Denis Turcu, medaliat cu aur la olimpiada de Astronomie şi Astrofizică şi deţinător al Premiului special la proba observaţională, a făcut performanţă pentru România a doua oară în acest an, el fiind medaliat cu argint şi la Olimpiada Internaţională de Fizică. În plus, a ocupat primul loc şi la ediţia de anul trecut a Olimpiadei de Astronomie, organizată în Grecia.
La Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică din acest an România a obţinut şase Medalii de Aur, pe locul doi fiind Iran cu patru medalii de aur, Singapore cu două şi Serbia şi India cu câte o medalie. Denis Turcu a obţinut cel mai bun punctaj, el fiind câştigătorul absolut al olimpiadei internaţionale. A mai obţinut şi premiul special la proba observaţională. Tudor Costel Creţu a obţinut Medalie de Aur şi premiul special la proba teoretică, iar Iustina Crăciun, medaliată cu aur, a fost premiată şi pentru sprijinirea organizării olimpiadei din partea elevilor. Din cele două loturi olimpice româneşti, formate din câte cinci concurenţi, au mai câştigat medalii de aur Paul Andrei Drăghiş, Andrei Cuceu şi Andrei Răduc. Cei peste 200 de elevi din 37 de ţări au avut de trecut peste probele teoretice şi practice precum proba observaţională în Planetariu, analiza de date astronomice şi proba de observare a cerului pe timp de noapte cu ajutorul telescopului.
"A fost prima dată, după mulţi ani, când am fost mândră că sunt româncă. Copiii noştri s-au luptat umăr la umăr cu cei zece din Iran şi sunt fericită că au reuşit să fie primii ai noştri. Şase medalii de aur pentru România este un rezultate superb, iar Denis a reuşit să fie absolut primul, cu cel mai mare punctaj. Sunt bucuroasă şi pentru faptul că după olimpiadă elevii din Iran ne-au mulţumit pentru corectitudine", a declarat profesoara Nicoleta Becheanu, membră în comisia de evaluare a olimpiadei. Profesoara Becheanu este cadru didactic la Colegiul "Murgoci", coordonator al Cercului de Astronomie şi Astrofizică de la Brăila, alături de profesoara Aurelia Stroe, şi îndrumătoare a lui Denis Turcu în primii lui ani de studiu din gimnaziu în cadrul cercului.
"Subiectele au fost puţin mai dificile decât în anii trecuţi, poate şi pentru că a fost organizată olimpiada în România, iar la noi gradul de dificultate la care se lucrează este mai ridicat. S-a văzut acest lucru şi în numărul mai mic de medalii obţinut pe ansamblu. Problemele au fost foarte frumoase, deosebite, iar organizarea impecabilă, faţă de alte competiţii la care am mai participat. Fiecare întâlnire în plen era o adevărată ceremonie", a declarat Denis Turcu.
El este deja admis la celebra universitate americană Harvard şi a explicat că la pasiunile sale, fizica şi astrofizica nu va renunţa. "Astrofizica îmi place foarte mult şi cred că este un domeniu de viitor. Îmi doresc să ajung într-o echipă bună de cercetare", a mai dezvăluit din planurile sale Denis Turcu. El se pregăteşte de plecare în SUA pe 21 august.
La olimpiada organizată la Suceava prezenţa înregistrată a fost cea mai mare dintre prezenţele înregistrate până acum la competiţiile din domeniu.