Declaratia respectiva se depune la administratia fiscala teritoriala de care apartine contribuabilul respectiv (domiciliul fiscal). Impozitul stabilit se plateste anticipat, la unitatea fiscala de domiciliu, in doua transe: 50% pina la 1 septembrie inclusiv si 50% pina la 15 noiembrie inclusiv. Pina la data de 31 mai a anului urmator celui de realizare a venitului, organul fiscal competent efectueaza regularizarea platilor anticipate si emite decizia de impunere anuala pentru veniturile din activitati agricole - impunere pe norme de venit.
De retinut, totodata, ca din categoria celor care obtin venituri din activitati agricole specifice fac parte persoanele care cultiva si valorifica flori, legume si zarzavaturi in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, cei care se ocupa cu cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si a ciupercilor, cu exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si cu alte asemenea activitati. Acestia datoreaza un impozit de 16% asupra venitului net, impozitul fiind final.
Venitul net se poate determina pe baza de norme de venit sau pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, in functie de optiunea contribuabilului.
Nedepunerea in termen a declaratiei de venit din activitati agricole constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10 la 100 de lei noi.