Mergi la conţinutul principal

Definitivat 2017. Profesorii intră astăzi în examen

• peste 100 de dascăli brăileni sunt aşteptaţi la proba scrisă a concursului • anul acesta, definitivatul vine cu o serie de noutăţi

 

Profesorii din întreaga ţară intră în febra examenului naţional de definitivare în învăţământ, astăzi fiind programată proba scrisă. Potrivit Ministerului Educaţiei, proba se va desfăşura în 42 de centre de examen (câte unul în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti), iar la concurs sunt aşteptaţi să participe 6.417 candidaţi care au îndeplinit condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare. În această sesiune, examenul naţional pentru definitivare în învăţământ se organizează la 90 de discipline.

La Brăila, potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean, 101 de dascăli au fost admişi să participe la proba scrisă. Centrul de examen va fi la Colegiul “Bălcescu”. Candidaţii vor avea acces în săli începând cu ora 8:00, pe baza unui act de identitate valabil. După primirea subiectelor, durata de redactare a lucrărilor este de patru ore, timp ce poate fi depăşit doar în cazul candidaţilor cu nevoi speciale care au solicitat acest lucru. Subiectele şi baremele de evaluare sunt asigurate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi vor fi publicate, după susţinerea probei scrise (ora 16:00), pe subiecte.edu.ro. Lucrările scrise vor fi evaluate în şase centre organizate la nivel naţional.

Cadrele didactice care promovează examenul de definitivat dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar.

 

Noutăţile examenului

În toamna anului trecut, Ministerul Educaţiei a adoptat o serie de modificări privind desfăşurarea examenului de definitivat.

Astfel, susţinerea probei scrise a fost mutată în timpul anului şcolar pentru a descongestiona astfel programul cadrelor didactice în timpul vacanţei de vară. Susţinerea propriu-zisă a examenului scris a fost precedată de o etapă eliminatorie care a constat în două inspecţii de specialitate la clasă şi, în plus faţă de sesiunile anterioare, din evaluarea portofoliului profesional personal.

Nota minimă de promovare a întregului examen a rămas 8 (opt), dar spre deosebire de sesiunile anterioare, în care nota la examen era rezultatul obţinut la proba scrisă, în sesiunea 2017 nota va fi calculată pe baza unei formule ce include notele de la inspecţiile de specialitate, nota acordată pentru portofoliul profesional personal şi nota la proba scrisă.

O noutate esenţială este şi simplificarea probei scrise de la trei la două subiecte: un subiect va fi centrat pe specialitatea candidatului (cu o pondere de 60%), iar celălalt subiect pe metodica predării specialităţii (cu o pondere de 30%), 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.

Candidaţii pot susţine examenul naţional pentru definitivare în învăţământ fără taxă de cel mult trei ori. Prezentările ulterioare la examen sunt condiţionate de achitarea unor taxe stabilite de către Ministerul Educaţiei.

Rezultatele probei scrise se vor afişa pe 25 aprilie 2017. În perioada 25-26 aprilie se pot depune contestaţii, iar pe 30 aprilie vor fi afişate rezultatele finale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro