• de la sfârșitul lunii ianuarie, deținuții de la Brăila nu mai au voie să primească pachete cu mâncare de acasă • produsele semipreparate vor fi primite doar feliate, în ambalaj/folie vidată, cu ambalaj transparent, cu prezentarea unui termen de valabilitate și cu gramaj inscripționat, spre exemplu: mezeluri, carne gătită, salate de icre, dulciuri, brânzeturi, miere, semințe, produse de panificație, legume și fructe, ni s-a comunicat oficial • în aceste condiții, chioșcul din incinta pușcăriei, cu un adaos de 200%, este varianta la îndemâna persoanelor private de libertate
Decizie controversată la Penitenciarul Brăila, la sfârșitul lunii ianuarie! Mai exact, directorul Horia Huluba, comisar șef de poliție penitenciară, a emis decizia nr.40046/31.01.2024 prin care a fost limitat substanțial dreptul deținuților de a primi produse alimentare de la vizitatori.
În acest sens, am primit sesizări de la aparținători ai persoanelor private de libertate care ne-au spus că rudele lor cu posibilități materiale reduse chiar sunt afectate de această decizie aspră, în condițiile în care Penitenciarul Brăila nu găzduiește deținuți periculoși, nefiind o pușcărie de maximă siguranță. Am solicitat oficial explicații pe această temă având în vedere că regimul de detenție din România nu este văzut cu ochi buni în UE, în general în țările civilizate, iar “reeducarea” prin constrângeri absurde nu are niciun efect, ba dimpotrivă. Cum acești deținuți nu sunt „viețași », liberarea condiționată a lor ar putea fi de bun augur în societate dacă reeducarea, învățatul unei meserii, alfabetizarea s-ar baza pe respectul persoanelor private de libertate.
Fără produse de-acasă ci doar de cumpărat
Revenind, referitor la produsele ce pot fi primite de către persoanele private de libertate prin intermediul sectorului de acordare a vizitelor și pachetelor, Cosmin Nicoară, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului, ne-a comunicat următoarele:
“În conformitate cu art.4, alin.3 și art.6, lit.o din O.M.J. nr.2724/2018 pentru aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a penitenciarelor, în data de 31.01.2024 a fost emisă decizia directorului Penitenciarului Brăila numărul 40046. În temeiul art.148, alin.6 din H.G. 157/2016, cu privire la respectarea regulilor de igienă și a măsurilor de siguranță impuse pentru a preveni introducerea de obiecte și substanțe interzise, dar și pentru prevenirea producerii artizanale de alcool în penitenciar și având în vedere asigurarea dreptului de a primi bunuri, persoanele private de libertate pot primi de la persoanele vizitatoare produse alimentare, cu excepția următoarelor bunuri”. Citind acest comunicat, am crezut că Ministerul Justiției ar fi impus anumite reguli, dar oricum rămânea inexplicabil de ce abia după atâția ani conducerea Penitenciarului Brăila a simțit nevoia să le aplice. Ei bine, nu. Invocarea acelor articole și legi se referă de fapt la DREPTUL directorului unei pușcării de a lua astfel de decizii. De ce abia acum? Ce anume a justificat o asemenea decizie nu prea e clar, câtă vreme din 2021 încoace mai mult de un articol pe an și ăla referitor la droguri trimise prin scrisori, nu am avut noi, la Brăila. În fine, iată ce alimente le este interzis să primească de acum înainte deținuților:
- Cele care necesită încălzire, coacere, fierbere sau alte tratamente termice, în vederea consumului (exemple: ciorbe, fasole, orez, făină, paste făinoase, cartofi în stare crudă etc.)
- Produse alimentare care sunt ambalate în carcase de metal/pungi metalice/folii metalice și care nu pot fi supuse controlului specific cu aparatura din dotare sau care sunt sensibile la detectoarele de metale (exemple: pungi din folie metalică, ce pot conține alune, fistic, caju, checuri, cozonaci, prăjituri etc.).
- Produse care conțin în componența lor sare de lămâie brută (exemplu: borș magic).
- Mâncare gătită, care prezintă risc de alterare/deteriorare în urma controlului, cât și cele perisabile prin însăși natura lor și care prezintă risc în cazul depozitării/ consumării de către deținuți, în condiții improprii (exemple: ciorbe, sosuri, tocană, pilaf, ciulama, shaorma, alimente care conțin sosuri sau ketchup din abundență și care nu pot fi controlate decât dacă s-ar deteriora etc.).
- Ceai, cafea, ness, lapte, iaurturi, oțet, zahăr, struguri, drojdie, bomboane cu lichior ori cu alcool, suc de lămâie.
- Șervețele umede.
Semipreparate doar din comerț, ambalate cu E-uri cu tot, eventual de la chioșcul din incintă
«Totodată, conform art.241 din decizia directorului Penitenciarului Brăila numărul 40046 din data de 31.01.2024, produsele semipreparate vor fi primite doar feliate, în ambalaj/folie vidată, cu ambalaj transparent, cu prezentarea unui termen de valabilitate și cu gramaj inscripționat, spre exemplu: mezeluri, carne gătită, salate de icre, dulciuri, brânzeturi, miere, semințe, produse de panificație, legume și fructe.
Produsele alimentare menționate anterior, precum și cele care prezintă caracteristicile pentru a intra în posesia deținuților cu ocazia vizitei, nu vor fi primite de personalul din cadrul sectorului vizite, dacă se constată că au fost ambalate sau vidate în alte condiții decât cele prevăzute în decizia menționată.
Sunt acceptate produsele vidate, provenite de la producătorii autorizați, ori achiziționate din punctele comerciale acreditate. De asemenea, nu vor fi primite cu ocazia vizitei, produsele alimentare care au fost ambalate artizanal de către aparținători sau de către orice altă persoană, cu ajutorul aparatului de vidat personal, din rațiuni ce țin de menținerea unui climat de igienă corespunzător și asigurarea siguranței alimentare », mai zice purtătorul de cuvânt al Penitenciarului. Acum, sincer, cum ar trebui ambalate legumele și fructele, că n-am priceput?! Mai departe, ni se explică faptul că această decizie cu toate impunerile ar fi în favoarea deținuților: “Vă învederăm faptul că, prin modificarea acestor aspecte legate de pachetele primite cu ocazia vizitelor persoanelor private de libertate, administrația penitenciarului a urmărit maximizarea perioadei de acordare a acestui drept, precum și celeritatea verificărilor pachetelor și accesul persoanelor vizitatoare”. Adică, dacă unul dintre amărâții care a comis o faptă penală are o mamă, vreo bunică la țară care taie porcul, NU ARE DREPTUL să primească o bucățică de slănină, de șorici sau alt produs tradițional pe motiv că, cine știe, dacă intră și droguri în pușcărie, chit că în ultimii ani nu vizitatorii au făcut trafic, ci alți condamnați, unii din alte pușcării.
Actualizarea catalogului de produse prin punctul comercial din incinta penitenciarului
“În data de 30.01.2024, conducerea Penitenciarului Brăila a organizat o ședință cu toți reprezentații camerelor de deținere în vederea înștiințării acestora cu privire la noile modificări aduse deciziei directorului Penitenciarului Brăila nr.400100/31.07.2023. În cadrul ședinței, deținuții nu au semnalat aspecte negative, ci doar au solicitat actualizarea catalogului de produse pe care îl primesc, atât prin punctul comercial din incinta penitenciarului, cât și cel primit cu ocazia cumpărăturilor în sistem online de care beneficiază persoanele private de libertate”, mai precizează agent principal de poliție penitenciară Cosmin Nicoară, nu înainte de a sublinia că prevederi similare ale deciziei Penitenciarului Brăila sunt aplicate în majoritatea penitenciarelor din țară. Așadar, deținuții care își permit să cumpere la un adaos comercial de 200% o pot face de la chioșcul din curtea pușcăriei. Probabil că cine se află în spatele “afacerii” din curte, despre care ziarul nostru a mai scris în urmă cu ani de zile la sesizarea unui lider de sindicat retras la pensie în prezent, va fi foarte mulțumit de această decizie care (sanchi!) este spre binele șI siguranța deținuților. Iată și ultimele întâmplări din ultimii 3 ani, care ar justifica tema “fără șuncă de la mama de-acasă”.
Puține cazuri în ultimii ani
Reamintim că în perioada 22.04.2021–martie 2022, procurorii DIICOT au destructurat două grupuri infracționale organizat, care au interacționat în realizarea de operațiuni de punere în circulație de produse susceptibile de a avea efect psihoactiv și de droguri de mare risc. Unii dintre membri erau chiar deținuți sau arestați, iar alții erau în libertate și puteau face astfel aprovizionarea cu droguri. „Liderii acestor grupuri infracționale, persoane ce erau condamnate ori cercetate în stare de arest preventiv în alte cauze având ca obiect infracțiuni de trafic de droguri și produse psihoactive ori infracțiuni săvârșite cu violență, au coordonat din penitenciarele în care erau deținuți activitatea infracțională a celorlalți membrii ai grupului infracțional aflați în stare de libertate (rude, afini și alte persoane din anturajul lor) în sensul procurării de substanțe psihoactive/psihotrope și introducerii lor în Penitenciarele Focșani, Galați, Tulcea și Brăila, precum și pentru distribuirea, oferirea spre vânzare și vânzarea lor consumatorilor finali de pe raza jud. Buzău, Vrancea, Galați, Tulcea și Brăila. Drogurile/produsele psihoactive, ce se prezentau sub formă de materie vegetală ori substanță pulverulentă, erau introduse în penitenciar prin pachete în care erau disimulate printre alimente, medicamente și articole vestimentare aduse deținuților de către vizitatori, prin scrisori impregnate cu asemenea substanțe interzise și trimise deținuților ori care erau ambalate in diverse recipiente ori pachete de țigări (ce păreau folosite) aruncate în curtea penitenciarului sau lăsate lângă gardul împrejmuitor al penitenciarului în cauză de unde erau preluate de către deținuți”, au stabilit procurorii DIICOT.
Potrivit anchetatorilor, au existat situații în care substanțele interzise erau preluate de deținuți din anumite locuri din incinta instanțelor unde fuseseră lăsate, în prealabil, în mod conspirat, de membrii grupului infracțional, cu ocazia aducerii lor pentru desfășurarea ședințelor de judecată.
Scrisori cu canabis
Singurul caz din 2023, a fost descoperit în luna mai, când procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au dispus reținerea a trei inculpați cercetați pentru trafic de droguri de mare risc. Astfel, în perioada martie-mai 2023, inculpații au comercializat, în mod repetat, droguri de risc (canabis), consumatorilor de pe raza județului Brăila. Gruparea s-a constituit la Penitenciarul Galați, însă câțiva deținuți de acolo au ajuns la Penitenciarul Brăila și ar fi vrut să continue “afacerea”. Drogurile de mare risc și substanțele cu efecte psihoactive ar fi fost impregnate în foi de hârtie și remise persoanelor private de libertate.