Demisie la "Murgoci", la presiunea elevilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Demisie la "Murgoci", la presiunea elevilor

Revolutie in invatamintul brailean! Elevii unuia dintre cele mai titrate licee din oras au provocat demisia directorului scolii, dupa ce si-au spus raspicat punctul de vedere in legatura cu decizia controversata a conducerii, de a inchide portile institutiei.
Astfel, directorul Colegiului National "Gh. M. Murgoci", profesor Gina Stanciu, a demisionat, ieri, invocind motive personale. "Nu vreau sa comentez in nici un fel demisia mea", a declarat prof. Gina Stanciu, contactata de reporterii "Obiectiv". Inspectorul scolar general, Iulian Danielescu, a confirmat demisia directorului de la Murgoci si a mentionat ca o accepta. "Stiu despre demisia directorului de la Colegiul National “Gh. M. Murgoci”, iar daca in cerere este stipulat faptul ca “motivele sint personale” eu nu pot decit sa-i aprob demisia. Directorul adjunct, prof. Viorica Mosescu, va prelua atributiile directorului plin pina la ocuparea postului prin concurs. Insa noi credem ca vom gasi pe cineva care sa preia stafeta pina la concurs, poate chiar unul dintre candidatii pentru concursul de ocupare a postului de director", a punctat inspectorul scolar general.
Se pare ca in spatele acestei demisii se afla insa conflictul dintre elevii colegiului si conducerea acestuia, conflict declansat de faptul ca directorul a decis inchiderea portilor institutiei. Conflictul este alimentat si de faptul ca atunci cind decizia a fost luata, in cadrul unui consiliu profesoral, presedintele Consiliului Elevilor, Janina Baigus, nu a fost invitata pentru a sustine punctul de vedere al adolescentilor din "Murgoci".
Recent, in pagina "Obiectiv Junior", colaboratorul nostru Ionut Dumitru, elev in clasa a XII-a la "Murgoci", a publicat editorialul "Dati drumul la porti", un apel la conducerea institutiei de a descuia, in pauze, portile colegiului: "Nu mai suport! Mi-a ajuns! M-am saturat ca unii si altii sa ia decizii care ma privesc direct pe mine. Si cel mai mult ma enerveaza (si sint sigur ca majoritatea elevilor Murgociului au aceeasi opinie ca mine) faptul ca doamna directoare Stanciu a decis ca, la nici trei zile de la inceperea scolii, sa inchida portile liceului. Mai grav este ca aceasta hotarire a fost luata fara a consulta Consiliul Elevilor, un organism creat cu unicul scop de a sustine si exprima parerile elevilor. Adica, practic, pe doamna directoare nici macar n-o intereseaza parerea elevilor, elevi pe care ar fi trebuit, in mod normal, sa-i reprezinte. In schimb, ea prefera sa ia decizia cea mai usor de aplicat. Dumneaei alege sa inchida portile liceului, fara sa amenajeze o cantina sau macar un chiosc, lasindu-i astfel pe toti elevii fara un loc de unde sa-si poata cumpara ceva de mincare", scrie Ionut Dumitru.
Materialul exprima revolta cu care elevii de la "Murgoci" au primit masura conducerii colegiului, iar cele peste 100 de comentarii ale cititorilor arata impactul pe care textul l-a avut in scoala, dar nu numai acolo. Pe de alta parte, editorialul a stirnit un adevarat conflict, ce s-a lasat cu amenintari la adresa autorului textului. Una dintre profesoarele colegiului a postat chiar pe site-ul ziarului un comentariu in care il ameninta voalat pe Ionut Dumitru. "Te rog sa iti ceri scuze locatarilor din blocurile vecine scolii, in numarul viitor al ziarului pentru “batrinei superputurosi”, in caz contrar voi cere sanctiune pentru atitudinea ta (scaderea notei la purtare deoarece nu ai respectat Art.112 aliniat l, sa aduca jigniri si sa manifeste agresivitate in limbaj)", spune profesoara Nicoleta Becheanu.
In fond, regulamentul invocat de profesoara de la "Murgoci" contine mai multe puncte controversate, unele dintre ele aflate in contradictie cu normele legale sau cu drepturile copilului, dar acestea vor face obiectul unei analize viitoare a cotidianului "Obiectiv - Vocea Brailei".

Elevi obraznici, profesori nepriceputi sau un santaj ridicol?

Se pare ca in spatele deciziei conducerii Colegiului "Gh. M. Murgoci" de a inchide portile institutiei, atit in timpul orelor cit si in pauze, se afla, de fapt, un santaj realizat de unii dintre locatarii blocurilor vecine, care au filmat citiva elevi ai liceului in ipostaze nu tocmai adecvate unui adolescent "inmatriculat" la un liceu cu pretentii, amenintind apoi ca vor face publica inregistrarea pe internet. Speriati de faptul ca amenintarea vecinilor ar putea fi pusa in practica si ca imaginea institutiei ar putea avea de suferit, profesorii din conducerea liceului ar fi cedat presiunii, blocind accesul elevilor in afara curtii. Nemultumirea adolescentilor de la "Murgoci", asa cum reiese ea din textele lui Ionut Dumitru si din zecile de comentarii de pe www.obiectivbr.ro tine si de faptul ca, in curtea scolii, acolo unde cei aproximativ 800 de copii sint obligati sa stea vreme de 7-8 ore, nu se afla nici un chiosc de unde isi pot cumpara mincare sau apa.

Dreptul la exprimare, in epoca Internetului

Revoltati de faptul ca unul dintre colegii lor a fost amenintat cu scaderea notei la purtare de catre un profesor pentru simplul fapt ca si-a spus punctul de vedere in legatura cu o problema ce ii viza in mod direct, elevii de la Murgoci au facut front comun si au stirnit o polemica aprinsa pe site-ul ziarului "Obiectiv". Zeci de mesaje au circulat in ferestrele de yahoo messenger ale adolescentilor braileni, iar problema de la "Murgoci" a ajuns pe blogurile din toata tara.
"Acum ce sa facem? Sa ne bucuram ca le sint marite salariile profesorilor? Printre ei sint si multi care-si fac meseria cu placere, oameni care te invata sa fii om. Dar de ce trebuie sa sufere toata lumea din cauza unor jigodii? Fratele meu a repetat clasa a XI-a pentru ca nu a vrut sa se tunda si batea toba intr-o trupa rock. Profesoara de matematica, o femeie bisericoasa, a sunat-o pe mama si a chemat-o de urgenta la scoala. Saraca mama s-a dus speriata de numa-numa, iar primul lucru pe care profesoara i l-a spus a fost: “Stiti ca fiul d-voastra bate la tobe intr-o formatie de rock?” “Da, eu i le-am cumparat!” a raspuns mama. Nu stiu care dintre ele a fost mai uluita. Ce facem cu astfel de oameni care ar trebui sa formeze viitoarele generatii? Cum reusesc sa ramina in sistem?", se intreaba Magus pe blogul www.thefua.ro
"Sintem intr-o democratie in care elevii au dreptul sa circule unde vor ei, au dreptul sa isi ia mincare in pauza, au dreptul si sa chiuleasca, au dreptul sa se bucure pentru ca sint tineri si pentru ca perioada liceului nu se mai intoarce niciodata. Parerea mea e ca totul se sparge in capul bietului elev, caruia cumva i se taie aripile. Cine stie daca va reusi vreodata sa se mai exprime in scris stiind la ce se expune. Cine stie daca va mai urma cariera jurnalistica la care am vazut ca se pricepe. Cine stie daca isi va aminti frumos de perioada liceului... si toate din cauza unor profesori care habar nu au ce e aia practica pedagogica, unor profesori care nu au scapat de perioada comunista in care bita era principalul mijloc de invatare", scrie Raluca Caranfil, jurnalist la Realitatea FM, pe www.ralcaranfil.blogspot.com.
Pe www.obiectivbr.ro, in sectiunea "Junior" textele lui Ionut Dumitru, "Adevarul care doare", si al Madalinei Glavan, "Despre dreptul la opinie si egalitate", continua dezbaterea care ii are in centru pe elevii si profesorii braileni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro