Mergi la conţinutul principal

Decarii

Şapte elevi cu media de admitere zece curat. De mulţi ani Brăila nu a mai avut o asemenea performanţă. Şapte copii excepţionali, care fac cinste şcolilor, profesorilor care i-au îndrumat şi părinţilor care au ştiut să-i motiveze şi să le explice de ce este important să înveţe. Iar "Obiectiv-Vocea Brăilei" i-a premiat. Sunt frumoşi, deştepţi şi au planuri mari pentru viitor.
Monica Coman a fost elevă la Şcoala "Mihai Eminescu" şi a studiat la clasă cu profesorii Marioara Bălan la limba română şi Ciprian Ştefănescu la matematică. Subiectele de la Evaluare i s-au părut mai dificile la limba română, dar nimic din ce a trebuit să rezolve nu a luat-o prin surprindere. "Toate tipurile de subiecte le-am rezolvat în clasă. La limba română mi s-a părut mai greu pentru că toate subiectele vizau lectura şi trebuia să te concentrezi să poţi răspunde", a explicat Monica. Ea, deşi are media zece, nu stă numai cu nasul în cărţi. Îi plac călătoriile, filmele, muzica. Ultima dată a fost împreună cu părinţii într-o excursie în Grecia, unde a vizitat Meteora, insula Skiatos şi Atena. Deşi are aceste pasiuni care ar îndruma-o către profilul uman, ea va merge la Colegiul "Murgoci" la clasa de matematică-informatică, bilingv engleză. "Am ales acest profil pentru că îmi place mult matematica şi mă descurc bine şi la limba engleză. Şi apoi am auzit că acolo se duc cei mai deştepţi copii", a spus Monica Coman.
Medie de admitere zece are şi Luana Francesca Dragostin de la Şcoala "Aurel Vlaicu". Ea a studiat limba română cu profesoara Camelia Costin şi cu Georgeta Milea matematica. "Eu am învăţat tot timpul anului, am fost şi la pregătirile de la şcoală, încât înainte de examen nu a fost nevoie să mai învăţ foarte mult. Am repetat şi gata. Nu mi-a fost greu să obţin notele de zece pentru că învăţam şi ştiam mereu ce mă întrebau profesorii. La matematică mai ales, unde totul este logic, niciodată nu am avut probleme", a povestit Luana. Ea în timpul liber este pasionată de desen. Nu urmează cursuri speciale. Pur şi simplu desenează pentru că îi place, iar desenele ei sunt din ce în ce mai bune. Ea va merge la Colegiul "Bălcescu" la profilul matematică-informatică.
Mădălina Iacob de la Şcoala "Fănuş Neagu" a studiat la clasă cu profesorii Dorina Tarachiu la limba română şi Marius Damian la matematică. Şi ei i s-a părut mai dificilă proba la limba română pentru că exprimarea opiniei este ceva mai dificil şi acest gen de subiect a fost prezent mai mult decât se aştepta. "Nu am făcut pregătire decât la şcoală. E adevărat, părinţii au vrut să merg la meditaţii, dar au fost la şcoală, au vorbit cu profesorii şi li s-a spus că nu este nevoie şi a fost bine. Pe lângă aceste două discipline mă mai pasionează şi istoria, sportul şi romanele poliţiste ale Agathei Christie. Îmi plac surprizele de la final. În timp ce citeşti cartea judeci personajele şi la final iese la iveală adevărul, cu totul altul decât te aştepţi. Niciodată nu te plictiseşti", a povestit încântată Mădălina. Ea va fi elevă la Colegiul "Murgoci" la clasa de matematică-informatică, bilingv engleză. Îşi dorea acest lucru, dar era hotărâtă să treacă pe fişă acest cod doar dacă avea media necesară. A reuşit şi acum îşi va împlini visul.
Oana Pele de la Şcoala "Mihai Eminescu" face şi ea parte din lotul copiilor de zece. La şcoală i-a avut profesori pe Marioara Bălan la limba română şi Ciprian Ştefănescu la matematică. "Nu am făcut pregătire decât la şcoală. Mă bazez întotdeauna pe spontaneitate, ambiţie, curaj. Toate disciplinele au câte ceva dificil, dar am reuşit mereu să găsesc partea plăcută la fiecare. Cel mai mult îmi plac limbile străine, engleza şi franceza învăţate la şcoală, şi biologia, pentru ideea de a descoperi mereu ceva, dar şi pentru că are multe legături cu matematica", a explicat Oana Pele. Ea va merge mai departe la Colegiul "Bălcescu" la clasa de ştiinţele naturii pentru că de acolo poate să aibă deschise mai multe căi. Se gândeşte şi la medicină, dar şi la o posibilă carieră în turism pentru că îi place şi să călătorească. Ultima dată a fost la Gura Humorului cu ocazia fazei naţionale a olimpiadei de biologie. După concurs a mai rămas câteva zile şi a fost impresionată de peisaje, de locurile în care civilizaţia încă nu a ajuns, de oamenii primitori. "Mi-aş dori ca după finalizarea studiilor să locuiesc într-o zonă de munte, poate în zona montană din Canada sau în Austria, Elveţia, să fiu aproape de natură", a mai spus Oana Pele.

"Cheia succesului este exerciţiul"

De la Şcoala "Fănuş Neagu" a mai răsărit în acest an un copil excepţional. Claudiu Sarcoseli a învăţat la limba română cu Emilia Meiroşu şi cu Daniela Tilincă la matematică. "Nu am făcut pregătire acasă. Doar la şcoală şi am ţinut mereu cont de sfaturile practice ale profesorilor, atât pentru subiectele concrete cât şi pentru discipline în general. Cheia succesului este exerciţiul, în special la gramatică şi matematică, dar şi la literatură. Doamna profesoară ne spunea mereu să lucrăm compuneri ca să ne fie mai uşor la examen şi aşa a fost. Eu am lucrat mult singur, acasă", a dezvăluit secretul său Claudiu Sarcoseli. Deşi a avut zece pe linie nu a uitat de pasiunea sa pentru fotbal. Mereu ieşea cu prietenii pentru o partidă. Secretul, spune el este echilibrarea corectă a timpului între învăţat şi distracţie. La liceu va opta pentru clasa de matematică-informatică, bilingv engleză, de la Colegiul "Murgoci".
Tot la "Mihai Eminescu" a învăţat şi Andra Ştefan, împreună cu profesorii Ana Coman la limba română şi Liliana Stoian la matematică. Ei evaluarea la matematică i s-a părut destul de uşoară. Mai greu a reuşit să rezolve totul corect la limba română. "A fost un volum mai mare de învăţat la limba română, iar comentariile pe text mi s-au părut destul de dificile. Pasiunile mele sunt chimia şi fizica. Voi merge la matematică-informatică sau la matematică-informatică intensiv engleză, la "Bălcescu", dar pe viitor mi-aş dori o carieră de cercetător în domeniul chimiei. Am optat pentru această clasă în speranţa că vom avea cei mai buni profesori", a spus Andra Ştefan.
O notă maximă de admitere s-a obţinut în acest an şi la Liceul "Cerna". Monica Tache a studiat limba română cu Liliana Toma şi cu Emil Prisăcaru matematica. Nici ea nu a făcut pregătire în particular, dar a lucrat suplimentar cu profesorii de la şcoală. "Mi s-au părut mai dificile subiectele la limba română pentru că trebuia să spui mult în cuvinte puţine, dar îmi plac disciplinele umaniste. A fost destul de greu să obţin această medie maximă. Fiecare perioadă a fost dificilă pentru că trebuia mereu să avem grijă să ne menţinem imaginea în faţa profesorilor şi să facem faţă provocărilor de la sfârşitul anului", a spus Monica Tache. Ea va opta pentru clasa de filologie de la "Cerna", acesta fiind modul ei de a mulţumi profesorilor care au ajutat-o să obţină aceste rezultate, dar şi pentru a-şi declara loialitatea pentru şcoala care a format-o.
Ca în fiecare an, ziarul nostru şi-a păstrat obiceiul de a răsplăti performanţa elevilor excepţionali. Toţi cei şapte copii au primit din partea cotidianului "Obiectiv - Vocea Brăilei" câte 100 de lei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro