* înainte de contestații, rata de promovare la Brăila este de 69,16%, iar pe țară de 72,90% * din cei 120 de profesori care au susținut proba scrisă, 83 au promovat examenul, în timp ce alți 37 au fost declarați respinși * există și o medie de 10, la disciplina Educație Fizică și Sport, obținută de Laurențiu Ivan
Primele rezultate la Definitivat 2021, examen prin care cadrele didactice promovate dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, au fost afișate ieri, iar în județul Brăila promovabilitatea este sub media națională. Concret, înainte de contestații, rata de promovare în rândul candidaților din Brăila este de 69,19%, în timp ce promovabilitatea pe țară este de 72,90%. Cea mai mare rată de promovare se înregistrează în județul Teleorman - 84,62%, iar cea mai scăzută în Caraș-Severin - 51,16%.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, în județul nostru s-au înscris să participe la proba scrisă a examenului național de Definitivat 133 candidați pentru 19 discipline de examen. Au fost 3 candidați absenți și 10 candidați s-au retras în timpul probei. ISJ Brăila precizează că nu au fost candidați eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă sau teze anulate.
Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv proba scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt). Astfel, în urma rezultatelor inițiale, 83 de profesori brăileni au promovat examenul, iar 37 au fost declarați respinși. Există și un profesor care a obținut media 10, fiind vorba de Laurențiu Ivan, care a susținut examenul la disciplina Educație Fizică și Sport.
Conform site-ului definitivat.edu.ro, există și câteva situații în care profesori cu note de 10 la inspecția la clasă și portofoliu au luat note sub 5 la proba scrisă. Spre exemplu, un candidat care a dat examen la geografie a luat nota 2.90 la testarea scrisă. Un alt profesor care a dat examenul la limba română a luat nota 3.7 la proba scrisă, iar un candidat care a susținut proba scrisă la disciplina pedagogie a luat nota 4.4.
Candidații nemulțumiți de note au putut depune ieri contestații, iar cererile pentru reevaluarea lucrărilor se primesc și astăzi, până în ora 12.00. Rezultatele finale se vor afișa pe 28 iulie.
Potrivit Ministerului Educației, înainte de înregistrarea și soluționarea eventualelor contestații, 5.782 de candidați din țară au medii între 8 și 10. La proba scrisă din această sesiune au fost prezenți 8.300 de candidați. Dintre aceștia, 366 s-au retras, iar un candidat a fost eliminat pentru fraudă. Lucrările a doi candidați au fost anulate în centrele de evaluare. Astfel, din totalul celor 7.931 de candidați cu lucrări evaluate, 4.156 au obținut note situate pe segmentul 8 - 10. Dintre aceștia, 187 de candidați au fost notați cu 10, iar 701 au primit note între 9,50 și 9.99. Cu note sub 5 au încheiat proba 543 de candidați.
Reaminim că prin dobândirea definitivării în învățământ un cadru didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare.