Mergi la conţinutul principal
115 ani de la inaugurarea statuii lui Traian

De veghe, în Piața Sfinții Arhangheli

* pe 8 noiembrie 1906, la inițiativa profesorilor și elevilor de la Liceul "Nicolae Bălcescu", a fost inaugurat Monumentul împăratului Traian din Piața Sfinții Arhangheli, astăzi Piața Traian * banii necesari construirii monumentului au fost adunați prin subscripții publice și din încasările obținute la serbările populare și școlare * a fost primul monument ridicat în memoria marelui împărat pe pământ românesc - simbol al Brăilei de mai bine de 100 de ani

 

S-au împlinit, în ziua de 8 noiembrie - sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril - 115 ani de la inaugurarea grupului statuar dedicat împăratului Traian, cuceritorul Daciei, simbol al latinității și vitejiei poporului român. Evenimentul a trecut aproape neobservat, însă Muzeul Brăilei "Carol I" a postat în mediul online o superbă imagine a monumentului, însoțit de următorul text: "În anul 1906, împlinindu-se 18 veacuri de când împăratul Traian a cucerit Dacia și a sădit în aceste locuri neamul românesc; pentru a serba al 18-lea centenar al acestui mare fapt din istoria neamului nostru, noi, românii, am ridicat la Brăila, prin subscripție publică, acest monument, a cărui inaugurare se face astăzi, 8 noiembrie 1906".

Cu 115 ani în urmă, brăilenii ridicau în inima urbei lor un frumos monument comemorativ, operă a sculptorului Take D. Pavelescu și a arhitectului Ioan D. Trajanescu, dedicat împăratului roman Traian. Izvoarele vremii spun că ideea ridicării monumentului ar fi fost favorizată de vizita unui grup de studenți italieni (la 29 septembrie 1902). S-a hotărât ca, în amintirea acestui eveniment, să se ridice, în centrul orașului, bustul împăratului Traian - simbol al înfrățirii poporului român cu cel italian și al latinității, iar mai apoi, simbol al Brăilei. Studenții italieni vizitaseră Brăila și Stațiunea Lacu Sărat, unde s-au întreținut cu elevi ai liceelor din oraș, cu profesori și cu oficialități locale. Iar seara s-au prins în Hora Unirii, împreună cu tinerii brăileni. Era epoca marilor istorici Xenopol, Iorga, Pârvan și Tocilescu, iar tinerii erau mânați de simțăminte patriotice, citindu-le operele.

Banii necesari construirii monumentului au fost adunați prin subscripții publice și din încasările obținute la serbările populare și școlare organizate în acest scop de un comitet de inițiativă format din profesori ai Liceului "Nicolae Bălcescu", condus de Nicolae Chicireanu, profesor de limba franceză și doctor în filosofie și litere al Universității din Bruxelles.

Sculptorul a folosit ca model pentru chipul împăratului Traian două statui, una aflată la Muzeul Florența și alta descoperită în Serbia, sub ruinele unei așezări romane. Totodată, pe soclul monumentului au fost încastrate trei basoreliefuri din bronz reprezentând lupoaica alăptându-i pe Romulus și Remus, o scenă din războaiele daco-romane și o imagine a Columnei lui Traian, de la Roma. La baza monumentului, se află un bătrân în straie naționale care arată unui tânăr calea de urmat către împărat. Inscripția "Lui Marcu Ulpiu Traian/ românii recunoscători" era menită să releve originea latină a poporului român.

La dezvelirea statuii lui Traian, pe 8 noiembrie 1906, au fost rostite discursuri emoționante, iar evenimentul a avut un larg ecou în întreaga țară. A fost primul monument ridicat în memoria marelui împărat pe pământ românesc. Au fost de față mai marii Brăilei, precum și oficialități din București, în frunte cu ministrul Cultelor de la acea vreme, C. Disescu, ziariști, oaspeți din țară, precum și toată suflarea orașului, care a asistat apoi la festivalul organizat de elevii Liceului "Nicolae Bălcescu".

Cum era de așteptat, ridicarea monumentului a stârnit și adversități, deoarece Traian fusese și prigonitor al creștinilor din imperiu. Alții au criticat grupul statuar pentru "tăierea brațelor", deoarece Traian nu-și pierduse brațele în războaiele pe care le-a purtat (!). Unii chiar au început să ocolească Piața "Sf. Arhangheli", pe motiv că le-ar fi fost lezate cumva  sentimentele naționale. Dincole de aceste mici adversități, grupul statuar din bronz și marmură, așezat în Centrul Vechi al Brăilei, evoca din plin conștiința genezei daco-romane, fiind, totodată, emblema Brăilei moderne. Mai trebuie spus că, până la venirea la putere a comuniștilor, la baza soclului, a figurat inscripția "Ridicat în al 40-lea an de glorioasă domnie a MS Regelui Carol I", distrusă mai apoi.

Până să fie restaurat, în urmă cu câțiva ani, Monumentul împăratului Traian, simbolul Brăilei interbelice, a fost vandalizat de către hoții de metale, care au furat basoreliefurile de bronz. Răufăcătorii au încercat chiar să smulgă de pe soclu componentele grupului statuar (copilul de bronz) însă nu au reușit. Ulterior, monumentul a fost restaurat, iar basoreliefurile furate înlocuite cu replici asemănătoare, prin efortul financiar al municipalității.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro