* foarte mulți dintre liderii și politicienii locali au ținut să marcheze pierderea sprijinului politic și demisia lui Mihai Tudose din fruntea Executivului cu mesaje pe rețelele de socializare * la rândul său, președintele PSD Brăila, Ion Rotaru, a transmis lămuriri privind votul său în CExN-ul partidului, subliniind că a votat “împotriva” demiterii lui Tudose, în ciuda faptului că nu a apărut în lista numelor susținătorilor, vehiculate la nivel național * liderii opoziției brăilene nu au ratat ocazia să atragă atenția asupra intereselor personale care ghidează PSD-ul, începând cu liderul partidului și terminând cu cei din teritoriu * mai mult, PNL-iștii brăileni susțin că este nevoie de demisia lui Liviu Dragnea și un nou Guvern stabilit în urma unor alegeri anticipate
Agitație maximă, ieri, pe scena politică brăileană după oficializarea veștii privind demisia premierului Mihai Tudose, ca urmare a pierderii sprijinului politic în Comitetul Executiv Național al PSD. Pe de o parte, mai mulți politicieni și lideri locali au ținut să își manifeste sprijinul prin postări pe site-urile de socializare. Pe de altă parte, reprezentanții opoziției nu au ratat ocazia să atragă atenția asupra situației ridicole privind demiterea pentru a doua oară a propriului Guvern PSD, dar și a pericolului economic, generat de instabilitatea politică.
Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, membru în CExN a ținut, ieri în primul rând să clarifice situația votului privind susținerea lui Mihai Tudose. Acesta a afirmat că presa centrală nu avea de unde să știe cu exactitate care au fost voturile și a dat asigurări că s-a numărat printre cei care au fost “împotriva” demiterii. Trebuie subliniat că liderul PSD, Liviu Dragnea, a precizat după CExN că retragerea sprijinului politic pentru Mihai Tudose s-a făcut cu 60 voturi “pentru”, 4 “împotrivă” și 4 abțineri. Presa centrală a precizat ulterior, pe surse, că cei care au votat “împotriva” demisiei au fost: Marian Oprișan (liderul PSD Vrancea și șef CJ Vrancea), Robert Negoiță (liderul PSD Sector 3 și primar Sector 3), Marcel Ciolacu (vicepremier) și Felix Stroe (ministrul Transporturilor, PSD Constanța). Iar cei care s-au abținut: Niculae Bădălău (președintele executiv al PSD și cel care a înaintat o lungă scrisoare colegilor de partid), Gabriel Petrea (liderul organizației de tineret și ministru pentru Dialogul Social), Adrian Țuțuianu (lider PSD Dâmbovița, fostul ministru al Apărării) și Gabriel Vlase (vicepreședinte PSD, vicepreședinte Camera Deputaților).
“Nu știu de unde a avut acces presa la numele acestea. Eu v-am spus și ieri (n.r. - luni) care este votul meu. Am votat «împotriva» ridicării sprijinului politic. Dar până la urmă este o decizie a Comitetului Executiv Național al partidului pe care trebuie să o respectăm. Personal, eu regret plecarea din funcție a prim-ministrului Mihai Tudose, care a obținut rezultate bune în activitate, a manageriat în mod corespunzător guvernul în perioada asta. (...) Ca brăilean și ca om, ca și coleg, ca prieten cu Mihai Tudose de peste 20 de ani, eu am votat «împotriva» demiterii, considerând că... mă rog, reproșurile care s-au făcut legate de lipsă de comunicare, de anumite erori pe care le-a făcut - și care sunt până la urmă firești, în avalanșa de probleme pe care le ai la Guvern -, nu au fost esențiale pentru a lua această decizie. Mihai Tudose este un om de partid, rămâne om de partid, este vicepreședinte la nivel național și cred că va avea în continuare un cuvânt de spus în politică”, a declarat Rotaru, referindu-se printre altele și la proiectul podului peste Dunăre semnat de Tudose cu câteva ore înainte de a demisiona.
Acesta a mai subliniat că din poziția sa în sală a fost cam greu să vadă toate voturile, însă acestea au fost numărate de la prezidiu. Chiar și așa, a avut impresia că au fost în jur de 9 voturi “pentru” susținerea lui Tudose.
Susținere din partea PSD-iștilor pe Facebook pentru Tudose
Printre cei care și-au manifestat sprijinul față de deputatul Mihai Tudose, după ce acesta a luat decizia de a demisiona de pe fotoliul de premier, se numără și primarul Marian Dragomir. Încă de luni seară acesta a postat pe contul personal:
“Concluzii la ora 21.50: Azi am pierdut un Prim-ministru, am păstrat un prieten și am văzut că unii oameni "care postează în prieteni" se reorientează foaaaaarte …… repede. Azi cu o oră înainte de o ședință grea, când anticipam rezultatul și știam cine deține majoritatea, am ales să transmit mesajul meu pentru a arăta că prietenii care au caracter se susțin reciproc din principiu nu după interes. Felicitări pentru toată activitatea Mihai Tudose!!! Succes Mihai Tudose!!!”
Ieri, a venit rândul și altor colegi să își manifeste susținerea. Printre aceștia s-a numărat și deputatul PSD, Nicu Niță, care a ținut să sublinieze importanța gestului lui Tudose, de a semna contractul pentru realizarea podului peste Dunăre, cu câteva ore înainte de a pierde guvernarea. “Felicitări, Mihai Tudose!!!!!! Apreciez și susțin necondiționat, prietenul Mihai Tudose, brăileanul Mihai Tudose și premierul Mihai Tudose. Suntem mândri de toată activitatea de până acum și vei rămâne premierul brăilenilor. Sesizez faptul, cum mulți nu o fac, că nu a părăsit Guvernul, până nu s-a asigurat că podul peste Dunăre intră în linie dreaptă, semnând în ultima zi de mandat contractul. Mai avea multe proiecte în plan, care nu au putut fi duse la bun sfârșit. Suntem mândri de tine, Mihai Tudose! Iți mulțumim pentru tot ce ai realizat!”, a scris Niță.
Opoziția îngrijorată pentru soarta României
Pe lângă faptul că au profitat de ocazie pentru a ridiculiza gestul lui Ion Rotaru de a nu-și susține încă de luni seară poziția în privința votului care l-a vizat pe Tudose, reprezentanții opoziției brăilene s-au arătat extrem de îngrijorați de soarta economică a României, în condițiile în care PSD-iștii își schimbă al doilea guvern, fără un motiv concret.
“Am ajuns să ne uităm la televizor să vedem ce spune CEx-ul pentru țară. Parcă e un for care implementează strategia de dezvoltare a țării... Dar în interior, cei de la PSD, în afară de faptul că au niște interese care îi leagă, altceva nu cred că îi ține împreună. Nu știu ce a fost acolo pentru că nu am cum, dar dacă pesediștii au votat diferit față de cum au spus, pot spune că e o chestiune care la ei se întâmplă des. Nouă ni se pare anormal, dar la ei este o normalitate”, a comentat președintele PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, despre modul în care a fost demis Mihai Tudose din poziția de premier.
Totodată, acesta a ținut să atragă atenția asupra repercursiunilor pe plan economic pe care o instabilitate politică le induce automat.
“A crescut euro foarte mult. E la un nivel maxim istoric. Toate facturile noastre vor fi mai scumpe. Acest joc al PSD-ului de-a guvernarea nu face altceva decât să crească foarte mult costurile. În momentul acesta, PSD-ul cred că dovedește mai mult decât a făcut-o vreodată că grupurile și bisericuțele care au tot felul de interese legate de banii publici nu lasă într-un fel sau altul țara să își urmeze un curs normal și natural, blocând tot ceea ce se poate și dându-și jos inclusiv propriul guvern. Eu sper să înceteze. Chiar l-am auzit pe Dragnea spunând că își asumă creșterea cursului euro, își asumă facturile mai mari. Păi, dacă și le asumă cred că ar trebui să plece. Nu poți să rămâi în continuare acolo! Mi se pare o chestiune care depășește limita bunului simț”, a mai adăugat sursa citată.
Deputatul liberal Vasile Varga a criticat la rândul său faptul că în contextul scandalului din interior, PSD-iștii au neglijat aproape total vizita premierului din Japonia. În special în contextul în care acesta venea să discute despre viitoare investiții în România. Parlamentarul a punctat că mai degrabă ar pleca Liviu Dragnea din fruntea Camerei Deputaților și a PSD, decât să îl fi demis pe Mihai Tudose din fruntea Guvernului.
“Tudose practic a demonstrat că este vertical. Ca prim-ministru a demonstrat că nu are gânduri ascunse. A declarat public și a spus lucrurilor pe nume. Pentru Brăila era o șansă. Demiterea lui clar a fost un aranjament al lui Dragnea și clica PSD-ului. Este îngrijorător că după ce că au control asupra Camerei Deputaților, acum au control total și asupra Guvernului. PSD-ul nu i-a reproșat lui Tudose că ar fi făcut niște greșeli, este vorba doar despre niște reglări de conturi pentru că el nu s-a aplecat cerințelor partidului”, a adăugat Varga, precizând de asemenea că nu crede în reușita unui nou Guvern PSD.
La rândul său, deputatul Antoneta Ioniță a postat pe pagina personală de Facebook faptul că demisia premierului Mihai Tudose poate provoaca o criză politică de amploare în România și că singura soluție o reprezintă acum alegerile anticipate.
Nici fostul senator PNL, Cătălin Boboc nu a ratat momentul demiterii premierului Mihai Tudose, punctând de asemenea pe rețelele de socializare că PSD-ul se joacă de-a politica.
“Încă o dovadă că pentru PSD nu contează România, nu contează românii, nu contează idei sau programe, dezvoltare sau prosperitate. Nu! Contează doar ei cu partidul lor, cu vehiculul lor pe care l-au folosit un sfert de veac la jupuirea țării ăsteia”, a scris Boboc, imediat după ce Tudose a anunțat că își dă demisia după votul negativ din CExN.
Ionel Alexandru nu crede că președintele va mai accepta un nou premier PSD
Și fostul parlamentar FSN/PRM de Brăila, Ionel Alexandru s-a arătat surprins de gestul PSD-iștilor de a schimba încă un Guvern după episodul Sorin Grindeanu. Acesta a punctat că prin demiterea lui Tudose, PSD-ul a pierdut în realitate posibilitatea de a se mai afla la guvernare, deoarece nu crede că președintele Klaus Iohannis va mai accepta încă un Executiv din partea coaliției PSD - ALDE.
“Eu consider că acesta a fost unul dintre cele mai performante guverne postdecembriste, cu toate că nu a avut decât șapte luni de existență. De ce spun acest lucru? Nu pentru că Mihai Tudose este brăilean, ci pentru unele realizări pe care le-a făcut în această perioadă destul de scurtă. (...) Cred că PSD-ul a pierdut guvernarea pentru că de data aceasta ulciorul nu mai merge a treia oară la apă, așa cum spune un proverb românesc. Sigur nu se va mai face o nominalizare din partea președintelui Iohannis, pe propunerile PSD. Odată cu aceste consultări începe cu adevărat lupta politică”, a declarat Alexandru. Cât despre votul din CExN privind retragerea sprijinului politic pentru Tudose, acesta a afirmat că nu crede în declarațiile ulterioare ale senatorului Ion Rotaru, deoarece nu a infirmat zvonurile că ar fi votat “pentru demitere” cu prima ocazie.
Rotaru taxat și de PNȚCD-istul Gheorghe Chiru
Și președintele PNȚCD Brăila, Gheorghe Chiru a comentat, ieri, votul dat de PSD-iști pentru demiterea propriului premier. Acesta a comparat situația cu votul în plenul Consiliului Județean pe vremea când Gheorghe Bunea Stancu era președinte.
“Îmi aduc aminte că atunci când se vota în Consiliul Județean erau unii care trebuia să susțină cauza partidului pentru că făceau parte dintr-un partid și alții care votau în virtutea inerției cu Stancu. Unii nu știau ce să facă. Pe de o parte, din teamă față de Stancu ar fi vrut să voteze cu el, pe de altă parte le era teamă de repercursiuni la partid. Și duceau degetele cam în jurul urechii așa, ca și cum s-ar fi scărpinat. Poate cam așa a votat și Rotaru la CExN. Mie nu mi-a plăcut atitudinea PSD Brăila referitoare la Tudose. Deloc! Le-a fost clar teamă. Trebuia să fie toți alături de Tudose. Era firesc! Sunt colegi. Sunt chestii care țin de bucătăria internă a organizației. Nu ai cum să ai o atitudine de genul ăsta, indiferent de ce interese au unii. Pentru că Rotaru a intrat în conflict clar cu Tudose acum ceva timp când acesta l-a propus pe Francisk Chiriac la președinția CJ Brăila. Clar! Atunci au avut un conflict. Și de atunci, cred că a fost ceva între ei”, a declarat Chiru.
Cât despre Guvernul Mihai Tudose, Chiru a precizat că deși l-a sprijinit la început public, plecând de la ideea că este vorba despre un brăilean, care poate în sfârșit pune reflectoarele și pe zona acesta, în cele din urmă și-a schimbat părerea. Chiru a apreciat că Tudose a semnat proiectul podului peste Dunăre, catalogând pasul drept unul extrem de important, însă s-a arătat dezamăgit de prestația premierului pe parcursul lunilor în care s-a aflat la cârma Executivului.
“Orice gură de oxigen era de așteptat la Brăila în privința investitorilor. Pentru că Brăila are nevoie de bani adevărați și de investitori. Și când spun asta mă refer la bani americani și bani britanici. Dar aceștia vin când există predictibilitate. Mie îmi pare rău că Tudose nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor. M-aș fi așteptat să fi învățat din greșelile predecesorilor săi”, a mai adăugat Chiru.