Skip to main content

Decalogul creditului

Cumpararea unei case si utilarea acesteia in cel mai scurt timp cu cele necesare, achizitionarea unui autoturism sau a unor echipamente electronice sofisticate pareau, pina nu demult, lucruri ce se pot rezolva intr-o viata de om. Economia de piata a facut insa posibila aparitia creditelor de consum si a celor imobiliare, iar demersurile de mai sus, vise pentru cei mai multi dintre romani, au devenit posibile. Normale. Banale chiar. Este bine stiut: creditele fac lucrurile scumpe sa devina mai accesibile. De cele mai multe ori insa clientul este mai interesat de bunul pe care urmeaza sa-l achizitioneze in rate decit de finantare, mai ales in cazul in care comerciantul ofera solutii de finantare in magazin. Daca nu este atent, creditul ar putea insa sa-l coste mai mult decit bunul.
Pentru a putea imprumuta banii in mod sanatos este bine ca orice client sa tina cont de mai multe aspecte.

1. Iti poti permite creditul?

Inainte de a semna contractul, evalueaza-ti corect propriile posibilitati financiare si vezi daca poti suporta ratele aferente. Nu te lasa convins sa imprumuti mai mult decit iti poti permite.

2. Cauta cea mai buna oferta

Prima banca in care ai intrat s-ar putea sa nu-ti ofere cele mai bune conditii de finantare. Bancile vind foarte multe tipuri de credite, fiecare cu propriile dobinzi. Cele mai scumpe sint cardurile de credit, iar cele mai ieftine cele cu garantie ipotecara. Acestea din urma au dobinzi mai mici, insa au costuri mai mari cu inregistrarea ipotecii, astfel ca sint recomandate doar pentru sume mai mari. In functie de achizitia ce urmeaza a fi efectuata, trebuie ales tipul de credit potrivit, astfel incit sa nu platesti prea mult.

3. Citeste contractul inainte sa semnezi

Daca nu intelegi anumiti termeni ai contractului, solicita explicatii din partea bancii. Odata ce ai semnat nu te mai poti razgindi. Acest lucru este valabil doar pentru creditele acordate in afara unitatii bancii, cum ar fi la locul de munca sau la domiciliu. In acest caz, legea prevede ca, in termen de 14 zile, clientul poate returna banii inapoi fara sa suporte nici un cost.

4. Cit de mult vei plati?

Verifica exact care sint costurile aferente, inclusiv comisioanele.

5. Compara Dobinda Anuala Efectiva

Aceasta este cea mai simpla metoda de a compara credite similare Sint o multime de saituri pe internet care calculeaza DAE la toate tipurile de credite, pentru suma si perioada de creditare alese de utilizatori. Pentru a cauta cel mai ieftin credit, trebuie selectate produsele cu DAE cel mai scazut. Insa daca intentionezi sa rambursezi in avans creditul pe viitor, verifica si comisioanele de rambursare anticipata, care nu sint incluse in DAE.

6. Brokerii costa

Fii atent la celelalte taxe, cum ar fi cele percepute de unii brokeri de credite (in cazul in care apelezi la asa ceva).

7. Verifica si perioada de creditare, nu numai rata lunara.

Cu cit perioada este mai mare, cu atit clientul plateste mai multa dobinda.

8.Tine cont de asigurari

Unele banci includ asigurarea in costul creditului, in timp ce altele impun plata separata a acesteia catre client

9. Ratele neplatite te lasa fara casa

Daca iti pui casa garantie pentru a primi credit, in cazul in care nu iti platesti ratele la timp poti pierde propria locuinta.

10. Gireaza pentru cei care au bonitate

Daca vrei sa girezi o persoana, in cazul in care aceasta nu isi poate plati ratele, vei fi obligat sa le achiti in locul ei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu