii de a achiziţiona pentru spitale medicamente şi echipamente medicale noi şi eficiente. În plus, lipsa programelor de prevenţie este o realitate ce nu poate fi contrazisă de nimeni. Toate aceste lucruri reduc şansa de supravieţuire a pacienţilor, un pacient văzut de fapt, doar ca o povară financiară, într-un sistem medical rudimentar. Este evident că este nevoie de o nouă viziune şi de o revoluţie în mentalitate”, a conchis Ioniţă.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro