Mergi la conţinutul principal

Deficitul de medici de la Spitalul Județean, acoperit de rezidenți

* asta se va întâmpla după ce Spitalul Județean va deveni Spital Clinic Județean de Urgență și medicii rezidenți vor putea veni în Brăila pentru a profesa și angaja apoi în cadrul unității spitalicești * președintele CJ, Francisk Chiriac, a declarat că un avantaj pentru medicii care vin la Brăila sunt locuințele ANL special destinate acestora, în prezent fiind ocupate 22 din cele 31 de apartamente

 

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Brăila are în prezent un deficit de medici de circa 30%. Cele mai afectate secții sunt Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), unde ar mai fi nevoie de 10 medici, radiologia, medicina internă și cardiologia. Problema lipsei de specialiști va putea fi însă rezolvată atunci când Spitalul Județean va deveni Spital Clinic Județean de Urgență, iar rezidenții din cadrul Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul Universității “Dunărea de Jos”, și nu numai, vor putea veni la Brăila pentru a face practica de specialitate.

“Am făcut cerere către Ministerul Sănătății să ni se aprobe, împreună cu Facultatea de Medicină din cadrul Universității “Dunărea de Jos”, trei secții clinice. Una este deja aprobată, iar ordinul de semnat pentru celelalte două  este la Ministerul Sănătății, trebuie să îl semneze domnul ministru. În momentul în care va veni ordinul de ministru cu cele trei secții clinice, automat noi vom schimba denumirea spitalului în Spital Clinic Județean de Urgență Brăila. De la noi de la spital sunt vreo 6-7 medici care predau la facultate la Galați. Am zis, de ce nu, să vină medici rezidenți să se pregătească în Spitalul Județean de Urgență. Automat, venind și pregătindu-se aici pot să efectueze și gărzi și atunci am avea mai mulți specialiști pe disciplinele deficitare. Deci avem posibilitatea să atragem mai repede resursa umană, și aici mă refer la medici, nu neaparat la asistenți, iar al doilea avantaj este acela că atunci când devii spital clinic contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate nu este de 1.400 lei la caz rezolvat, ci de 1.600 lei. Adică vin bani mai mulți și în pregătirea profesională, dar și bani pentru spital”, a declarat Francisk Chiriac, președintele Consiliului Județean, în cadrul unei conferințe de presă.

Acesta a mai precizat că, în ultima perioadă, cei mai mulți medici care s-au angajat la Spitalul Județean de Urgență Brăila au venit de la Iași.

 

Tot mai multe aparatamente ocupate de medici în blocul ANL

Inaugurat în vara lui 2019, în blocul de locuințe cu 31 de apartamente, destinat închirierii de către specialiștii din domeniul sănătății care vin să lucreze în spitalele brăilene, locuiesc în prezent 22 de medici. Două noi apartamente au fost acordate recent unor specialiști printr-un proiect al Consiliului Județean, iar Francisk Chiriac speră ca odată cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila să vină și mai mulți medici să profeseze în județul nostru și să se realizeze și un al doilea bloc de locuințe.

“În prezent mai sunt libere 10 apartamente cu două camere. Aceste locuințe sunt oferite specialiștilor care activează în Spitalul Județean, adică nu puteam oferi aceste apartamente decât medicilor care au contract pe perioadă nedeterminată. Noi încercăm să umplem acest loc pentru că,  dacă va deveni Spital Clinic, automat vor veni rezidenți de an mare și unii dintre ei să sperăm că vor rămâne în Spitalul Județean. Și atunci vor fi cereri pentru astfel de apartamente și vom merge mai departe și cu celălalt bloc de 16 apartamente”, a afirmat Chiriac.

Reamintim că lucrările la realizarea blocului cu 31 locuințe de serviciu pentru medici au costat peste 2,7 milioane de lei, banii fiind asigurați de Agenția Națională de Locuințe.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro