Demisii în bloc ale consilierilor judeţeni din CA-urile de la spitale | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Demisii în bloc ale consilierilor judeţeni din CA-urile de la spitale

• şapte consilieri judeţeni au demisionat, recent, din Consiliile de Administraţie de la Spitalul Judeţean şi cel de Pneumoftiziologie • membrii CJ Brăila au dezbătut două proiecte privind înlocuirea acestora cu funcţionari publici, idee care a stârnit critici din partea opoziţiei în plen • potrivit preşedintelui Consiliului, Francisk Chiriac, consilierii demisionari au luat decizia, din teama că s-ar afla în stare de incompatibilitate, chiar dacă niciunul dintre cei vizaţi nu şi-a motivat astfel demisia • Chiriac a anunţat că a cerut un punct de vedere de la ANI

 

Situaţie cel puţin încâlcită la nivelul Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă şi cel al Spitalului de Pneumoftiziologie, după ce reprezentanţii CJ Brăila au decis să demisioneze în bloc. Singura excepţie o reprezintă consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă, care de acum va deveni, cel mai probabil, preşedinte al CA de la SJU Brăila în locul PSD-istului Mircea Florin. Cum s-a ajuns în această situaţie? Ei bine, pe fondul conflictului iscat între PND-istul Cătălin Iordache şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, după ce şeful Consiliului a făcut o sesizare către Agenţia Naţională de Integritate într-un caz ce îl viza pe Iordache (dar care se referea la nişte contracte publicitare în valoare de doar 60 lei), acesta din urmă a ridicat la rândul său mai multe “steguleţe” de avertizare. Alături de liberalul Ovidiu Nechita, Iordache a precizat, în urmă cu câteva şedinţe CJ, că mai mulţi consilieri s-ar afla în stare de incompatibilitate. Întâmplător sau nu, după acest episod, şapte consilieri judeţeni, membri ai mai multor partide politice, au decis să îşi dea demisiile din Consiliile de Administraţie, atât de la SJU, cât şi de la Spitalul TBC. Este vorba despre PSD-iştii Florin Mircea, Ionel Avram şi PMP-istul Ionel Adetu (CA de la Spitalul Judeţean Brăila), respectiv PND-ista Simona Drăghincescu, PSD-iştii Lucian Şerbu, Carmen-Elena Bănică şi PNL-istul Ionel Enuţă (CA de la Spitalul de Pneumoftiziologie). Soluţia conducerii CJ Brăila a fost aceea de a-i înlocui pe consilierii demisionari cu funcţionari publici, însă decizia lui Chiriac, cât şi faptul că nimeni nu a dat cărţile pe faţă privind motivul real al demisiilor, nu a picat deloc pe gustul consilierilor judeţeni din opoziţie.

 

Stres la şedinţa CJ Brăila pentru a găsi înlocuitori

Pe scurt, consilierii judeţeni au dezbătut, la cea mai recentă şedinţă ordinară de CJ, printre altele, două proiecte privind modificarea unor hotărâri din 2016 care stabileau reprezentanţii CJ Brăila în Consiliul de Administraţie la Spitalul Judeţean Brăila şi în CA la Spitalul de Pneumoftiziologie Brăila. Cum în ambele cazuri, în proiectele de hotărâri, s-a propus să facă parte din CA “persoane din cadrul aparatului propriu de specialitate al CJ”, subiectul a iscat discuţii aprinse.

Consilierul judeţean PNL, Ovidiu Nechita s-a arătat revoltat de faptul că formularea din proiectele de hotărâri era făcută în aşa fel încât să excludă participarea consilierilor judeţeni din Comisiile de Administraţie şi a solicitat să se renunţe la ideea de “persoane din aparatul propriu”. Liberalul a punctat că din Consiliile de Administraţie nu ar trebui să facă parte decât consilieri judeţeni şi funcţionari publici cu funcţii de conducere, în niciun caz executanţi. Mai mult, acesta a ţinut să sublinieze că în afară de un singur consilier care a precizat că renunţă la poziţie din motive de sănătate, nimeni nu şi-a mai motivat gestul. Concret, era vorba despre PND-ista Simona Drăghincescu, care în demisia înaintată către CJ a solicitat totuşi să fie informată când se ţin şedinţele de CA la Spitalul de Pneumoftiziologie pentru a putea participa ca observator dacă va avea posibilitatea, lucru de asemenea criticat de liberal, având în vedere motivul demisiei: “probleme de sănătate”.

În ciuda insistenţelor liberalilor şi ale PND-istuluI Cătălin Iordache, amendamentul lui Nechita nu a fost luat în seamă, pe motiv că nu ar fi fost în regulă, deoarece propunea modificarea unei formulări din expunerea de motive şi nu proiectul. De asemenea, cum preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a venit cu câteva propuneri de membri titulari şi supleanţi care au fost indicate în urma discuţiilor cu şefii mai multor direcţii din subordine, Nechita a insistat pe ideea că aşa cum consilierii au dreptul să refuze să facă parte din CA-uri, la fel ar trebui să se întâmple şi în cazul funcţionarilor şi nu să fie tratată ca o “sarcină de serviciu”, aşa cum punctase secretarul judeţului Dumitrel Priceputu.

“De ce şi-au dat demisia? Au intrat în carantină? Este epidemie, ce este? Un singur consilier a motivat - şi apare în dosar -, că nu este sănătos. Unul singur! Ceilalţi nu au spus absolut nimic. De ce numim persoane din cadrul aparatului de specialitate?”, a declarat Nechita.

“Pentru a nu bloca Consiliile de Administraţie, ţinând cont că este o problemă privind interpretarea Legii 161 (n.r. - pentru prevenirea şi sancţionarea corupţiei) şi a Legii 95 (n.r. - privind reforma în domeniul sănătaţii), am făcut această propunere să facă parte din CA-uri funcţionari publici. Legea permite!”, a replicat imediat Chiriac.

La rândul său, Cătălin Iordache a precizat că în ciuda demisiilor în bloc ale consilierilor, în speranţa că aşa vor scăpa de incompatibilităţi, nu este cea mai bună strategie, deoarece nu contează perioada în care cineva s-a aflat în incompatibilitate, ci doar că a făcut acest lucru. Acesta l-a întrebat pe şeful CJ Brăila dacă a sesizat ANI în cazul celor 7 consilieri, iar Chiriac a punctat că a cerut un punct de vedere, în urma căruia consilierii judeţeni şi-ar putea relua fotoliile în CA-uri, dacă răspunsul va fi unul pozitiv.

“Domnule preşedinte, deci practic în acest moment dumneavoastră consideraţi că aceşti oameni care şi-au dat demisia, au făcut-o ca să scape de legile privind incompatibilităţile. Dar nu scapă, pentru că e suficient să fii şi o secundă incompatibil. Faptul că dumneavoastră v-aţi scos aliaţii din CA-uri ca să evitaţi un scandal pe Legea ANI nu vă ajută la nimic!”, a declarat Iordache, solicitând ca majoritatea PSD să respingă proiectele, pentru a fi reanalizate şi votate într-o altă şedinţă.

 

Cine face acum parte din Consiliile de Administraţie de la spitale

Cum PSD-iştii nu au vrut să renunţe la proiect şi nici la formularea legată de “persoane din aparatul CJ” care pot face parte din CA-uri, liberalul Ovidiu Nechita şi PND-istul Cătălin Iordache au venit cu o serie de propuneri, unele făcute la modul serios, altele menite să “înţepe” tocmai formularea permisivă din proiect. Astfel, pe lângă o serie de consilieri judeţeni PSD nominalizaţi (dar care au avut ocazia să refuze propunerile), printre cei înscrişi în final pe buletinele de vot, s-a numărat şi o femeie de serviciu a CJ, precum şi şoferi ai instituţiei, după cum a ţinut să precizeze secretarul judeţului. Concret, în urma propunerilor făcute de preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, dar şi a liberalului Ovidiu Nechita, situaţia s-a prezentat în felul următor:

La Spitalul Judeţean în locul lui Mircea Florin ca membru titular şi a lui Ionel Avram şi Ionel Adetu ca membri supleanţi, au fost selectaţi în urma votului secret, Carmen Solomon (24 voturi “pentru” şi 3 “împotrivă”) ca membru titular, Sulicu Orest (25 “pentru” şi 2 “împotrivă”) şi Nela Spulber (25 “pentru” şi 2 “împotrivă”) ca membri supleanţi. Dar printre propuneri au mai făcut parte Nicoleta Lefter (9 voturi “pentru” şi 18 “împotrivă”) ca membru titular, iar ca supleanţi - Miţa Cojocaru (femeia de serviciu) care a primit 10 voturi “pentru” şi 17 “împotrivă”, Costel Olteanu care a primit 9 voturi “pentru” şi 18 “împotrivă”. De altfel, în urne au fost introduse 28 de buletine de vot, iar unul a fost nul. Pe lângă aceştia, la SJU, din CA mai fac parte consilierul judeţean independent Marian Căpăţînă (membru titular), secretarul judeţului Dumitrel Priceputu (membru titular), Sabina Meiroşu (membru titular), Steluţa Nicoleta Dan (membru titular), Silviu Nisipeanu (membru supleant), Livia Popity (membru supleant) şi Nicoleta Denisa Andreescu (membru supleant).

La Spitalul de Pneumoftiziologie, în locul Simonei Drăghicescu şi Dan Şerbu ca membri titulari şi al Elenei Bănică şi al lui Ionel Enuţă ca supleanţi, după votul secret, au fost desemnaţi - Maria Gurgu (26 voturi “pentru” şi 2 “împotrivă”) şi Ionela Gheorge (26 “pentru” şi 2 “împotrivă”) ca membri titulari şi Gabriela Drăgău (27 voturi “pentru” şi 1 “împotrivă”) şi Violeta Toma (26 “pentru” şi 2 “împotrivă”) ca membri supleanţi.

Pe lângă aceştia ca membri titulari a mai fost propusă Nicoleta Lefter, care a primit 11 voturi “pentru” şi 16 “împotrivă”, iar ca membri supleanţi Miţa Cojocaru care s-a ales cu 11 voturi “pentru” şi 17 “împotrivă”, Costel Olteanu care s-a ales cu 9 voturi “pentru” şi 19 “împotrivă şi Tudorel Voiculeţ care a primit 10 voturi “pentru” şi 18 “împotrivă”. Astfel, pe lângă cei nominalizaţi, din CA la Spitalul de Pneumoftiziologie, mai fac parte: Mioara Duţu, ca reprezentant al preşedintelui CJ Brăila, Sabina Meiroşu şi Nicoleta Steluţa Dan ca reprezentanţi ai DSP Brăila, precum şi umătorii membri supleanţi - Orest Sulicu, ca reprezentant al preşedintelui CJ Brăila, reprezentanţii DSP Brăila Livia Popity şi Denisa Nicoleta Andreescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro