Activitatea instantelor din judetul Braila, in anul 2006, s-a desfasurat sub semnul specializarii judecatorilor si al integrarii sistemului juridic romanesc in cel european. Magistratii au depus eforturi sustinute pentru aplicarea corecta si unitara a legislatiei nationale si europene, pentru scurtarea duratei proceselor si imbunatatirea actului de justitie. Cu toate acestea, desele modificari legislative, crearea completelor specializate, necorelarea sistemului juridic romanesc cu cel european, deficitul de judecatori, lipsa acuta de spatiu etc. au influentat negativ rezultatele obtinute de magistrati, in conditiile in care acestia au avut de solutionat un numar urias de cauze.
Astfel, in anul 2006, pe rolul instantelor brailene au fost inregistrate 28.568 de dosare penale, civile si comerciale, cu 910 mai mult decit in anul 2005. Cele mai multe dosare (cauze), anume 17.903, s-au inregistrat la Judecatoria Braila. De asemenea, cele mai multe cauze existente pe rolul instantelor, au fost cele civile (17.985, din care au fost solutionate 14.889), urmate de cele penale (7.992) si comerciale (5.076). In scopul imbunatatirii actului de justitie, instantele au fost dotate anul trecut cu 140 de calculatoare conectate la retea, folosindu-se, totodata, un inalt grad de securitate a datelor. La cele trei judecatorii - Braila, Faurei si Insuratei - au fost pronuntate un numar de 17.835 de hotariri jduecatoresti, din care apelate sau recurate 2.484 (13,9 %). Totodata, Tribunalul a solutionat in fond si in apel 4.420 de dosare, din care au fost apelate 1.107.
Anul trecut, au fost vacante 14 posturi de judecator
Modificarile legislative au influentat in mod direct activitatea judecatorilor braileni. Pot fi enumerate aici Legea 247/2005 pentru modificarea legii proprietatii, Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor in strainatate, Legile 278 si 356/2006 de modificare a Codului Penal si a celui de Procedura Penala, la care se adauga armonizarea legislatiei interne cu dispozitiile Conventiei Europene pentru Apararea Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale (CEADOLF). Pentru asigurarea unui sistem judiciar independent si functional, repartizarea dosarelor la fiecare instanta se face in mod aleatoriu, cu ajutorul unei aplicatii software.
Pentru realizarea reformei in Justitie si cresterea calitatii actului de justitie, s-a continuat formarea specializata a judecatorilor. Din pacate, insa, crearea de complete specializate - pentru minori si familie, pentru conflicte de munca si asigurari sociale, pentru trafic de fiinte umane, pentru cauze privind proprietatea - fara sporirea semnificativa a numarului de judecatori si a personalului auxiliar, nu asigura o reala specializare. Spre exemplu, la ora actuala, acelasi judecator este specialist in mai multe domenii.
Pe de alta parte, desi Romania a ratificat inca din 1994 Conventia Europeana, angajindu-se sa aplice jurisprudenta CEDO, sistemul judiciar romanesc este inca necorelat. Chiar si asa, magistratii braileni au dat intiietate principiului european conform caruia "libertatea persoanei este regula, iar privarea de libertate, exceptia". CEDO a statuat ca existenta unor indicii grave de vinovatie constituie un factor pertinent, dar nu suficient pentru continuarea detentiei preventive, apreciindu-se ca "detentia este legitima in situatia in care ordinea publica ramine realmente amenintata".
Principalele probleme cu care s-au confruntat instantele brailene in anul 2006 au fost cele legate de deficitul de judecatori si lipsa acuta de spatiu. La inceputul anului, erau vacante un numar de 14 posturi de judecatori. De asemenea, in multe birouri se incalca norma legala de 5 mp/persoana. Cit despre spatiul pentru arhivarea documentelor, acesta este total insuficient. De altfel, conducerea Tribunalului Braila a initiat demersuri pentru identificarea unei cladiri noi pentru sediul Judecatoriei Braila.