De ziua femeii, spectacole de excepţie la “Maria Filotti” | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

De ziua femeii, spectacole de excepţie la “Maria Filotti”

• actorii Teatrului “Maria Filotti” ne oferă în acest weekend trei spectacole de excepţie: “JAKE ŞI FEMEILE LUI” de Neil Simon, regia Erwin Şimşensohn, “Viaţa nu te întreabă niciodată nimic!” - One Woman Show cu Wanessa Radu şi “JACQUES ŞI STĂPÂNUL SĂU” de Milan Kundera, regia Cristi Juncu

 

Vineri, 8 martie 2019, de la ora 18.00, la Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti” se joacă spectacolul “JAKE ŞI FEMEILE LUI” de Neil Simon, regia Erwin Şimşensohn.

Această celebră comedie aduce în faţa spectatorilor un scriitor de succes şi femeile din viaţa sa, ce apar şi dispar, devenind pe rând personaje ale romanelor sale. Jake este un scriitor de succes care are relaţii sentimentale cu probleme. Aflat la a doua căsătorie, în pragul unei crize, Jake examinează toate relaţiile cu femeile din viaţa sa, suprapunând planul imaginar cu cel real, în speranţa de a înţelege modul prin care ar putea fi un soţ mai bun. Acţiunea se desfăşoară în apartamentul new york-ez al scriitorul, unde realitatea şi imaginaţia se amestecă, graniţa dintre lumea reală şi universul din capul scriitorului devenind din ce în ce mai fină, aproape ireală.

O comedie rafinată, care ne introduce cu mult farmec în “culisele” vieţii unui scriitor. Partituri actoriceşti extrem de generoase, numeroase răsturnări de situaţie, un destin sinuos - SCRIITORUL, un om ca toţi ceilalţi, “între agonie la extaz”, un spectacol care ne determină să reflectăm cu mai mare atenţie asupra vieţii fiecăruia dintre noi.

 

Sâmbătă, 9 martie, de la ora 18.00, la Sala Avantgarde - Viaţa nu te întreabă niciodată nimic! One Woman Show cu Wanessa Radu, regia Anca Cismaru.  Un recital cu o “poveste-spectacol” care ne priveşte pe fiecare dintre noi. Actriţa  Wanessa Radu va interpreta câteva personaje feminine din repertoriul clasic al teatrului românesc şi universal: “Anca” din “Năpasta” lui I.L. Caragiale, “Nina Zarecinaia din “Pescăruşul şi “Sonia” din “Unchiul Vania”, ambele din creaţia marelui A.P. Cehov, “Nora” din “Casa Păpuşilor” de Ibsen şi câteva ipostaze moderne, Edith Piaf şi Maria Tănase .

 

Duminică,10 martie, de la ora 18.00, la Sala Mare - JACQUES ŞI STĂPÂNUL SĂU de Milan Kundera, regia Cristi Juncu. Textul “Jacques şi stăpânul său”, publicat în 1981 de Milan Kundera, este un omagiu adus lui Denis Diderot şi celebrului său anti-roman “Jacques fatalistul şi stăpânul său”, scris de filosoful şi scriitorul enciclopedist, între 1765 şi 1780. Piesa, singura scrisă de Kundera, reia elemente esenţiale din povestea originală a romanului, reînnoindu-i forma şi posibilitatea de a fi pus în scenă. Începutul operei originale este un laitmotiv al variaţiei oferite de Kundera: “Cum s-au întâlnit? Din întâmplare, ca toată lumea. Cum se numeau ei? Dar ce contează? De unde veneau? Din locul cel mai apropiat. Încotro se îndreaptă? Oare se ştie unde merg? Ce spuneau? Unde mergem? Spre ce ne îndreptăm?”

“Romanul lui Diderot”, spune Kundera, “este o explozie de libertate impertinentă, scutită de autocenzură şi de erotism lipsit de alibi sentimental”. Cinci naratori spun pe rând povestirile din roman: autorul, stăpânul, Jacques, hangiţa şi marchizul. Pe toţi îi vom reîntâlni în piesa lui Kundera, sărind cu voiciune de pe o scenă pe alta, dintr-o poveste în alta, jonglând cu timpii. Pentru că, observă scriitorul ceh, Diderot a creat un spaţiu nemaiîntâlnit înaintea lui în istoria romanului – o scenă fără decor – el însuşi va lăsa anumite instrucţiuni precise de montare. Decorul trebuie să fie cât mai simplu, mai tot timpul scena va fi goală. “E important să ferim scenografia de elemente ornamentale”, spune Kundera.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro