Demiterea lui Canciu. Episodul 2 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
“Nesatisfăcător” pentru noua conducere a Ministerului Educaţiei

Demiterea lui Canciu. Episodul 2

• după ce în luna august 2017 fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop, a eşuat în tentativa de a-l demite pe inspectorul şcolar general al judeţului Brăila, Cătălin Canciu, împreună cu alţi 12 şefi de IŞJ-uri din ţară, noua conducere a MEN face o nouă încercare • de această dată, “găselniţa” celor din minister pentru a-l “alunga” este evaluarea activităţii manageriale a acestuia cu calificativul “nesatisfăcător”, calificativ echivalent cu demiterea • Canciu susţine că documentul prin care s-a făcut evaluarea sa nu respectă metodologia, la mijloc fiind vorba de un alt abuz al celor din minister • “Voi contesta calificativul şi îmi voi căuta dreptatea în instanţă!”, susţine Cătălin Canciu

 

Ministerul Educaţiei face o nouă încercare de a se “descotorosi” de inspectorul şcolar general Cătălin Canciu. După ce fostul ministru Liviu Pop, poreclit “Genunche”, nu a reuşit să îl demită “din pix”, noii şefi de la Educaţie au găsit o altă metodă de a scăpa de şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Brăila: evaluarea activităţii manageriale a acestuia cu calificativul “nesatisfăcător”,  calificativ echivalent cu demiterea. La fel ca data trecută, fişa de evaluare a acestuia a fost trimisă vineri seara, pe 16 februarie, în jurul orei 20.30, când în instituţie nu mai era nimeni. Canciu susţine că măsura luată de minister este un nou abuz la adresa sa, pentru că nu s-a respectat metodologia de evaluare a inspectorilor generali. El va contesta rezultatul şi îşi va căuta dreptatea în instanţă, dacă va fi nevoie. Şi inspectorul şcolar general adjunct Daniela Turcu a primit calificativul “nesatisfăcător”. Celălalt inspector scolar general adjunct al judeţului Brăila, Dan Gheorghiţă, susţinut de ALDE Brăila, a obţinut calificativul „bine”, ceea ce înseamnă că poate fi menţinut în funcţie.

Potrivit unor surse, mai mulţi şefi de IŞJ-uri din ţară, care au fost demişi de Liviu Pop în luna august 2017 şi au câştigat apoi în Justiţie, au fost evaluaţi cu “nesatisfăcător”. Astăzi este programată o întâlnire cu actualul ministru al Educaţiei, Valentin Popa, iar Canciu speră să se rezolve această situaţie penibilă.

 

Istoria se repetă

“Scenariul” prin care cei de la Educaţie încearcă să îl demită pe Canciu pare identic cu cel folosit în luna august 2017, atunci când Liviu Pop a trimis un ordin de demitere a şefului IŞJ Brăila, vineri noaptea, fără a avea motive întemeiate de a-l înlătura. La fel ca atunci, tot prin fax, vineri seara, pe 16 februarie, în jurul orei 20.30, deci după încheierea programului, la sediul ISJ Brăila a sosit un document cu rezultatul evaluării activităţii manageriale a lui Cătălin Canciu pentru perioada 1 septembrie 2016-31 august 2017. Prin acel document i se aduce la cunoştinţă că a primit 65 de puncte din totalul de 100 puncte posibile, punctaj echivalent calificativului “nesatisfăcător”. Potrivit normelor legale, contractul de management încetează în cazul celor care au obţinut calificativul “nesatisfăcător”. Practic, conform acestui document, profesorul de geografie îşi poate lua adio de la postul de inspector şcolar general.

Canciu a răbufnit la vederea hârtiilor, acesta susţinând că este vorba de un nou abuz. Concret, şeful IŞJ Brăila spune că aceea nu este fişa sa de evaluare şi că nu s-a respectat legea. Potrivit metodologiei, evaluarea activităţii manageriale desfăşurate de inspectorii şcolari generali şi adjuncţi se realizează în două etape. În primă fază, şefii IŞJ-urilor fac o autoevaluare a activităţii manageriale şi un raport argumentativ pentru punctajul acordat pentru fiecare criteriu şi subcriteriu în parte. În a doua etapă, pe aceeaşi fişă, o comisie de evaluare formată din cinci membri acordă şi ea un punctaj. În documentul primit prin fax lipseşte rubrica cu autoevaluarea, încălcându-se astfel prevederile legale.

“Noi, pe data de 31 august, în fiecare an, suntem obligaţi să trimitem o fişă cu autoevaluarea activităţii manageriale. Conform metodologiei, fişa cuprinde 7 criterii, fiecare cu mai multe subcriterii. Fişa totalizează 100 de puncte. Noi ne autoevaluăm, la fiecare subcriteriu punem un punctaj. În funcţie de punctajul maxim prevăzut la fiecare subcriteriu în parte, noi punem câte puncte din totalul acordat considerăm că am realizat. O semnăm la final şi pentru fiecare punct şi subpunct ataşăm dovezi. Dovezile le scanăm şi le punem pe un CD. Eu am pus 2 DVD că nu puteam pe CD-uri că însemnau prea multe şi am trimis la Bucureşti, aşteptând să primim calificativele. Într-un an normal, în anii trecuţi spre exemplu, calificativele se primeau în octombrie, maxim în noiembrie. Acum... am primit vineri, 16 februarie, la ora 20.39, tot pe fax, la Inspectorat. M-am dus sâmbătă dimineaţă şi am găsit acolo. Am găsit însă o altă fişă, nu pe cea trimisă de mine! Nu e înregistrată, nu are antet, nu are adresă de înaintare, nu are nimic. Doar 5 nume şi 5 semnături. S-a încălcat metodologia care spune să îmi trimită propria fişă, semnată de mine şi acolo să spună punctajul. Din maximul de 3 puncte cât ţi-ai dat tu, noi îţi dăm 1 punct. Şi aşa la fiecare subcriteriu. Aşa se face! Dar ei au eliminat complet rubrica unde era trecută autoevaluarea mea şi au lăsat-o doar pe cea cu punctajele acordate de comisie. Şi ne-am trezit în situaţia de ăstăzi. Aici e şi un fals, şi un abuz! Metodologia spune foarte clar că ei trebuia să evalueze pe fişa noastră”, a explicat Canciu.

Nu doar Canciu a primit “nesatisfăcător” ci şi inspectorul şcolar general Daniela Turcu. Singurul care a primit o “notă de trecere” este inspectorul şcolar general adjunct Dan Gheorghiţă, evaluat cu calificativul “bine”.

 

Canciu va contesta rezultatul şi îşi va căuta dreptatea în Justiţie

Şeful IŞJ Brăila, care acum doi ani a fost evaluat cu “foarte bine” de cei din minister, spune că a fost depunctat la “sânge”, astfel încât să primească cât mai puţin.

“Este ceva care nu are explicaţie... dacă mi-au scăzut şi la examenele naţionale!!! La subcriteriul «organizarea examenelor şi concursurilor naţionale/regionale/locale» din 8 puncte am primit 6 puncte. Asta în condiţiile în care noi considerăm că am organizat foarte bine aceste concursuri, nu am avut probleme sau incidente în derularea lor. Ca să nu mai spun că am terminat pe locul I la Evaluarea Naţională şi locul 5 la Bacalaureat. M-au depunctat şi la promovarea inspectoratului şi la comunicarea cu mass-media şi la altele. Eu încă mai consider că e o glumă! Hârtia asta nu poate fi considerată un document oficial. Că ea nu are adresă, nu ştiu de unde a venit. E un abuz! Să înţeleg că s-au pierdut documentele cu autoevaluarea noastră? Atunci e neglijenţă din partea lor. Voi contesta calificativul, voi aştepta 10 zile lucrătoare să îmi dea un răspuns, iar în baza răspunsului voi lua o decizie. Eu cred că ei încă ne poartă sâmbetele. Ei au ce au cu mine! Voi merge în instanţă dacă va fi nevoie!”, susţine acesta.

Potrivit unor surse, situaţia în care se află inspectorul şcolar general de la Brăila se găseşte şi în rândul mai multor şefi de IŞJ-uri din ţară care au contestat demiterea făcută de Liviu Pop şi au câştigat apoi în instanţă. Practic, mai toţi cei care s-au opus deciziei Ministerului Educaţiei au primit “nesatisfăcător”.

Astăzi, Cătălin Canciu, împreună cu alţi colegi din ţară, vor merge în audienţă la ministrul Valentin Popa pentru a găsi o rezolvare la această problemă.

Reamintim că şeful învăţământului brăilean a câştigat în instanţă revocarea ordinului de demitere din august 2017, atunci când a fost dat afară “la pachet” cu alţi 12 lideri de IŞJ-uri. Acesta a câştigat concursul de inspector şcolar general prin concurs, în 2015.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro