* peste 130 de cadre didactice sunt așteptate la proba scrisă, care se va desfășura la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu”
Cadrele didactice din Brăila și din toată țara intră astăzi în examen! Aceștia vor susține proba scrisă din cadrul examenul național de Definitivat, concurs prin care profesorii dobândesc drept de practică în învățământul preuniversitar.
În Brăila, proba scrisă se va desfășura la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” și va fi susținută de 133 de cadre didactice, așa cum ne-au transmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean.
Pentru proba scrisă, accesul candidaților în sălile de examen se va face pe baza actului de identitate valabil, în intervalul orar 7.30- 8.00. Proba începe la ora 9.00, durata de redactare a lucrărilor fiind de 4 ore, timp ce nu poate fi depășit.
Conform metodologiei de examen, candidații și profesorii asistenți nu pot avea asupra lor, în sala de examen, obiecte sau materiale din următoarele categorii: genți, poșete, ziare, reviste, cărți, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediază/facilitează comunicarea la distanță, alte obiecte/materiale a căror utilizare afectează desfășurarea examenului în condiții de legalitate, echitate și obiectivitate. Dacă nu respectă aceste reguli, candidații sunt eliminați din examen pentru tentativă de fraudă.
Candidații au posibilitatea de a se retrage de la proba scrisă din proprie inițiativă. În acest caz, lucrarea scrisă nu este evaluată, iar în statistici candidatul respectiv se consideră retras, cu dreptul de a se înscrie în sesiunea imediat următoare, conform prevederilor legale.
Precizăm că Definitivatul este un examen prin care profesorii depășesc stadiul de debutanți și pot intra pe o rută de profesionalizare ascendentă, având dreptul de a deveni titulari în sistemul de învățământ preuniversitar și de a participa ulterior la susținerea examenelor pentru obținerea gradelor didactice.
Examenul cuprinde două etape. Prima etapă, care este și eliminatorie, este realizată de către inspectoratele școlare în perioada stagiului practic cu durata de un an școlar și constă în evaluarea activității profesionale la nivelul unității de învățământ, evaluarea portofoliului profesional personal și în susținerea a cel puțin două inspecții la clasă. Cea de-a doua etapă este proba scrisă care se desfășoară astăzi.
Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină cel puțin media 8 (opt), calculată ca medie ponderată a notelor obținute la toate probele de examen, inclusiv la proba scrisă. Persoanele care nu promovează examenul de definitivare în învățământ pot fi angajate numai pe perioadă determinată, cu statut de profesor debutant.
Primele rezultate se vor afișa pe 21 iulie. În perioada 21-22 iulie se pot depune contestații, urmând ca rezultatele finale să fie publicate pe 28 iulie.