• Vasile Cortez a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte interimar al PNL Brăila, ieri, în cadrul Biroului Politic Naţional • potrivit lui Cortez, gestul a venit după ce a fost informat că preşedinţii celor 44 de organizaţii ar fi făcut „unele aranjamente” în momentul desemnării propunerilor de candidaţi, fără ca el să fi băgat de seamă • liberalii brăileni îşi reevaluează acum candidaţii la alegerile Parlamentare din decembrie • stabilirea acestora se va face sub „lupa” lui Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, noul şef interimar al PNL Brăila
PNL-iştii brăileni îşi reevaluează lista cu candidaţii propuşi pentru alegerile Parlamentare sub „lupa” unui şef desemnat de la Centru. Preşedintele interimar al PNL Brăila, Vasile Cortez, a decis, ieri, să demisioneze din funcţie, invocând faptul că şefii de organizaţie l-au lucrat pe ascuns în momentul stabilirii propunerilor de candidaţi pentru alegeri. Acesta şi-a prezentat demisia în faţa copreşedinţilor PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, în cadrul Biroului Politic Naţional, şedinţă la care s-a stabilit că fotoliul de preşedinte interimar al organizaţiei liberalilor brăileni va fi preluat interimar de Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov şi prim-vicepreşedinte PNL.
„Astăzi (n.r. - ieri), în Biroul Naţional, la Comisia de Unificare mi-am dat demisia din funcţia de preşedinte interimar al filialei PNL Brăila. Am participat la o discuţie cu 4 prim-vicepreşedinţi ai partidului care mi-au spus ce s-a întâmplat la Brăila cu 48 de ore înainte de a da votul pentru stabilirea candidaţiilor la alegerile Parlamentare. Mi s-a părut că nu e normal ca eu să nu ştiu chestiunea asta şi dumnealor să o ştie. Ca atare, am luat această decizie. Practic, miercuri, înainte de vot, senatorul Cătălin Boboc m-a sunat să cobor pentru că eram la sediu. Era destul de târziu, peste 22:00 şi mi-a spus să anulez şedinţa de joi pentru că se întâmplă lucruri ciudate în judeţ. Atunci i-am spus că nu pot să anulez nicio şedinţă pentru că eu am încredere în oamenii de acolo şi cred că votul va fi unul corect. (...) Consider că mi s-a lezat demnitatea. Mi s-a călcat autoritatea prin aceste decizii care s-au luat, dacă au fost unele aranjamente. Am mai discutat şi cu un primar dintr-o comună foarte mare care mi-a spus că prin acest vot am făcut anticampanie PNL-ului. Nu mă feresc să spun. Este domnul primar de la Viziru (n.r. - Vasile Visalon). M-am întâlnit şi cu un preşedinte de organizaţie care a obţinut un scor foarte mare şi care mi-a spus: «mi-e ruşine de dumneavoastră. Îmi vine să îmi dau demisia pentru ce am făcut noi acolo». E mai bine aşa, să rămân pe o funcţie. Să vedem ce funcţie voi găsi în partid. Poate cea de secretar general. Funcţia mea dinainte. Intenţionez să demisionez şi din Consiliul Judeţean. Dar e la nivel de intenţie”, a declarat Cortez.
Sursa citată a mai punctat că şedinţa din 15 septembrie, cea în care cei 44 de lideri de organizaţii din judeţ au fost lăsaţi să voteze propunerile de candidaţi, a fost organizată ca urmare a unei decizii încheiate cu acordul celor 18 primari PNL. Mai nou, Cortez a afirmat că doar 3 primari şi-ar fi dat girul, deşi nimeni nu l-a informat despre acest aspect.
Nou şef la PNL Brăila
După acest incident, copreşedinţii de la Centru, au decis să îşi impună un om din afara organizaţiei pentru a „păstori” campania pentru alegerile Parlamentare.
„În locul meu a fost nominalizat, astăzi (n.r. - ieri), în birou, domnul Marian Petrache, preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, prim-vicepreşedinte al partidului, care va sosi, miercuri, la Brăila şi îşi va face programul dumnealui cum crede. Va stabili şi candidaţii la alegerile Parlamentare, bineînţeles printr-un vot în Biroul Judeţean”, a afirmat Cortez, cu precizarea că demisia sa nu a fost primită bine de copreşedinţii de la Centru.
Reamintim că, liderii de organizaţii PNL din judeţul Brăila au dat acum două săptămâni un vot consultativ în privinţa candidaţilor la alegerilor Parlamentare, însă decizia nu a fost validată, deoarece şedinţele Biroului Permanent Judeţean, respectiv, a Comitetului Executiv Judeţean au fost amânate. Atunci, pe locul 1 la Camera Deputaţilor a fost propus Popa Radu (primarul comunei Cireşu), Dănuţ Lungu (consilier judeţean) - pe 2, Adriana Bogatu (profesor) - pe 3. Iar la Senat, pe primul loc Florin Cîrligea (consilier judeţean) şi pe doi, fostul viceprimar Alexandru Dănăilă (consilier judeţean).