Mergi la conţinutul principal

Declarat nevinovat, după ce a stat 26 de ani la închisoare

Un bărbat de culoare a fost declarat nevinovat de justiţia americană, în urma efectuării testelor ADN, de violarea şi uciderea unei tinere, faptă pentru care a stat 26 de ani în spatele gratiilor, anunţă 7sur7.be, citat de agerpres.ro.
Kevin Martin a fost condamnat în 1982, la 35 de ani de închisoare, pe baza mărturiei presupusului său complice şi a fost eliberat condiţionat în 2009, după 26 de ani de închisoare. El a fost declarat acum nevinovat de un judecător federal din Washington.
Şi procurorul a susţinut demersul apărării. „Acum 30 de ani, Kevin Martin a fost considerat pe nedrept violator şi ucigaş. Deşi dl Martin a fost condamnat corect pentru o serie de atacuri armate..., a ajuns să fie declarat pe nedrept vinovat de un viol brutal şi de un omor, petrecând prea multă vreme la închisoare", a subliniat procurorul Ronald Machen într-un comunicat.

Autorul era de fapt cel care l-a denunţat

„Timp de trei decenii, dl Martin s-a declarat mereu nevinovat, iar astăzi ne alăturăm lui cerând tribunalului să îi restabilească reputaţia", a pledat procurorul în faţa judecătorului, apreciind că acest caz arată cât este de importantă continuarea „identificării erorilor judiciare".
În perioada când a avut loc crima, în 1982, testele ADN nu existau şi abia în 2014, după nenumărate demersuri ale condamnatului, amprenta sa genetică a fost comparată cu mostra de spermă găsită pe corpul victimei, Ursula Brown. Rezultatele au arătat nevinovăţia lui Martin, care locuieşte acum în California, sub supraveghere, dar l-au incriminat pe cel care îl acuzase pe el, William Davidson . Acesta execută o condamnare de 65 de ani pentru o serie de atacuri asemănătoare cu cel în care a murit tânăra violată. La procesul din 1982, Davidson şi-a minimalizat rolul în crimă, spunând că nu a făcut decât să se uite când Martin a violat şi a ucis victima. Un fir de păr, atribuit din greşeală lui Martin, a dus la eroarea judiciară.

Persoanele de culoare, cel mai mult condamnate pe nedrept

Organizaţia Innocence Project apreciază că în Statele Unite au existat 317 condamnaţi declaraţi nevinovaţi în urma testelor ADN, dintre care 18 aflaţi în culoarul morţii. Circa 70% au fost persoane de culoare.
La sfârşitul anilor 1990, un raport al Ministerului Justiţiei a relevat neregularităţi grave comise în cadrul anchetelor judiciare de analişti ai laboratorului FBI din Quantico (Virginia), încheie 7sur7.be.
Rămâne de văzut acum ce despăgubiri va primi Kevin Martin pentru cei 26 de ani petrecuţi pe nedrept în închisoare.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro