• într-un comunicat de presă trimis redacţiei noastre, managerul unităţii spitaliceşti susţine că în ultimii trei ani s-au investit sume substanţiale pentru achiziţionarea de echipamente medicale moderne şi pentru efectuarea de lucrări de construcţie şi reparaţii la diferite obiective ale unităţii spitaliceşti, cum ar fi blocul operator sau ATI
Pentru un act medical de calitate este nevoie nu doar de expertiza medicilor ci şi de acces la aparatură modernă, de performanţă, necesară pentru un diagnostic de mare fineţe. Asta susţine dr. Delia Râşnoveanu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, care într-un comunicat de presă trimis redacţiei noastre a realizat o analiză a tuturor investiţiilor care s-au făcut în spital în ultimii trei ani. Vorbim de sume substanţiale investite pentru achiziţionarea de echipamente medicale moderne, pentru înlocuirea celor existente, precum şi pentru efectuarea de lucrări de construcţie şi reparaţii la diferite obiective ale unităţii spitaliceşti. De precizat că banii au venit de la Ministerul Sănătăţii, Consiliul Judeţean Brăila, fonduri europene, din venituri proprii ale spitalului şi din sponsorizări.
Astfel, în anul 2017 s-a achiziţionat aparatură medicală în valoare de 911.645,90 lei, de la defibrilatoare, incubatoare şi instrumentar chirurgical la EKG, aspiratoare secreţii şi aparatură de laborator pentru secţia de anatomie patologică şi medicină legală.
În anul 2018 s-a achiziţionat aparatură medicală în valoare de 3.709.520,03 lei: ecograf 4D (la maternitate), gazcromatograf medicină legală (alcoolemii), defibrilatoare, injectomate şi infuzomate şi aparate screening auditiv nou-născuţi.
În anul 2019, suma alocată achiziţionării de aparatură medicală s-a ridicat la peste 10 milioane de lei. Printre achiziţii s-a numărat un Computer Tomograf nou pentru corpul A (în curs de obţinere autorizaţii de la Comisia Naţională pentru Controlul Activităţii Nucleare - CNCAN), s-au făcut dotări la blocul operator, s-au achiziţionat două aparate moderne de radiologie digitală, aparat radioterapie cu ortovoltaj (în curs de obţinere autorizaţii CNCAN), aparate anestezie, 10 incubatoare şi multe altele.
Pe lângă dotarea spitalului cu aparate medicale, conducerea Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila susţine că a acordat o importanţă deosebită şi infrastructurii existente a unităţii spitaliceşti. Astfel, în perioada 2017-2019, s-au investit aproape 12 milioane lei, printre proiectele finalizate numărându-se renovarea blocului operator de la Corpul A (11 săli de operaţie), finalizarea secţiei de ATI (Anestezie şi Terapie Intensivă) şi finalizarea inelului de incendiu la Corpul A.
Printre realizările cu care se laudă managerul Delia Râşnoveanu se numără şi faptul că spitalul a obţinut acreditare pentru pregătirea tinerilor medici în rezidenţiat începând cu anul 2020 sub coordonarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie Galaţi, pentru 19 specialităţi medicale.
De asemenea, trebuie menţionată construcţia apartamentelor pentru medici, investiţie de 2,7 milioane de euro, din fondurile CJ şi Ministerului Sănătăţii. În momentul de faţă sunt 31 de apartamente finalizate, din care 9 sunt deja închiriate medicilor.
“În anul 2020 vom continua achiziţia de aparatură medicală cu fonduri de la Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean. Proiectele începute vor fi continuate şi se vor demara procedurile necesare pentru investiţiile la care avem documentele legale aprobate. Privim cu optimism spre viitor şi vă asigurăm că investiţiile nu se vor opri aici. Prin tot ceea ce facem ca echipă, ne dorim ca pacienţii să primească un tratament eficient şi un confort din ce în ce mai bun în Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila”, a declarat dr. Delia Râşnoveanu, managerul unităţii spitaliceşti.
Modernizarea Unităţii de Primiri Urgenţe Brăila va dura 3 ani
Acesta este un alt proiect început în mandatul Deliei Râşnoveanu, suma la care se ridică reabilitarea UPU Brăila fiind de aproximativ 1,13 milioane euro. Lucrările vor dura 3 ani, iar finanţarea se va face în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, cu bani din Fondul European de Dezvoltare Regională, din bugetul de stat, la care se adaugă contribuţia CJ de 105.699 lei. Managerul SJU Brăila susţine că prin realizarea obiectivului de investiţii se va rezolva problema reorganizării zonelor medicale şi a funcţionării activitaţii UPU conform cerinţelor europene.
Un alt proiect în lucru este reabilitarea unui spaţiu RMN nou la corpul B, cu termen de finalizare anul acesta.
Mai trebuie spus că pe lista obiectivelor ce vor fi finalizate se numără şi secţia de Cardiolgie-Pediatrie.
“În luna iulie a anului 2018 a fost preluată secţia de Cardiologie-Pediatrie în administrarea Consiliului Judeţean Brăila, iar în luna august, prin hotărâre de Consiliu, clădirea a fost dată în administrarea spitalului, iar pentru punerea în valoare a investiţiei în cel mai scurt timp sunt urmaţi paşii şi expertizele necesare”, a mai transmis dr. Delia Râşnoveanu.
În prezent, SJU Brăila funcţionează cu aproximativ 180 de medici specialişti şi primari, dintr-un necesar de 320 de medici, motiv pentru care au fost scoase la concurs 83 de posturi. Deşi s-au angajat 22 medici în ultimii 3 ani, spitalul se confruntă în continuare cu deficit de personal pe secţiile Medicină de Urgenţă, Oncologie, Pediatrie, ATI, Cardiologie, Radiologie - imagistică medicală, Neonatologie, Medicină internă, Nefrologie, Hematologie şi Recuperare medicală.