Mergi la conţinutul principal

Dentiștii din Brăila, la control. Carențe la cabinetele stomatologice

* inspectorii sanitari din cadrul DSP Brăila au verificat, în noiembrie anul trecut, mai multe cabinete stomatologice în cadrul unei acțiuni tematice, comune desfășurată la nivel național * controalele au scos la iveală zeci de nereguli, care au fost amendate, în total, cu aproape 80.000 de lei, cele mai multe sancțiuni fiind aplicate persoanelor fizice care lucrau în cabinete

 

 

 

Amenzi de zeci de mii de lei pentru neconformități depistate în cabinetele stomatologice! Deficiențele au fost descoperite de către inspectorii sanitari ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, în perioada 01.11-30.11.2022, în cadrul unei acțiuni tematice privind verificarea respectării conformității cabinetelor de medicină dentară la prevederile legale în vigoare și verificarea respectării prevederilor art. 10 Amalgamul dentar din Regulamentul nr. 852/2017 privind mercurul și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 1102/2008.

Astfel, potrivit unei informări transmise, ieri, de către DSP Brăila, într-o singură lună, în județul nostru au fost verificate 29 de cabinete stomatologice, iar alte 8 au fost recontrolate.” Verificările la nivelul cabinetelor de medicină dentară au fost efectuate conform machetelor de control transmise de către MS-ISS, urmând ca la finalizarea acțiunii să fie raportate rezultatele controalelor, inclusiv recomandările, cu termene, formulate și sancțiunile contravenționale aplicate pentru neconformitățile depistate. Ulterior efectuării recontroalelor s-a constatat remedierea deficiențelor în toate unitățile, mai puțin una, unde a fost reaplicată sancțiune contravențională, pe același motiv”, după cum precizează DSP Brăila, în materialul informativ. Conform sursei citate, pentru neconformitățile constatate au fost aplicate un număr de 30 sancțiuni contravenționale, respectiv două pentru persoane juridice și 28 pentru persoane fizice. Valoarea totală a amenzilor s-a ridicat la 78.800 lei, pentru titularul de cabinet și/sau personalul cu atribuții din cadrul acestora, pentru următoarele motive: neasigurarea gestionării corecte a deșeurilor rezultate din activitatea medicală - 15 cazuri; nerespectarea protocolului complet de sterilizare - 5 cazuri; identificarea produselor biocide, a medicamentelor și a materialelor sanitare cu termen de valabilitate depășit - 2 cazuri; neverificarea aparaturii de sterilizare - 2 cazuri; nerespectarea structurii funcționale anexate Autorizației Sanitare de Funcționare emisă de DSP Brăila - 2 cazuri; neasigurarea instruirii permanente a personalului medico-sanitar privind precauțiile universale - 3 cazuri; pentru neremedierea deficiențelor constatate cu ocazia efectuării controlului anterior - 1 caz.

Scopul aceste acțiuni de control a vizat îndeosebi eliminarea acestui amalgam dentar din toate practicile stomatologice din Brăila, dar și de la nivel național, un compus toxic, folosit de peste 150 de ani la realizarea plombelor dentare, care conține, printre altele și mercur.

Specialiștii în domeniu susțin că emisia de vapori periculoși de mercur are loc în două etape, respectiv atunci când sunt realizate efectiv plombele, pentru că inițial amalgamul este maleabil pentru a lua forma dorită și, a doua etapă, când plombele sunt scoase din cavitatea bucală. Însă, mercurul din amalgan nu este toxic doar pentru organismul uman, care, atenție, poate fi afectat atât la nivel celular, cardiovascular, hematologic, pulmonar, renal, imunologic, neurologic, endocrin, cât și reproductiv sau embrionar, ci și pentru mediu, unde și aici există o serie de interdicții și restricții pentru colectarea selectivă a deșeurilor din amalgam.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro