Mergi la conţinutul principal
Afacerist italian judecat pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor

Depozit de arme pe Ana Aslan

• procurorii l-au trimis în judecată pe Franco Tarozzi, italian stabilit la Brăila, patronul restaurantului Cremonese, pe motiv că a deţinut ilegal la domiciliu 9.400 de cartuşe şi cinci arme de foc • în urmă cu doi ani, Tarozzi a adus în România o “armată” de 185 de vânători italieni şi le-a pus la dispoziţie muniţie letală, deşi nu era autorizat să efectueze operaţiuni cu arme şi muniţii • la percheziţia din octombrie 2015, poliţiştii IGPR au găsit în imobilul de pe Ana Aslan nr. 19 aproape 6.000 de prepeliţe, ciocârlii, becaţine, grauri şi gârliţe, ba şi un cocoş de munte • păsările au rămas în lăzile frigorifice de la Cremonese, pentru că Tarozzi n-a putut fi acuzat de braconaj • cinci români anchetaţi în dosarul “Tarozzi” au scăpat de acuzaţii

 

Final de anchetă în dosarului afaceristului italian Franco Tarozzi, 62 de ani, agent de turism, în prezent pensionar, stabilit de mai mulţi ani la Brăila.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila l-au trimis în judecată pe Tarozzi pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, pe motiv că a deţinut ilegal la domiciliu mai multe arme de foc şi 9.400 de cartuşe pentru armele de vânătoare. Membru activ al AJVPS Brăila, italianul a adus în România, în vara lui 2015, nu mai puţin de 185 de vânători italieni, care au omorât mii de păsări de pe fondurile de vânătoare ale judeţului, şi le-a pus la dispoziţie acestora muniţie letală cu toate că nu era autorizat să facă aşa ceva. În imobilul de pe Ana Aslan nr.19, unde se află restaurantul Cremonese, poliţiştii IGPR au găsit mii de păsări omorâte de italieni, dar, cu toate acestea, nimeni nu a putut fi acuzat de braconaj.  

 

A adus în România o “armată” de 185 de vânători, cu autorizaţii emise de AJVPS

Ancheta în cazul afaceristului italian stabilit în Brăila a început în octombrie 2015. Potrivit procurorului de caz, la data de 21 octombrie 2015, în evidenţele Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila a fost înregistrat procesul verbal de sesizare din oficiu întocmit de Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) - Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase (DAESP) referitor la afacerile mai puţin legale ale italianului Franco Tarozzi. Ofiţerii IGPR precizau că Tarozzi “organizează partide de vânătoare special pentru cetăţenii străini, cărora le pune la dispoziţie muniţie latală pe care o depozitează la domiciliu, unde funcţionează pensiunea & restaurantul Cremonese, deşi nu este autorizat să efectueze operaţiuni cu arme, piese şi muniţii”. Afirmaţiile trebuiau însă susţinute cu probe.

Anchetatorii au descoperit că, la data de 24 august 2015, în calitate de reprezentant legal al SC “Frizor Turism” SRL, cu sediul social în Brăila, strada Ana Aslan nr. 19, a încheiat contractul de comision pentru acţiuni de vânătoare cu vânătorii străini în sezonul de vânătoare 2015-2016 cu Asociaţia Judeţeană de Vânătoare şi Pescuit Sportiv (AJVPS) Brăila, în calitate de comitent. În baza respectivului contract, Tarozzi se obliga să aducă cetăţeni străini (vânători) “pentru vânarea, în condiţiile legii române, a vânatului de interes vânătoresc şi limita cotelor aprobate prin ordin al ministrului”.

Pentru promovarea vânătorii pe meleaguri dunărene, Tarozzi folosea pagina de internet www.tarozicaccia.com, prin intermediul căreia identifica potenţialele persoane interesate să vină în România, ca să împuşte vieţuitoarele înaripate. Însuşi afaceristul stabilit la Brăila este deţinător legal de arme şi muniţii (nu una, ci şapte arme!) şi membru activ al AJVPS Brăila. Atenţie, însă, el nu era autorizat pentru desfăşurarea de operaţiuni cu arme, piese şi muniţie. Procurorul de caz precizează:

“La adresa din Brăila, strada Ana Aslan 19, îşi are sediul social şi SC Cremonese SRL, dar nici aceasta nu este autorizată pentru desfăşurarea de operaţiuni cu arme, piese şi muniţie. În baza contractului anterior precizat, inculpatul Tarozzi Franco a solicitat şi a obţinut de la AJVPS Brăila, în perioada 15 august - 27 octombrie 2015, documente necesare practicării vânătorii pentru un număr de 185 de cetăţeni italieni, respectiv autorizaţii de vânătoare şi permise temporare de vânătoare pe raza fondurilor de vânătoare gestionate. Conform menţiunilor înscrise pe invitaţiile eliberate de către AJVPS, reiese faptul că doar pentru un număr de 38 de persoane din cele 185 este precizat că vor intra personal în România cu arme de vânătoare”.

 

Controale la Aeroportul Bucureşti - Otopeni

Cum mica “armată” de italieni iubitori ai faunei locale urma să intre în ţară pe la Punctul de trecere a frontierei Bucureşti - Otopeni, s-au efectuat verificări de către Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroportul Bucureşti - Otopeni din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Poliţiştii de frontieră au stabilit că, dintre cei 185 de cetăţeni italieni care au venit la vânătoare în România, numai 38 au venit cu arme de vânătoare şi cu muniţie aferentă. Potrivit Legii 295/ 2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, “pot intra pe teritoriul României cu armele de foc legal deţinute numai rezidenţii statelor membre care sunt titulari ai unui paşaport european pentru arme de foc în care sunt înscrise aceste arme”.

Anchetatorilor le-a fost clar că ceilalţi italieni veniţi la vânătoare urma să preia arme şi muniţie de la armurierii autorizaţi din judeţele Brăila şi Tulcea, astfel că au făcut verificări la SC Agrohunting SRL, SC Arrow International SRL, SC Cris-Cod Hunting SRL (toate din municipiul Tulcea), la AJVPS Tulcea şi SC San Rafael SRL (comuna Valea Nucarilor, Tulcea). De asemenea, s-au efectuat verificări la AJVPS Brăila şi SC Vânătoarea Împreună SRL din comuna Stăncuţa. Toate acestea erau autorizate să desfăşoare operaţiuni cu arme, piese şi muniţii.

S-a stabilit faptul că, dintre italienii veniţi la vânătoare prin intermediul lui Franco Tarozzi, 112 au închiriat arme de vânătoare şi 124 au procurat muniţie aferentă armelor de vânătoare. Din acel moment, bietele păsări nu mai aveau nicio scăpare. Anchetatorii au stabilit cu certitudine că 36 cetăţeni italieni care au participat la vânătorile organizate pe fondurile de vânătoare ale AJVPS Brăila nu au închiriat arme de foc, iar 61 nu au procurat muniţie aferentă armelor letale de vânătoare.

Numai italianul domiciliat în municipiul Brăila a procurat 1.800 de cartuşe de calibru 12 aferente armelor de vânătoare, precizează anchetatorii.

 

Percheziţii la Cremonese. Cinci arme şi 9.400 de cartuşe ridicate de poliţişti

În octombrie 2015, poliţiştii au dat buzna în locuinţa afaceristului bănuit că se ocupă cu activităţi ilegale şi că deţine arme şi muniţii. “Prada” găsită pe strada Ana Aslan le-a întrecut aşteptările.

“Existau indicii rezonabile că inculpatul Tarozzi Franco punea la dispoziţia cetăţenilor italieni care participau la partidele de vânătoare arme letale şi muniţie, aspect ce s-a confirmat la data de 23 octombrie 2015, cu ocazia punerii în executare a mandatului de percheziţie (...) la locuinţa inculpatului Tarozzi Franco au fost găsite 9.400 de cartuşe aferente armelor de vânătoare calibrele 12, 20, 28 şi 36, deţinute contrar legii, cu încălcarea dispoziţiilor art. 42 alin 2 lit. b din Legea nr. 295/2004, care stipulează că “titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor letale pot deţine cantitatea de maxim 300 de cartuşe pentru câte o singură armă de fiecare calibru, dintre cele pentru care are dreptul de port şi folosire”, precizează procurorul care s-a ocupat de caz.

Potrivit sursei citate, muniţia era păstrată fără respectarea condiţiilor minime de siguranţă, fie în camerele imobilului, în şifoniere şi sub paturi (!), în pivniţă, în debaraua de sub scările ce dau la etaj (în casa de locuit), în anexa folosită pentru birouri ba chiar şi în autoturismul Jeep cu numărul de înmatriculare BR-03-ZFA, parcat în curte. Numai în jeep au fost găsite 1.561 de cartuşe de calibrul 12.

La percheziţie, au fost găsite, de asemenea, 13 arme de vânătoare, 12 cu ţeava lisă şi una cu ţeava ghintuită. Cinci dintre acestea aparţineau cetăţenilor italieni Paina Pierino, Sospiri Fortunato, Senesi Sergio, Maroni Arnaldo şi Naldi Natale, în baza paşapoartelor europene pentru arme de foc eliberate de autorităţile din Italia. Şapte arme de vânătoare, din cele 13, aparţineau inculpatului Franco Tarozzi (două în baza permisului de armă eliberat de IPJ Brăila şi cinci în baza paşaportului european pentru arme de foc eliberat de autorităţile italiene). Cea de-a 13-a armă de vânătoare fusese închiriată de Tarozzi de la SC Agrohunting SRL, pe o perioadă de un an.

Afaceristul brăilean a precizat că cele cinci arme deţinute de cetăţenii italieni îi fuseseră înmânate de aceştia în vederea depunerii la un armurier autorizat, la terminarea partidelor de vânătoare - cu ocazia plecării din România - până în momentul întoarcerii lor, pentru a participa la alte partide de vânătoare. Cei cinci au semnat declaraţii pe propria răspundere prin care îl împuternicesc pe compatriot să depună armele la armurier.   

În imobilul de pe Ana Aslan a fost găsită muniţia aferentă celor opt arme letale deţinute de Tarozzi (una fiind închiriată), ce nu a fost ridicată de poliţişti. În schimb, cele 9.400 de cartuşe şi cele cinci arme lăsate spre păstrare de cetăţenii italieni au fost ridicate de poliţişti, pentru că “erau deţinute prin încălcarea dispoziţiilor legale”.

 

Cinci români anchetaţi în dosarul “Tarozzi”

În ceea ce priveşte miile de cartuşe găsite la percheziţie, inculpatul a declarat că proveneau de la cetăţenii italieni pentru care a intermediat organizarea partidelor de vânătoare şi care, la sfârşitul fiecărei zile de vânătoare, lăsau muniţia nefolosită la el acasă. “În perioada de vârf a sezonului de vânătoare, respectiv deschiderea sezonului la ciocârlie de câmp, în intervalul 15 septembrie - 23 octombrie 2015, a pus la dispoziţia vânătorilor (...) în mai multe rânduri, muniţia deţinută acasă, fără a fi remunerat în vreun fel pentru această activitate”, precizează acuzarea.

Cât priveşte cele cinci arme lăsate de cetăţenii italieni, procurorul de caz precizează: “În condiţiile în care predarea armelor s-a realizat la datele de 10, 12 şi 15 octombrie 2015, iar percheziţia s-a realizat pe data de 23 octombrie, coroborat cu faptul că 36 de cetăţeni italieni care au participat la vânătorile organizate pe fondurile de vânătoare ale AJVPS Brăila şi au recoltat vânat nu au închiriat arme de foc, respectiv 61 de cetăţeni italieni nu au procurat muniţie, apreciem că există bănuiala rezonabilă că inculpatul a deţinut aceste arme contrar prevederilor legale ce îl obligau, conform procurilor, să le depună la un armurier autorizat, cu scopul de a le încredinţa spre folosire persoanelor de cetăţenie italiană cărora le intermedia partidele de vânătoare pe fondurile cinegetice de pe raza judeţului Brăila”.

Concluzonând, procurorul de caz precizează că, potrivit legilor române, Franco Tarozzi nu avea dreptul să deţină în imobilul de pe Ana Aslan cele cinci arme încredinţate de cetăţenii italieni, ci trebuia depuse la armurier. Totodată, transmiterea portului sau folosinţei armelor se putea face doar pe fondul de vânătoare.

Pe parcursul urmăririi penale, patru brăileni şi un gălăţean au fost anchetaţi pe motiv că au transportat, în cel puţin opt zile, începând cu 15 septembrie 2015, cartuşe de vânătoare de la domiciliul lui Franco Tarozzi până la diferite hoteluri din Brăila, unde erau cazaţi italienii şi pentru care afaceristul de pe Ana Aslan intermediase participarea la partidele de vânătoare.

Procurorul de caz a dispus clasarea cauzei faţă de George Chirnoagă, Tit Necula, Costel Niţă, Marcel Strîmbeanu şi Marius Lungu, neexistând suficiente probe pentru a fi puşi sub acuzaţie.

 

Cimitirul păsărilor de pe Ana Aslan 19

La percheziţia din octombrie 2015, poliţiştii au descoperit la domiciliul lui Franco Tarozzi un adevărat “cimitir al păsărilor”. Nu mai puţin de 2.372 de prepeliţe, 3.361 de ciocârlii, 63 de becaţine, 19 grauri, două gârliţe şi un cocoş de munte (!) zăceau sfârtecate în lăzile frigorifice de la Cremonese. Potrivit anchetatorilor, pe parcursul urmăririi penale “nu s-a putut stabili dacă acestea proveneau din braconaj, fiind justificate de către inculpat ca fiind produsul acţiunilor de vânătoare autorizate la care au participat cetăţenii italieni cărora le-a intermediat vânătoarea”.

S-a dispus, astfel, clasarea cauzei în ceea ce priveşte infracţiunea de braconaj.

Procurorul de caz a propus instanţei de judecată confiscarea celor 9.400 de cartuşe şi a celor cinci arme de vânătoare deţinute ilegal de afaceristul Franco Tarozzi, bunuri aflate în prezent în Camera de corpuri delicte a IGPR.

Totodată, procurorul a dispus “lăsarea celor 5.818 piese de vânat” (miile de prepeliţe, ciocârlii, becaţine, grauri, gârliţe împuşcate de italieni şi găsite în lăzile frigorifice de pe Ana Aslan 19) “în deplina proprietate a inculpatului Tarozzi Franco”. Dacă într-un singur sezon de vânătoare au fost omorâte aproape 6.000 de păsări, în câţiva ani s-ar putea să fie depopulate pâlcurile de pădure din vecinătatea Brăilei. Şi ne mai plângem de “găinăriile” braconierilor locali.    

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro