Mergi la conţinutul principal

Decizii aiurea în plină criză

• ordonanţa militară emisă, sâmbătă, de ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, care prevede recomandarea cetăţenilor de a nu ieşi din case decât în anumite situaţii clare, dar care nu impune, a stârnit nemulţumirea PSD-iştilor brăileni • aceştia, în frunte cu europarlamentarul Mihai Tudose, susţin că era nevoie de măsuri mai dure, cu termene exacte şi sancţiuni, pentru evitarea cât mai rapidă a unui scenariu groaznic de tipul celui din Italia • critici şi controverse legate de lipsa de transparenţă a stârnit zilele acestea şi un ordin transmis de la nivelul MAI către prefecturi, de a nu mai oferi informaţii legate de pacienţii şi testele care se fac pentru coronavirus în plan local • colac peste pupăză a venit şi propunerea DSP Galaţi ca spitalele din Brăila să preia toţi pacienţii diagnosticaţi cu coronavirus din cele două oraşe, iar cei non-COVID-19 să fie transferaţi în oraşul vecin • propunere pe care autorităţile brăilene au refuzat-o

 

Pandemia de coronavirus arată cât de puţin pregătite sunt autorităţile din România pentru a gestiona eficient şi rapid o situaţie de criză, dar şi cât de atenţi sunt decidenţii la menţinerea capitalului politic, în detrimentul siguranţei populaţiei. În egală măsură, zilele acestea nesigure au dovedit, din păcate, inconştienţa multor români (şi brăileni), care nu realizează gravitatea situaţiei, şi care se plimbă în continuare nestingheriţi pe străzi, în ciuda avertismentelor autorităţilor. Totul, pe fondul unor măsuri controversate, care au stârnit nenumărate critici şi care sunt cel puţin discutabile în privinţa eficacităţii lor. Pe scurt, sâmbătă seară, după o serie de reprogramări ale unei conferinţe de presă, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela, a anunţat noile măsuri luate la o săptămână după decretarea stării de urgenţă a României. Printre închiderea cabinetelor stomatologice, a mall-urilor, a zborurilor către şi dinspre Spania, dar şi alte decizii, au fost adoptate printr-o ordonanţă militară o serie de recomandări şi nu obligaţii legate de restricţionarea circulaţiei cetăţenilor în spaţiul public, în anumite intervale orare. Măsuri considerate insuficiente de către mulţi, inclusiv de liderii PSD Brăila, care au ţinut să puncteze că se impuneau decizii mult mai drastice, cu reguli clare şi pedepse deopotrivă.

Tot în ultimele zile, am asistat şi la transmiterea de la nivelul MAI a unui ordin controversat prin care se interzice prefecturilor să mai ofere date despre situaţia pacienţilor cu COVID-19, urmând ca totul să fie transmis doar de la centru. Asta deşi foarte multe voci din mass-media şi zona politică au avertizat că lipsa de transparenţă nu poate conduce niciodată către ceva bun. Iar colac peste pupăză, duminică seară a venit şi o propunere de la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, care a stârnit, pe bună dreptate, revolta şI îngrijorarea multor brăileni. Oficialii din Galaţi au propus ca spitalele brăilene să preia toţi pacienţii diagnosticaţi cu coronavirus din cele două oraşe, iar cele din oraşul vecin să îi primească pe cei non-COVID-19. Ideea a stârnit reacţii extrem de critice şi din partea liderilor administraţiei şi a politicienilor brăileni, care au anunţat că resping propunerea. Dar să le luăm pe rând.

 

PSD Brăila avertizează că se pierde timp preţios şi că riscăm scenariul Italia

 

Faptul că de la nivelul MAI s-a dat o ordonanţă militară cu recomandări privind necesitatea ca oamenii să stea în case (cu excepţia mersului la lucru şi pentru aprovizionările cu cele necesare) şi nu restricţii clare, cu termene şi sancţiuni, nu a picat deloc bine pentru PSD-iştii brăileni, în contextul situaţiei tragice din ţări precum Italia sau Spania. Europarlamentarul Mihai Tudose a criticat destul de dur faptul că Guvernul PNL ţine la imagine şi evită să ia măsuri mai dure, deşi va ajunge să le facă în cele din urmă. PSD-istul a făcut o serie de comentarii ironice legate de faptul că ordonanţa militară vorbeşte despre recomandări privind limitarea circulaţiei pe timp de noapte, plimbatul câinilor sau activităţi sportiv-recreative precum joggingul.

“Această ordonanţă militară cu măsuri privind contextul coronavirusului, este o chestie care mi se pare că e în genul: arde casa şi noi facem o incantaţie. Unul dintre lucrurile de care putem fi siguri la români este că nu merge cu vorba bună. Este echivalentul lui «te rog frumos, nu intra pe iarbă. Te rog frumos, nu depăşi viteza». Nu merge şi n-a mers! Mie mi se pare că ordonanţa aceasta a fost scrisă de cineva care încă este sub imperiul unui film cu zombie care activează noaptea. De parcă virusul ăsta numai noaptea... când apare luna, face şi el buhuhu şi iese. Deci numai noaptea nu avem voie să umblăm. Ziua putem să facem de toate. Şi faptul că au închis magazinul de pantofi, domnule e în regulă. Haideţi să fim serioşi! Eram adeptul unor măsuri mult mai dure. Vreţi să scăpăm? Nu mai pierdeţi vremea!”, a avertizat Tudose.

Acesta a afirmat că la măsurile economice într-adevăr se vede un progres, însă nu vor folosi nimănui dacă populaţia nu este protejată în adevăratul sens al cuvântului.

“Pe bune acum! Nevoia de jogging?! Haideţi să fim serioşi! Am înnebunit la cap?! Dăm ordonanţe militare să plimbăm pechinezul în jurul blocului?! Dar poate mergem cu el în parc. Pentru că acolo nu scrie. Domnule, câinele meu nu face jogging decât în parcul central! Nu e glumă! Apropo de caracteristicile românului, suntem un popor cu foarte multă imaginaţie! Şi forţa de ordine, jandarmul, poliţistul, va fi pus în imposibilitatea aplicării legii fiindcă, nu e aşa, omul este în trening şi are un câine. Şi îţi arată cu ordonanţa la el unde scrie că el poate să facă jogging. Deci face jogging, e în trening. Eu aş fi dat o ordonanţă mult mai dură. Cu o listă. Că nu poţi să închizi toată ţara. Aşa vrem toţi pâine, dar cineva trebuie să facă pâinea aceea. Vrem să meargă spitalele, cineva trebuie să se ducă acolo. Deci ca să avem curent, apă, gaze şi altele sunt nişte oameni care trebuie să se ducă acolo. Dar dacă tot am stat o săptămână făceam o listă cu toate. Cei care lucrează la... şi cu cei care lucrează la... au voie. În rest?! Toţi, staţi acasă! Vă plătim 80% din salariu. Staţi acasă!”, a continuat acesta, îngrijorat de ceea ce se întâmplă în prezent în Italia, faţă de situaţia de acum o lună.

Întrebat despre deciziile de la nivelul Parlamentului European, Tudose a precizat că săptămâna aceasta va urma un vot prin sistemul electronic privind anumite proiecte. Dar chiar şi aşa, acesta a dorit să puncteze că în continuare activitatea PE este suspendată şi că discutăm despre un organism uriaş, care funcţionează foarte greoi. Europarlamentarul a dorit să puncteze că lucrurile ar trebui adaptate condiţiilor de criză cât mai rapid.

La rândul său, senatorul Ion Rotaru, preşedintele PSD Brăila, a dorit să precizeze că asistăm la o perioadă extrem de complicată, faţă de care autorităţile nu se pot raporta la vreun precedent, astfel că învaţă din mers. Şi acesta a dorit să subilinieze că nicio măsură luată în spiritul ideii de a proteja cetăţenii nu i se pare exagerată în contextul actual.

“Iată, China a închis subiectul aproape în totalitate. Dovadă că măsurile care au fost luate acolo au fost probabil dure, dar necesare. Italia este într-o situaţie complicată, poate şi pentru faptul că au acţionat târziu şi nu a fost tratată cu toată seriozitatea această problemă. Este de discutat. Mi-e greu să fac eu o analiză şi să ştiu care sunt măsurile. Dar cred că sunt necesare măsuri, iar acestea să fie puse în practică şi respectate. Cu nişte neplăceri, cu nişte consecinţe, dar care sunt mult mai mici comparativ cu riscul de a te îmbolnăvi. Din păcate, nu conştientizează toţi”, a spus Rotaru.

Preşedintele executiv al PSD Brăila, fostul primar Aurel Simionescu a fost ceva mai temperat în privinţa restricţiilor necesare, punctând că activitatea nu poate fi oprită, deoarece vom asista la vremuri şi mai grele pe viitor, din punct de vedere economic. Chiar şi aşa, acesta a afirmat că şi din punctul său de vedere, măsurile luate de Guvern ar fi trebuit să fie mai clare şi cu termene precise.

“Din punctul meu de vedere ce s-a întâmplat este un pas intermediar. Am făcut recomandări, vedem cum se întâmplă lucrurile şi dacă vor evolua înspre mai rău, probabil că va trebui închisă chestiunea. Dar pe o perioadă anume. 20 - 30 de zile, o săptămână. Oamenii trebuie să ştie. Au nevoie de nişte certitudini. Oamenii au nişte reacţii care nu pot fi gestionate neapărat administrativ”, a apreciat Simionescu.

 

Informaţii despre coronavirus, doar prin «filtrul» Centrului

 

În tot acest context problematic privind măsurile necesare pentru evitarea răspândirii virusului COVID-19 pe teritoriul României, zilele trecute am asistat la o încercare stupidă de a limita accesul la informaţii oficiale despre coronavirus, din surse locale. Aşa cum am explicat în alte ediţii, cel puţin asta reiese dintr-un ordin primit, recent, de toate prefecturile din ţară, de la Ministerul Afacerilor Interne, prin care li se interzice să comunice numărul pacienţilor confirmaţi cu COVID-19 din fiecare judeţ, precum şi numărul de teste efectuate. Secretarul de stat, Gheorghe Sorescu, cel care semnează actul, le permite, în schimb, prefecţilor să comunice doar măsurile de prevenţie şi de ordine publică luate în lupta cu noul coronavirus. Explicaţia găsită de MAI: “evitarea stigmatizării persoanelor dintr-o anumită localitate sau judeţ”.

Având în vedere faptul că informaţiile despre acest ordin au scăpat pe reţelele de socializare, fiind preluate de mass-media la nivel naţional, redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să obţină o reacţie de la prefectul Brăilei Cătălin Boboc. Acesta ne-a declarat că s-au stabilit nişte reguli de comunicare, deoarece se vrea transmiterea realităţii, dar a ţinut să puncteze că nu se va opri comunicarea publică.

“Nici pe departe nu se va opri comunicarea publică. Cifrele sunt în dinamică, ele se transmit la Bucureşti pentru centralizare, după care sunt comunicate public. Dacă se întârzie prin retransmiterea lor la nivelul fiecărui judeţ, datele nu mai sunt de actualitate. Vrem să transmitem realitatea”, a explicat Boboc.
Ulterior, am luat legătura cu parlamentarii PNL Brăila pentru a obţine un punct de vedere privind posibila lipsă de transparenţă. Atât Vasile Varga, cât şi Antoneta Ioniţă au dat asigurări că este vorba doar despre o măsură care obligă Prefecturile să transmită informaţii către Grupul de Informare Strategică, însă nu impune restricţii de comunicare prefecţilor. Mai exact, potrivit lui Varga, dacă jurnaliştii solicită informaţii despre situaţia pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, acesta va putea să le dea fără probleme, însă întocmai situaţia transmisă şi la nivel Central.

Antoneta Ioniţă a precizat că nu a văzut adresa respectivă şi ne-a solicitat să îi transmitem documentele înainte de a formula un punct de vedere. Ulterior aceasta a revenit cu următorul punct de vedere: “Decizia ca situaţia evoluţiei îmbolnăvirilor cu coronavirus să fie doar atributul Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă a apărut pe fondul unor chestiuni de ordin tehnic. Se ştie că raportarea acestor cazuri se face în funcţie de adresa din domiciliu, şi nu de locul unde pacientul este tratat, se află în carantină sau autoizolare. În acest fel, un pacient din Brăila, spre exemplu, dar care este tratat la Bucureşti, poate apărea atât în statisticile din Brăila, cât şi în cele din Capitală. Luaţi în calcul faptul că sunt pacienţi carantinaţi, veniţi din zonele roşii, care nici măcar nu au ajuns în localitatea de domiciliu, au intrat direct în carantină, într-un alt judeţ. Tocmai pentru a evita aceste duble raportări şi pentru a avea o situaţie clară şi exactă a cazurilor s-a luat decizia ca centralizarea şi furnizarea informaţiilor să se facă doar la nivel naţional. Nimeni nu vrea şi nu are interes să ascundă ceva, datele oficiale sunt publice, dar se evită dubla raportare sau confuziile legate de locul unde se află un pacient”.

De cealaltă parte, liderii PSD Brăila Mihai Tudose, Ion Rotaru şi Aurel Simionescu s-au arătat revoltaţi de această decizie şi au avertizat că lipsa de transparenţă poate crea mai mult haos decât să facă bine. Tudose chiar a catalogat ordinul drept o inepţie şi a subliniat că reversul medaliei ar fi ca jurnaliştii să fie nevoiţi să recurgă la alte metode pentru a obţin date privind pandemia de coronavirus, riscând astfel să se ajungă la răspândirea de fake news, din cauza lipsei unei alternative oficiale şi valabile.

 

Propunerea DSP Galaţi care a scandalizat Brăila

 

Poate cea mai controversată posibilă măsură a autorităţilor în contextul pandemiei de coronavirus, care vizează în mod special oraşul Brăila, este o propunere făcută de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. Pe scurt, oficialii gălăţeni au transmis printr-o adresă către DSP Brăila propunerea ca spitalele brăilene să preia toţi pacienţii cu COVID-19 din ambele oraşe, în timp ce acelea din Galaţi, pe bolnavii care suferă de alte afecţiuni. Documentul a apărut pe reţelele de socializare duminică seară şi foarte mulţi politicieni brăileni au luat atitudine şi s-au arătat împotrivă. Printre primii s-au numărat primarul Marian Dragomir care a precizat că se opune ferm ca Brăila să fie transformat în “oraşul infectat”, dar şi europarlamentarul Mihai Tudose care a popularizat cazul la nivel naţional şi a criticat în termeni foarte duri iniţiativa, acuzând că Guvernul Ludovic Orban s-ar afla în spatele ideii. Ulterior şi preşedintele CJ Brăila Francisk Chiriac a criticat situaţia, dar şi deputatul liberal Vasile Varga. Cert este că ieri, după o întâlnire la care au participat liderii administraţiei brăilene, prefectul Cătălin Boboc, reprezentanţi ai spitalului, s-a luat decizia de a refuza categoric propunerea DSP Galaţi. Lucru anunţat de altfel de autorităţi. Şi liberalii brăileni au revenit cu un comunicat de presă semnat de Vasile Varga şi Antoneta Ioniţă în care s-au arătat împotriva acestei propuneri.

“Am avut astăzi (n.r. ieri), aşa cum am anunţat de ieri (n.r. - duminică), o întâlnire cu managerii şi directorii medicali ai tuturor spitalelor din Brăila, cu preşedintele Consiliului Judeţean, primarul din Brăila, pentru a analiza măsurile pe care Ministerul încearcă să le ia cu privire la gestionarea acestei epidemii. Am luat act de comunicarea pe care ne-au transmis-o, din nefericire, mai mult public decât aşa cum cere colaborarea reală dintre instituţii, şi anume pe căile cunoscute, cei de la DSP Galaţi. Din punct de vedere al reprezentanţilor sistemului medical din Brăila, rămâne doar o opinie a celor din Galaţi, care în acest moment nu va fi luată în calcul. Toate spitalele din Brăila m-au asigurat că au pregătite circuite astfel încât să gestioneze şi bolnavii neinfectaţi cu coronavirus, dar şi pe cei infectaţi. Şi că toate aceste circuite le vom aşeza într-un document pe care îl vom transmite Ministerului Sănătăţii. Acestea sunt concluziile discuţiilor de astăzi. În funcţie de evoluţia ulterioară a situaţiei, vom vedea ce se mai întâmplă şi vom lua doar măsuri care să fie foarte bine argumentate medical. Din acest motiv am solicitat celor care nu sunt din domeniu să vorbească mai puţin în această perioadă”, a declarat prefectul Cătălin Boboc, despre propunerea DSP Galaţi, cu precizarea că argumentele medicale sunt singurele pe care este dispus să le ia în calcul în acest moment.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro