Degringolada gripei aviare | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Degringolada gripei aviare

Scolile din judetul Braila au fost prinse pe picior gresit in ce priveste preintimpinarea gripei aviare. Desi in media nationala se trimbita faptul ca toate scolile din judetele in care s-au descoperit focare de gripa aviara trebuie sa ia masuri de protectie suplimentara pentru elevi, luni, la primele ore, directorii nu stiau nimic oficial in acest sens. Abia dupa ora 10.00 scolile din mediul rural au primit o nota telefonica de la ISJ in care li se explica ce masuri trebuie sa ia contra transmiterii virusului. Pentru scolile din oras nu stia nimeni exact ce trebuie sa se faca, daca si in aceasta situatie trebuie instalate covorase dezinfectante la intrarile in cladirile de invatamint. La prima ora Prefectura a spus ca in oras nu sint necesare, iar la prinz a revenit si a spus ca trebuie luate aceleasi masuri ca si in mediul rural. Directia Sanitar Veterinara a spus ca a trimis, de vineri, o nota cu masurile ce trebuie luate la ISJ, insa Inspectoratul nu a transmis nota mai departe decit luni dimineata, astfel ca, in majoritatea scolilor, cursurile au inceput fara ca masurile de prevenire a transmiterii virusului sa fie luate. Doar citiva directori mai vigilenti si mai constienti ca responsabilitatea sanatatii elevilor le apartine, au instalat covorasele la intrarile in scoli, cu ajutorul administratorilor, fara sa astepte indicatii.

Problema gripei aviare s-a acutizat, iar masurile au fost intensificate dupa ce, in Turcia, H5 a ucis trei persoane

Decizia grupului de experti, format din epidemiologi, virusologi si medici veterinari, de pastrare chiar intensificare in unele zone, a masurilor de combatere si prevenire a extinderii gripei aviare, luata la sfirsitul saptaminii trecute, a pus pe jar autoritatile locale din judetele cu risc ridicat, printre care si Braila. Expertii au stabilit un set de regului stricte, menite a proteja populatia, reguli care, sustine ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, totodata seful Comandamentului Antiepizootic Central, cuprind cele mai bune solutii de lupta impotriva gripei aviare.
Decizia a fost impusa pe de o parte din cauza extinderii bolii in mai multe judete ale tarii, dar si de semnalarea primelor cazuri de imbolnavire la om si transmitere la alte specii de animale in tara vecina, Turcia.
Ultimul raport al Comandamentului Central arata ca in tara noastra au fost confirmate 23 de focare de gripa aviara, in 5 judete: Tulcea, Braila, Buzau, Ialomita si Calarasi si ca problema gripei aviare s-a acutizat, iar masurile au fost intensificate dupa ce, in Turcia, H5 a ucis trei persoane. Printre masurile nou impuse se numara extinderea supravegherii epidemiologice si a continuarii vaccinarii antigripale preventive a populatiei in 16 judete din estul si sudul tarii, mai precis cele 5 judete in care s-au semnalat focarele, plus Constanta, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Olt, Dolj, Mehedinti, Galati, Vaslui, Botosani si Iasi. Deoarece toate cele trei cazuri de deces din Turcia au fost inregistrate la copii, Comandamentul Central a solicitat Ministerului Educatiei asigurarea informarii elevilor, odata cu reluarea cursurilor. In acest sens, Ministerul Educatiei si Cercetarii a solicitat tuturor Inspectoratelor Scolare Judetene intensificarea activitatii de instruire In scoli pentru prevenirea extinderii gripei aviare. Astfel, pe linga masurile de siguranta, elevii, profesorii si parintii vor fi instruiti cu privire la efectele, modul de raspindire, masurile de protectie personala si modalitatile de prevenire a gripei aviare. Mai mult, specialistii in sanatate publica recomanda parintilor si cadrelor didactice sa se prezinte la cabinetele medicale cu copiii care au simptome de viroze respiratorii si raceli usoare.

La Chiscani, masurile contra gripei aviare se iau mai greu

Chiscanenii nu se tem de gripa aviara. Este probabil, motivul pentru care conducerea Primariei si directorul unitatilor de invatamint din
comuna nu au considerat necesar sa instaleze covorase
cu dezinfectant, la toate intrarile scolilor, ieri, cind s-au reluat
cursurile, de la prima ora. Duminica acestia au preferat sa se
bucure de ziua de odihna, lasind pe luni dimineata luarea masurilor
ce le-au fost solicitate pentru prevenirea, pe cit posibil, a aparitiei
de noi cazuri de gripa aviara. Elevii care au venit ieri la cursuri, la
gradinitele si scolile din comuna Chiscani nu au gasit in fata usilor
nici un fel de covoras, cu atit mai putin, vreunul cu dezinfectant.
In judetul Braila s-au inregistrat sapte focare de gripa aviara, motiv
pentru care autoritatile ar trebui sa ia foarte in serios masurile pentru
prevenirea aparitiei de noi cazuri. Cu toate acestea, ieri, intre
orele7,30 -8,30, in scolile si gradinitele din comuna Chiscani, aflata
pe malul Dunarii, nu era nici urma de directori, iar femeile de
serviciu, singurele care puteau fi gasite, ne-au declarat ca au aflat
doar de la televizor ca trebuie puse covorase cu dezinfectant, si
oricum, trebuie sa le aduca Primaria solutia respectiva, pentru ca in
scoala nu exista asa ceva. "Am auzit la televizor ca trebuie puse
covorase dezinfectante, dar mie, personal, nu mi-a zis nimeni
nimic. Si eu am venit zilele astea in scoala, dar nu mi-a spus nimeni
ca trebuie sa pun covorasele. Oricum, nu avem dezinfectant pentru gripa aviara, in scoala. Noi avem numai de-ala de pus la toaleta, clorura. Poate doar de acum incolo sa vina de la Primarie sa ne aduca solutie", ne-a spus Paraschiva Belioglu, femeia de serviciu, de la Scoala din satul Lacu Sarat.
Nici femeia de serviciu de la scoala din Chiscani, Angelica Hornet,
nu era mai bine "dotata": "Am ascultat la televizor aseara, si noi am
avut, pina acum, asemenea covorase, dar acum, daca e prima zi,
dupa reluarea cursurilor, nu mai avem. Poate ca in cursul zilei o sa
ne aduca Primaria solutie, ca noi nu avem. Asteptam sa vina
Primaria, ca noi covorasele le punem, dar cu ce le udam? Le ud cu
apa, ca altceva nu am".

"Nu stiu cit este de eficient dezinfectantul, ca nu stiu ce contine"

Ajunsa la scoala, Didina Tiganus, directorul unitatilor de invatamint din Chiscani, ne-a declarat ca inca nu au fost puse covorasele
respective pentru ca nu a primit de la Primarie solutia necesara. De
altfel, directorul Tiganus nici nu aparut prea convinsa ca
dezinfectantul chiar are vreo eficienta, impotriva gripei aviare: "Pina
la finele anului trecut, noi am avut covorase cu dezinfectant, la
scoala. Astazi banuiesc ca o sa venim din nou, dar domnul primar
inca n-a ajuns, si nu e nimeni la Primarie. De cele mai multe ori, noi
asa lucram, in echipa. Oricum, scoala nu are dezinfectant, asteptam
de la Primarie. Vin ei si ne aduc solutia aceea, pe care o toarna pe
covor. Nu stiu cit este de eficient dezinfectantul, ca nu stiu ce
contine".
Dupa ce au fost informati ca o echipa de ziaristi umbla pe la scoli,
intrebind despre existenta covoraselor, pe la ora 8.30
primarul si viceprimarul si-au facut aparitia. Viceprimarul
Relu Bogdan a scos substantele dezinfectate din magazie, si s-au
grabit sa o foloseasca, preparind solutia cu care au fost imbibate
covorasele de la intrarea in scoala. Intrebat fiind daca nu ar fi trebuit
ca aceasta operatiune sa se faca la prima ora a diminetii, inainte de
a veni elevii, viceprimarul ne-a declarat: "Da, normal asa ar fi
trebuit, dar nu-i nici o problema, ca oricum, la trei pauze, cit au
eleviii, oricum o sa se foloseasca de acea solutie. Adica ei oricum
ies afara, in pauze, nu stau inauntru pina la 12.00, cind termina
cursurile. E primul schimb, vine schimbul de dupa-amiaza, deci e
eficient, dezinfectantul oricum isi va face efectul".
Viceprimarul promite ca va avea grija ca, macar de acum incolo,
odata instalate covorasele la scoli, sa fie zilnic improspatata
substanta dezinfectanta.

"Acum (n.r. luni la prinz) am comandat covorase si solutie la DSV"

In oras, foarte putine scoli au avut covorase cu dezinfectant la prima ora si acest lucru s-a intimplat datorita vigilentei unor directori sau administratori. La ora 10.00, la Colegiul Economic "Ion Ghica" dr. Valerica Avram de la Directia de Sanatate Publica, facea deja o instruire cu profesorii, pentru ca in liceu sint elevi din mediul rural, cite unul din trei focare de gripa aviara. "Asistenta va monitoriza elevii care au venit din mediul rural, ei sint cei mai expusi, si va lua masuri daca este cazul. De dimineata, chiar la prima ora, in scoli au fost covorase dezinfectante, a fost o solicitare a celor de la DSV. Am imbibat covorasele cu solutia dezinfectanta pe care o aveam in scoala". La Grupul Scolar Agricol de instalarea covoraselor s-a ocupat administratorul. Directorul scolii, prof. Maria Risnoveanu, a aflat mai tirziu ca masurile au fost luate. "Am auzit la televiziuni ca a crescut pericolul gripei aviare, ca trebuie puse covorase si la prima ora elevii au avut aceste covorase. De asemenea, se monitorizeaza si elevii veniti din mediul rural", a spus directorul Grupului Scolar "Edmond Nicolau". La Grupul Scolar "Vilsan" de la Faurei, desi au majoritatea elevilor din mediul rural, daca nu li s-a spus nimic oficial, directorii nu au luat nici o masura. "Acum am comandat covorase si solutie la DSV. Vom face si instruiri cu elevii, le vom imparti pliante, le vom prelucra masurile de prevedere pe care trebuie sa le respecte", a explicat directorul adjunct, prof. Valentina Braga. Nici un covoras nu era nici la Scoala nr. 10. "Nu am primit nimic, desi a fost mereu cineva in scoala si am fi putut afla. Acum un sfert de ora am primit o nota telefonica de la ISJ si vom lua masurile necesare. Tot ce am putut sa facem a fost sa nu mai primim parintii copiilor in scoala", a explicat directorul scolii, prof. Valentina Duca.

Cine trebuie sa instaleze covorasele cu dezinfectant?

Inspectorul scolar general Lilliana Tudoran a spus, ieri, ca in mediul rural s-au mai transmis note cu masurile ce trebuie luate, nu este o noutate ce s-a transmis ieri, insa pentru scolile din oras nu era foarte clar daca trebuie luate aceleasi masuri sau nu. Mai mult, considera ca instalarea covoraselor cu dezinfectant este atributia primariei, nu a ISJ. Pe de alta parte, directorul DSV, Liliana Stefanu, sustine ca responsabilitatea instalarii covoraselor apartine ISJ. "Noi i-am informat, le-am prezentat substantele si modul de aplicare, concentratiile si cam atit. Ei trebuie la nivel de scoala sa numeasca o persoana responsabila cu aceasta activitate. In primele zile le vom asigura noi substanta, din rezerva noastra, dupa care va trebui sa si-o procure singuri. Noi le-am pus la dispozitie o lista cu producatorii si preturile de comercializare a materialului dezinfectat, ei vor alege, la nivel de inspectorat se va intocmi un centralizator si asa se va face aprovizionarea. I-am instiintat de la sfirsitul saptaminii ca trebuie sa aiba la intrare covoras, ce au facut ei efectiv nu stiu", a precizat Liliana Stefanu, directorul DSV.
Ieri, dimineata, insa conducerea Prefecturii nu considera necesar sa instaleze covorase in oras. Lucrurile s-au schimbat dupa-amiaza. "Pe principiul "mai bine prevenim decit sa tratam" s-a decis montarea acestor covorase si in scolile din municipiu. Bineinteles ca acest lucru se va face in cursul acestei saptamini, desi aici noi nu am avut niciodata probleme. Dar este o masura de prevenire pe care o vom aplica pentru ca totul sa fie bine", a spus subprefectul Aurica Avram.
In privinta platii acestor covorase si solutii dezinfectante, totul cade in sarcina unitatilor scolare. "Directorii pot lua bani din capitolul cheltuieli materiale. Acum, la inceput de an nu se poate pune problema ca nu au, insa oricum vom fi atenti ca banii pentru aceste solutii sa nu lipseasca" a spus si directorul economic al Primariei Braila, Stoica Anghelescu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro