Parlamentarii de Brăila au opinii diferite atunci când vine vorba despre amendamentul PSD care îngreunează arestarea preventivă. Mai exact, plenul Senatului a adoptat, luni, amendamentul la Codul Penal şi cel de Procedură penală iniţiat de Ioan Chelaru (PSD), Cristiana Anghel (PC) şi Ovidiu Donţu (PSD), prin care "măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice", înlocuind sintagma de "suspiciuni rezonabile" din actuala lege. Acest lucru s-a întâmplat după ce săptămâna trecută legea a primit raport de admitere în Comisia juridică a Senatului. În cele din urmă, raportul Comisiei juridice cu amendamente a fost adoptat cu 91 voturi "pentru" şi 25 "împotrivă", iar proiectul de lege cu 88 voturi "pentru" şi 26 "împotrivă".
Plecând de la ideea că proiectul de lege va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional, redactorii "Obiectiv - Vocea Brăilei" au încercat să vadă care este părerea deputaţilor noştri în legătură cu acest subiect şi, mai important, cum vor vota? Cum era de aşteptat cei mai mulţi dintre deputaţii PSD Brăila s-au arătat "pentru" schimbările propuse la Codul Penal şi cel de procedură penală. La polul opus însă, parlamentarii PNL susţin că această lege nu va aduce nimic bun, ba mai mult, ne va crea probleme pe termen lung şi va avea consecinţe la nivelul percepţiei din partea Uniunii Europene. Întrebat în legătură cu trecerea de Senat a amendamentului care poate îngreuna arestarea preventivă, deputatul PSD Marian Dragomir a subliniat că din punctul său de vedere niciun român nu ar trebui arestat doar în baza unor suspiciuni. "Suntem în anul 2015, arestarea trebuie făcută doar în baza unor probe şi indicii temeinice pentru a nu ajunge la abuzuri. Nu ne putem juca politic cu libertatea unei persoane, prevăzută la art. 23 din Constituţia României pe baza unor suspiciuni ce sunt de fapt bănuieli. Mai mult, suspiciunile rezonabile sunt interpretabile în funcţie de diferite interese. Dacă arestăm românii pe baza suspiciunilor mai rămâne să dăm cu banul pentru a stabili cine câştigă procesele în instanţe. Vă spun că probele şi indiciile temeinice vor câştiga lupta cu suspiciunile rezonabile şi prin votul meu", a declarat Dragomir.
Tudose nu este încă mulţumit de forma actuală a legii
În ceea ce îl priveşte pe deputatul PSD Mihai Tudose, acesta a precizat că arestul preventiv este o măsură de excepţie, în ciuda faptului că în România a devenit o regulă. Ministrul Economiei a afirmat că într-adevăr subiectul este unul extrem de sensibil şi că ar trebui găsită o cale de mijloc. "În primul rând, ca absolvent al Facultăţii de Drept reiterez faptul că arestarea preventivă este o măsură excepţională. Aşa este prevăzută şi în Codul de Procedură Penală. Ba mai mult, se dau şi exemple când se pot face arestări preventive: în cazul infracţiunilor cu violenţă, în cazul posibilităţii influenţării martorilor. Acum se vorbeşte despre acest lucru, dar acolo nu scrie că amendamentul vizează doar parlamentarii. Arestul preventiv a devenit o regulă şi nu o excepţie. În ceea ce priveşte tipul de abordare, când se întâmplă treaba asta, într-adevăr avem de la partea americană noţiunea de «mai presus de orice dubiu». Până acum noi eram la extrema cealaltă cu acest text. Cred că o cale de mijloc s-ar putea găsi. Dat fiind faptul că legea este la jumătatea drumului am încredere că pe acest parcurs, la Cameră, colegii de la Comisia juridică, ţinând cont şi de dezbaterea publică vor găsi o formulă rezonabilă şi temeinică. De abia atunci vom vota pe forma finală", a declarat Tudose. Totodată, parlamentarul s-a arătat nemulţumit de alte aspecte propuse de colegii săi în privinţa noului Cod Penal. "Noi suntem puşi la Parlament să luăm nişte decizii neargumentate. Aici sunt cumva în contradicţie cu unii dintre colegii mei. Nu poţi să ceri ca organul de anchetă, procuratura în speţă - că e DNA sau alt parchet -, să trimită tot dosarul. În momentul ăla, în timpul cercetării află toată lumea ce conţine acesta. Practic, îl faci public înainte ca o instanţă să se pronunţe. E o expunere totală. Atunci, dacă tot ne referim la actul de justiţie american, acolo orice probă care a ajuns în public înainte de a fi prezentată în instanţă dispare pur şi simplu. Nu mai este luată în seamă. Dar la noi este altceva", a mai completat sursa citată.
Nistor: "Sunt convinsă că amendamentul va respecta dreptul omului la prezumţia de nevinovăţie"
La rândul său, deputatul UNPR Marioara Nistor s-a arătat extrem de încrezătoare în faptul că modificările aduse la Codul Penal nu schimbă prea mult situaţia actuală. "Susţin modificările Codului Penal cu toată responsabilitatea, dar doar acele modificări care servesc interesului naţional! Consider că toate modificările aduse acestor coduri trebuie analizate cu foarte mare atenţie, în mod transparent şi acceptate doar cele care corespund intereselor naţionale şi nu personale! Un lucru este foarte cert astăzi şi foarte normal: nimeni nu este mai presus de lege. De la preşedinte la oricare cetăţean fiecare este conştient că, dacă va încălca legea, va răspunde în faţa organelor competente. De aceea, sunt convinsă că amendamentul prin care se va face arestul preventiv doar în baza unor indicii temeinice, nu doar în baza unor suspiciuni rezonabile, va respecta dreptul omului la prezumţia de nevinovăţie", a declarat Nistor.
Nazare: "Ponta pregăteşte o a doua «marţi neagră» în justiţia românească"
La polul opus, deputatul PNL Alexandru Nazare a condamnat în termeni duri amendamentul PSD prin care se îngreunează procedurile în privinţa arestului preventiv. Acesta a afirmat că PNL-iştii s-au opus în mod public acestei iniţiative legislative, subliniind că votul de la Senat se datorează faptului că PSD-iştii nu au anunţat decât în ultimul moment faptul că se va dezbate amendamentul asupra Codului Penal şi asupra celui de procedură Penală. "E clar că votez «împotrivă». Noi (n.r. PNL) am fost singurii care am votat «împotriva» oricăror tentative de modificare a Codului Penal sau a celui de procedură Penală. Sunt proceduri care în momentul de faţă funcţionează şi dau rezultate. De asemenea, PNL a fost «împotriva» secretizării votului cu cartelă şi tot PNL a luat atitudine în plenul Senatului pe această temă. Evident că PSD-ul a folosit aceleaşi subterfugii toxice şi periculoase ca întotdeauna. A anunţat ordinea de zi foarte târziu şi nu în mod obişnuit. Foarte mulţi dintre senatori nu au ştiut că va fi acest punct pe ordinea de zi şi aşa mai departe. Aşa cum au făcut şi în «marţea negră» la Cameră, când nu s-a ştiut nimic înainte şi pe nepusă masă s-a orchestrat adoptarea acelor legi. Este evident că Ponta pregăteşte o a doua «marţi neagră» în justiţia românească. E un precedent foarte periculos", a declarat Nazare. Acesta a atras atenţia asupra faptului că un asemenea lucru nu va trece neobservat de Bruxelles sau de Washington. "Ne-am înscris pe o traiectorie foarte bună, probabil că vom putea să ne convingem partenerii să intrăm în Schengen, dar pe Victor Ponta nu prea îl interesează astfel de lucruri. Pe Victor Ponta îl interesează numai lucrurile care pot să îi avantajeze pe baronii lui sau pe corupţii lui. Trei sferturi din Biroul Permanent al PSD are probleme cu justiţia. În aceste condiţii, PSD nu are cum să mai reprezinte interesele naţionale, ci reprezintă interesele proprii ale celor care au probleme cu legea. În paralel cu această modificare a Codului Penal, PSD-ul pregăteşte pe furiş o modificare a Legii Lobby-ului. E o ştire în premieră. Se concentrează pe asta. Chiar şi cu o altă denumire, încearcă să vină cu o lege a lobby-ului să protejeze interesele celor care nu ştiu cum să facă trafic de influenţă mai abitir. Vor să se ascundă în spatele acestei legi astfel încât traficul de influenţă să nu mai fie judecat aşa cum se întâmplă acum", a conchis PNL-istul.
Menţionăm că am încercat să luăm legătura şi cu cei trei senatori de Brăila, Cătălin Boboc (PNL), Ion Rotaru (PSD) şi Dănuţ Mihai (PC), pentru a vedea cum au votat aceştia în şedinţa de luni, în care s-a aprobat amendamentul la Codul Penal. De asemenea, deputatul PSD Cristian Rizea nu a dorit să comenteze subiectul fără a vedea personal proiectul de lege, liberalul Vasile Varga nu a putut fi contactat, iar UNPR-istul Silviu Petrea ne-a transmis că nu se află în ţară.