• anunţul a fost făcut, ieri, de preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, după şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului • liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, se numără printre liderii de filiale din ţară, cărora li s-a cerut să demisioneze, ca urmare a rezultatului partidului la alegerile locale, sub 27% • redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să ia legătura cu Dănăilă, însă acesta nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei print, însă liberalii anunţaseră o conferinţă de presă pentru ora 16:30
Liderul PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, a demisionat, ieri, din fruntea organizaţiei judeţene, ca urmare a rezultatului Alegerilor Locale 2020. Anunţul a venit din partea preşedintelui PNL, prim-ministrul României, Ludovic Orban, în urma unei şedinţe a Biroului Politic Naţional. Orban a amintit numele liderului liberalilor brăileni printre alţi lideri de filiale care au luat decizia să facă un pas în spate, ca urmare a scorului de sub 27% obţinut la nivelul judeţelor.
“Sigur că am discutat şi despre filialele care nu au obţinut performanţe. În urma acestei analize, mai mulţi colegi, preşedinţi de filială şi-au dat demisia de onoare. Este vorba de filialele care au obţinut un scor de sub 27%: filiala Ialomiţa, Brăila, Hunedoara, Buzău. Şi-au mai depus demisia din funcţia de preşedinte, domnul fost primar al Timişoarei, Nicolae Robu, de asemenea, preşedintele PNL Satu Mare. În aceste filiale, am mandatat vicepreşedinţii regionali, împreună cu secretariatul general al partidului, să facă o consultare a organizaţiilor, a primarilor, astfel încât să putem să desemnăm în cel mai scurt timp, conduceri interimare, care să crească performanţa partidului la Alegerile Parlamentare”, a declarat Orban pentru presa centrală.
Trebuie totuşi precizat că demisia lui Alexandru Dănăilă după aceste alegeri locale vine într-un mod cel puţin discutabil, având în vedere că Centrul a decis candidaţii la funcţiile de preşedinte al CJ şi primar al municipiului, dar şi faptul că scorul obţinut de liberali a fost mai mare decât cel de la Alegerile Europarlamentare din 2019. Reamintim că PNL Brăila s-a prezentat în alegeri cu tandemul Lucian Căprariu (Brăila Nouă) şi Cătălin Boboc, la Primăria municipiului, respectiv preşedinţia CJ. Pe scurt, la aceste alegeri, PNL a obţinut la Consiliul Judeţean – votul politic - un scor de 26,44% în timp ce la CLM a luat 18,24%, iar la Alegerile Europarlamentare de anul trecut, PNL a obţinut un scor de 20,14% în judeţul Brăila, în timp ce la Municipiu a luat atunci 16,55%. Mai trebuie precizat că pe ultima sută de metri Dănăilă a atras în partid oameni care au tras lista de consilieri - în primul rând Marian Căpăţână, numărul 1 pe lista de la CJ – ceea ce s-a văzut în scor. Ba mai mult, dacă aruncăm un ochi la Alegerile Prezidenţiale observăm că atunci, Klaus Iohannis a câştigat încă din primul tur în judeţul Brăila, când la conducerea organizaţiei judeţene se afla, bineînţeles, tot Alexandru Dănăilă. Concret, la vremea respectivă, după 30 de ani, s-a putut spune pentru prima dată că Brăila a ieşit din «fieful roşu», deoarece Iohannis obţinuse 33,24% în primul tur la Brăila, în timp ce Viorica Dăncilă, candidatul PSD, doar 31,12%. Iar această victorie s-a repetat, desigur şi în turul al doilea al Alegerilor Prezidenţiale. Atunci, dacă în Municipiul Brăila, Iohannis a fost votat de 55,57% dintre alegători, în judeţ, procentul a fost de 51,57% în favoarea acestuia. Ca o paranteză, Dăncilă a obţinut atunci 44,43% în municipiu şi 46,07% în judeţ. Cu alte cuvinte, atunci când s-a pus problema unui candidat bun, PNL Brăila a obţinut un scor pe măsură şi în judeţul nostru.
Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să stea de vorbă cu liberalul Alexandru Dănăilă după această decizie, însă până la închiderea ediţiei print de ieri, acesta nu a putut fi contactat telefonic. Precizăm că liberalii brăileni anunţaseră, ieri, o conferinţă de presă pentru ora 16:30. Vom reveni.