Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Deficitul de iod este o problema de sanatate publica la nivel national

Reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica Braila au participat, alaturi de colegi din intreaga tara, la "Conferinta Nationala privind Eliminarea Tulburarilor prin Deficit de Iod", care a avut loc in cursul acestei luni, la Bucuresti.
"Carenta de iod este cea mai cunoscuta cauza a retardului mintal si al deteriorarii functiilor cerebrale. Prin organizarea conferintei nationale din Capitala, s-a urmarit crearea unei strategii nationale pentru prevenirea acestor efecte", a explicat dr. Alexandrina Venter, inspector AMC in cadrul DSP Braila, importanta acestei actiuni. Sursa citata a afirmat ca eliminarea acestor tulburari ar putea fi facuta prin iodarea universala a sarii destinate consumului uman direct si fabricarii piinii, in perioada 2004-2012. Strategia a fost elaborata de Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii, Directia Generala de Sanatate Publica si Inspectia Sanitara de Stat. In elaborarea acesteia, Ministerul Sanatatii a beneficiat de sprijin tehnic si financiar din partea Fondului Natiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). Totodata, au fost implicate si alte organisme guvernamentale, organizatii neguvernamentale, precum si organisme internationale. Din 2004, Ministerul Sanatatii si Institutul pentru Ocrotirea Mamei si a Copilului (IOMC), impreuna cu Institutul de Endocrinologie, au efectuat studii la nivel national, in 28 de judete (printre care s-a numarat si judetul Braila), pentru stabilirea concentratiei de iod pe un esantion reprezentativ de copii de clasa I, in urban si in rural. In judetul nostru au fost recoltate probe de singe de la copii din Insuratei, Baraganu, Ciocile, Romanu si Salcia Tudor, iar in municipiu de la elevi de la scolile generale nr. 1 si "Fanus Neagu", esantionul fiind format din aproximativ 200 copii. "S-a constatat ca in judetul Braila exista deficiente medii de iod la copiii care au fost testati in acest lot. Tulburarile induse de lipsa de iod antreneaza modificari diferite, in functie de virsta la care se manifesta, si pot provoca: avort sau nastere prematura, la gravide, mortalitate perinatala si infantila crescute, anomalii congenitale, cretinism cu leziuni neurologice (deficit mental, surdo-mutitate, strabism) sau hipotiroidismul juvenil, cu dezvoltare mentala si fizica deficitara. La persoanele adulte care au concentratie deficitara de iod exista riscul sa apara gusa (cu complicatiile sale) si tulburari ale fertilitatii" a expus citeva din efectele negative ale concentratiei insuficiente de iod, dr. Venter. Dupa cum a afirmat sursa citata, s-a demonstrat ca deficitul de iod determina scaderea coeficientului de inteligenta la copil, cu 10 - 15%. Potrivit ultimelor studii, in Romania, tulburarile prin deficit de iod nu mai constituie o caracteristica regionala, ci este o problema de sanatate publica la nivel national. "Aportul scazut de iod la femeile gravide din Romania inseamna ca fiecare generatie de nou nascuti sufera intr-o oarecare masura de deficiente cerebrale, cauzate de carenta de iod, ceea ce va limita in viitor capacitatea lor de invatare si productivitate, afectind astfel dezvoltarea socio-economica a tarii", a concluzionat dr. Alexandrina Venter.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii