Debitul Dunării a crescut, dar pe sectorul brăilean încă se află sub normalul lunii ianuarie | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Debitul Dunării a crescut, dar pe sectorul brăilean încă se află sub normalul lunii ianuarie

• debitul la intrarea în țară a depășit media multianuală și specialiștii se așteaptă să crească mai mult • și la Brăila se observă această creștere, atât la punctele de trecere cu bacul, cât și pe Faleza Dunării • nivelul se află, totuși, sub cel înregistrat în anii trecuți, în luna ianuarie

 

După ce în vara anului trecut fluviul ajunsese la cote alarmant de mici, pe sectorul brăilean se observă acum o creștere substanțială. Astfel, la Brăila, la punctele de trecere cu bacul spre județul Tulcea, se observă deja un nivel mai ridicat al Dunării, una dintre pasarele fiind chiar acoperită de apă pe o porțiune de 3,4 metri, șoferii fiind astfel nevoiți să treacă cu autoturismele prin apă la îmbarcare și debarcare.

Potrivit datelor puse la dispoziție de către directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Brăila, Laura Satnoianu, debitul Dunării era ieri, 19 ianuarie, la Brăila de 5.870mc/s (n.r. – metri cubi pe secundă), cu mult sub nivelul de anul trecut, când s-au înregistrat, la aceeași dată, 6.650mc/s, și față de anul 2021 când măsurătorile au indicat un debit de 8.190mc/s. Însă pentru următoarele zile se prognozează o ușoară creștere, conform SGA Brăila, la data de 25.01.2023 fiind prevăzut un debit de 6.240 mc/s .

Potrivit aceleiași surse, cel mai mic debit la Brăila, în luna ianuarie, a fost de 5.440 mc/s, înregistrat la data de 15.01.2023, dar de atunci este în creștere. Dacă ne uităm la debitele Dunării înregistrate anul trecut, măsurătorile au indicate valori minime și maxime între 2.370 mc/s și 7.040mc/s, mai scăzute față anul 2021, când s-au înregistrat 2.720mc/s (minim), 10.130 mc/s (maxim).

La intrarea în țară debitul Dunării este acum de 6.100 mc/s, chiar mai mare față de media multianuală a lunii ianuarie de 4.950 mc/s, după cum a mai informat SGA Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro