Toţi deputaţii brăileni au respins proiectul de lege privind votul prin corespondenţă, propus de PMP-istul Eugen Tomac, ce a fost dezbătut recent în Cameră. Mai exact, potrivit site-ului Parlamentului, din totalul de 401 deputaţi, 295 au votat "pentru" respingerea proiectului de lege privind votul prin corespondenţă, 2 PPDD-işti au votat "împotrivă", un alt membru al Partidului lui Dan Diaconescu şi unul de la minorităţi s-au abţinut, în timp ce 101 au lipsit. Contactaţi în legătură cu modul în care au votat şi motivaţia din spatele deciziei, cei mai mulţi dintre deputaţii de Brăila au subliniat că, deşi ideea în sine nu este una rea, proiectul ce a fost supus dezbaterii era incomplet şi nu acoperea rezolvarea mai multor probleme de ordin tehnic.
În ceea ce-l priveşte pe deputatul PSD Marian Dragomir, acesta a ţinut în primul rând să sublinieze faptul că proiectul nu a primit girul deputaţilor PNL-PDL, nici chiar a iniţiatorului care, spune acesta, a plecat în momentul votului. "Aş fi dispus să discutăm un proiect de lege privind votul electronic, dar numai cu respectarea principiilor legislative din alte ţări membre ale Uniunii Europene, unde există acest vot. Faptul că mai multe ţări din UE au testat votul electronic şi el se practică doar în Estonia spune multe despre securitatea îndoielnică a acestui sistem de vot", a declarat Dragomir. Acesta a punctat că atât votul electronic, cât şi cel prin corespondenţă stau foarte prost la capitolul secretizării opţiunii electorale. Mai mult, social democratul a precizat că în cazul votului electronic, informaţiile pot cădea pe mâini nepotrivite, sau chiar stârni interesul hackerilor. "Votul electronic trebuie să respecte în mod obligatoriu elemente de siguranţă precum semnatura electronică, cod unic de verificare, modem special, etc şi cei care ne aburesc cu acest mod de a vota uită să spună şi costurile privind achiziţia unor astfel de terminale, costuri ce depăşesc 500 euro/persoană şi faptul că nu se va putea asigura 100% confidenţialitatea votului. Cei de la «butoane» vor şti întotdeauna cu cine a votat o familie deoarece fiecare calculator are alocat un IP. Dacă se va permite votul de la calculatoare cu IP săritor vom ajunge la fraudă. Votul prin corespondenţă nu cred că se poate pune în practică deoarece pe lângă banii pentru bannere, carnetele şi pixuri unii candidaţi vor strânge bani pentru a cumpăra voturi prin corespondenţă, deoarece nu se poate asigura secretul votului şi putem avea surpriza ca pe piaţa neagră să se tranzacţioneze buletine de vot prin corespondenţă. Cu toate acestea, am asistat în Parlament la declaraţii sforăitoare ale celor de la PDL prin care susţineau votul prin corespondenţă, dar surpriză: au votat contra", a mai completat Dragomir.
Tudose: "Este ceva aproape imposibil să faci din punct de vedere tehnic!"
La rândul său, deputatul PSD Mihai Tudose s-a arătat destul de sceptic în privinţa posibilităţii ca românii de peste graniţă să voteze prin corespondenţă sau electronic. Din punctul său de vedere o asemenea idee este departe de realitate, în contextul în care securitatea unui astfel de vot ar fi zero. "Eu am votat împotriva acestui proiect. Nu am votat împotriva principiului ci împotriva proiectului de lege aşa cum era el creionat. Dar este aproape de a fi o temă un pic falsă pentru că nu prea se practică o chestie ca asta. Exemplele sunt, hai să spunem, din ţările îndepărtate sau cu un alt tip de democraţie. Este foarte dificil să spui astăzi cum asiguri independenţa votului, în sensul de a fi ferit de constrângeri cel care votează la el acasă sau pe o băncuţă în parc. Legea românească prevede astăzi existenţa votului secret", a declarat Tudose. Pentru a-şi exprima mai bine poziţia, social democratul a ţinut să dea un exemplu fictiv. "Spuneţi-mi cum facem chestia asta? De exemplu sunt 4 membri ai familiei - tata, mama şi doi copii majori. Tata este foarte nervos şi ţine cu x, în timp ce copiii ţin cu y. Cum asiguri confidenţialitatea votului? Sunt întrebări tehnice până la urmă. Apoi vom transforma acest tip de vot într-un concurs despre cine cumpără mai multe formulare. Pentru că votul prin corespondenţă e o chestie complicată. Trebuie un tip de buletin de vot, pe care să îl trimiţi prin poştă... E nebunia de pe planeta asta! Eu recunosc faptul că nu am găsit nicio soluţie. (...) Da, problema este în atenţia publică. Ne gândim la ea. Avem un set de întrebări, poate mai sunt încă 10 sau 20. Încercăm să găsim răspunsuri, dacă nu le găsim trebuie să vedem altfel. Poate sunt eu singurul nebun, dar să dea Dumnezeu să nu fiu singurul care are curajul să o spună: este ceva aproape imposibil să faci din punct de vedere tehnic!", a mai afirmat sursa citată.
Rizea susţine votul electronic
Deputatul social democrat Cristian Rizea a subliniat că a decis să respingă proiectul deoarece, deşi este un susţinător al ideii de vot prin corespondenţă sau electronic, nu a fost de acord cu formatul în care proiectul a fost prezentat la începutul săptămânii în Camera Deputaţilor. "Eu am susţinut că ne trebuie o iniţiativă legislativă, fie ea vot prin corespondenţă sau vot electronic. Dar eu zic că în acest moment nu are sens să ne grăbim, să facem doar aşa de azi pe mâine pentru că alegeri nu mai avem. Vor mai fi peste doi ani de zile alegeri parlamentare, pentru că la locale nu vor vota cei din Diaspora. Eu zic că avem la dispoziţie anul 2015 şi putem finaliza această chestiune în sesiunea care începe la 1 februarie. Trebuie să punem în dezbatere, să discutăm cu societatea civilă, să discutăm cu toate asociaţiile din străinătate ale românilor, să îi invităm cu presa şi cu toate formaţiunile politice pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru ca românii ce locuiesc în străinătate să poată să voteze într-un mod cât mai accesibil tuturor", a declarat Rizea. Totodată, PSD-istul a ţinut să prezinte avantajele votului electronic din punctul său de vedere. "Vă reamintesc faptul că în 2000 Uniunea Europeană a iniţiat un proiect, «cyber vote» se numeşte, care se aplică cu succes în vreo 3 ţări. S-a mai aplicat şi în alte ţări tot ca exerciţiu, dacă vreţi, în anii anteriori, dar acum îl mai practică 3 ţări, printre care şi Estonia. De ce să nu mergem pe asta? Există un program acceptat de Uniunea Europeană, există o metodă modernă, pentru că votul electronic e chiar accesibil tuturor, indiferent în ce parte a lumii se află. Aţi văzut, inclusiv ce a spus premierul Victor Ponta: cu o semnătură electronică, ceea ce este o modalitate modernă astăzi, eu cred că fiecare român, indiferent unde s-ar afla va putea să voteze. Eu cred că domnul Tomac a vrut să facă un exerciţiu de imagine. Dar trebuie analizat şi găsită soluţia cea mai bună, că nu schimbăm legea în fiecare an, în fiecare zi", a conchis deputatul.
Petrea pregăteşte un proiect marca UNPR
UNPR-istul Silviu Dorin Petrea a afirmat că a respins proiectul propus de Tomac, deoarece nu lua în calcul mai multe elemente privind securitatea votului. Acesta a mai punctat că împreună cu ceilalţi membri UNPR încearcă să facă o variantă proprie a legii privind votul prin corespondenţă. "Ideea de bază este următoarea: legea respectivă din punctul nostru de vedere nu era completă. Eu sunt de acord cu votul prin corespondenţă, dar legea trebuie gândită şi făcută în aşa fel încât să evităm fraudele. Este logic să fie vot prin corespondenţă atât în străinătate cât şi în România, dar trebuie să identificăm nişte soluţii normale. În momentul în care eu semnez şi trimit votul meu prin corespondenţă, să spunem că ar exista un buletin de vot undeva pe un site al Ministerului de Externe în cazul în care sunt în afara ţării, sau pe site-ul Ministerului de Interne sau la Autoritatea Electorală Permanentă, îl listez şi îmi exprim opţiunea de vot. Apoi îl pun într-un plic şi îl trimit către Autoritatea Electorală Permanentă. În momentul ăsta se pot crea foarte multe fraude pentru că eu, la fel de simplu, pot să trimit acelaşi lucru pentru încă 20 de bătrâne care au zis că vor să voteze prin corespondenţă, deşi poate ele votează sau nu votează deloc.
La fel se întâmplă şi în afara ţării. S-ar putea ca un cetăţean care are iniţiativă să trimită voturile prin corespondenţă de la 500 de persoane din Madrid, despre care ştie că nu votează", a declarat Petrea. Deputatul a precizat că are informaţii că şi Autoritatea Electorală Permanentă ar trata acest subiect şi că intenţionează să le consulte varianta. Petrea a mai subliniat că din punctul său de vedere votul electronic în momentul de faţă este extrem de vulnerabil, deşi o astfel de variantă ar fi ideală chiar şi în ţară. "Trebuie să verificăm un lucru foarte important. Faptul că votul este şi trebuie să rămână secret. Eu în momentul în care am făcut votul prin corespondenţă şi l-am trimis către Autoritatea Electorală Permanentă, să spunem, cineva de acolo îl desface, vede că pe el este numele meu şi votul nu mai este secret. Sunt câteva lucruri pe care la repezeală, colegii care au făcut legea nu le-au luat în calcul", a conchis sursa citată.
Nistor s-a încurcat
Ceva mai interesantă este poziţia deputatului UNPR Marioara Nistor care pare să fi încurcat modul în care s-a făcut votul la acest proiect, fiind pusă în discuţie respingerea şi nu aprobarea sa. Deşi site-ul Camerei indică faptul că Nistor a spus "Da" respingerii proiectului, UNPR-ista subliniază că a votat "pentru" deoarece consideră votul prin corespondenţă extrem de benefic. "Am votat «pentru» la proiectul de lege privind votul prin corespondenţă a românilor din străinătate, deoarece consider că, indiferent de forma în care acesta este exprimat, votul fiecărui cetăţean român trebuie exprimat liber şi neîngrădit, aşa cum prevede Constituţia României. Este clar că participarea unui număr cât mai mare al românilor la scrutinele electorale organizate în mod ciclic este un fapt benefic, care va avea drept consecinţe creşterea participării cetăţenilor la decizia politică, dar şi consolidarea legitimităţii şi reprezentativităţii celor aleşi, atât individual, ca persoane, cât şi a instituţiilor din care aleşii fac parte, fie că vorbim de Preşedinte, Parlament, primari sau preşedinţi de Consilii Judeţene. Pe de altă parte, adoptarea legii votului prin corespondenţă constituie o garanţie suplimentară pentru evitarea exprimării multiple a dreptului de vot, fiind o soluţie electorală modernă şi verificată în statele democratice din Europa şi întreaga lume", a declarat Nistor. Totodată, parlamentarul specifică faptul că, după rezultatele alegerilor prezidenţiale din noiembrie, ar fi fost de dorit să fi existat o unanimitate politică în vederea adoptării respectivului proiect de lege. "Dar trebuie să avem în vedere că un astfel de demers legislativ este complex şi poate fi sensibil îmbunătăţit până la viitoarele alegeri ce vor avea loc în România", a conchis sursa citată.
Liberalii nu au votat proiectul deoarece era o capcană a PSD
Potrivit deputatului PNL Alexandru Nazare, liberalii au decis să nu voteze iniţiativa legislativă privind votul prin corespondenţă din mai multe considerente. În primul rând, spune fostul PDL-ist, în urmă cu o săptămână au agreat crearea unei comisii speciale de redactare a noilor coduri electorale, care va include şi votul prin corespondenţă. "Dat fiind faptul că tendinţa pe care o au toate partidele este ca viitoarele coduri electorale să fie esenţialmente diferite de actualele coduri, cel mai probabil vom asista la o schimbare a sistemului de vot uninominal pentru vot pe listă sau pentru vot mixt, nu ştim exact. Cel mai probabil se va merge pe sistemul mixt german. Atât timp cât s-a ajuns la această concluzie, de schimbare a codului electoral până în 15 iunie a anului viitor, este evident că în cadrul acestei comisii şi în viitorul pachet electoral va fi inclus şi acest vot prin corespondenţă. Prin urmare, la acest proiect de lege noi ne-am abţinut pentru că am vrut să dăm un semnal corect, spun eu, pentru că noi nu suntem împotriva votului prin corespondenţă, dar nici nu putem să fim de acord cu un proiect care a fost făcut luându-se în calcul un alt sistem de vot decât cel pe care ni-l dorim să îl aprobăm", a declarat Nazare. Mai mult, deputatul a mai punctat că interpretarea conform căreia situaţia ar fi fost diferită dacă PNL-iştii votau "împotriva" respingerii proiectului este eronată, deoarece acesta oricum nu ar fi trecut.
"A fost o diversiune creată de cei de la PSD special pentru a induce în mass-media ideea că noi nu am fi de acord cu votul prin corespondenţă. Unii dintre parlamentarii PSD au votat iniţiativa, nu pentru că sunt de acord cu ea, ci pentru a induce această eroare în opinia publică. Eu cred că trebuie să învăţăm ceva din votul de pe 16 decembrie şi că diversiunile astea nu mai ajută pe nimeni", a mai specificat parlamentarul.
La rândul său, liberalul Vasile Varga, mergând pe linia deschisă de Nazare, a afirmat că a votat "pentru" respingerea proiectului, fără a face alte precizări.