Pentru a putea imprumuta banii in mod sanatos este bine ca orice client sa tina cont de mai multe aspecte.
1. Iti poti permite creditul?
Inainte de a semna contractul, evalueaza-ti corect propriile posibilitati financiare si vezi daca poti suporta ratele aferente. Nu te lasa convins sa imprumuti mai mult decit iti poti permite.
2. Cauta cea mai buna oferta
Prima banca in care ai intrat s-ar putea sa nu-ti ofere cele mai bune conditii de finantare. Bancile vind foarte multe tipuri de credite, fiecare cu propriile dobinzi. Cele mai scumpe sint cardurile de credit, iar cele mai ieftine cele cu garantie ipotecara. Acestea din urma au dobinzi mai mici, insa au costuri mai mari cu inregistrarea ipotecii, astfel ca sint recomandate doar pentru sume mai mari. In functie de achizitia ce urmeaza a fi efectuata, trebuie ales tipul de credit potrivit, astfel incit sa nu platesti prea mult.
3. Citeste contractul inainte sa semnezi
Daca nu intelegi anumiti termeni ai contractului, solicita explicatii din partea bancii. Odata ce ai semnat nu te mai poti razgindi. Acest lucru este valabil doar pentru creditele acordate in afara unitatii bancii, cum ar fi la locul de munca sau la domiciliu. In acest caz, legea prevede ca, in termen de 14 zile, clientul poate returna banii inapoi fara sa suporte nici un cost.
4. Cit de mult vei plati?
Verifica exact care sint costurile aferente, inclusiv comisioanele.
5. Compara Dobinda Anuala Efectiva
Aceasta este cea mai simpla metoda de a compara credite similare Sint o multime de saituri pe internet care calculeaza DAE la toate tipurile de credite, pentru suma si perioada de creditare alese de utilizatori. Pentru a cauta cel mai ieftin credit, trebuie selectate produsele cu DAE cel mai scazut. Insa daca intentionezi sa rambursezi in avans creditul pe viitor, verifica si comisioanele de rambursare anticipata, care nu sint incluse in DAE.
6. Brokerii costa
Fii atent la celelalte taxe, cum ar fi cele percepute de unii brokeri de credite (in cazul in care apelezi la asa ceva).
7. Verifica si perioada de creditare, nu numai rata lunara.
Cu cit perioada este mai mare, cu atit clientul plateste mai multa dobinda.
8.Tine cont de asigurari
Unele banci includ asigurarea in costul creditului, in timp ce altele impun plata separata a acesteia catre client
9. Ratele neplatite te lasa fara casa
Daca iti pui casa garantie pentru a primi credit, in cazul in care nu iti platesti ratele la timp poti pierde propria locuinta.
10. Gireaza pentru cei care au bonitate
Daca vrei sa girezi o persoana, in cazul in care aceasta nu isi poate plati ratele, vei fi obligat sa le achiti in locul ei.