Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

DE VEGHE ÎN LANUL DE SECARĂ, JEROME DAVID SALINGER, Editura Polirom, Iași, 2011

J. D. Salinger a fost un scriitor american care s-a născut la New York în anul 1919 și a copilărit în Manhattan, la fel ca și personajul său, Holden Caulfield din romanul „De veghe în lanul de secară” („The Catcher in the Rye”, publicat în 1951).

„De veghe în lanul de secară” este o carte care se citește ușor, dar al cărei subiect este complex, dezvăluit celor care au intenția de a citi cu atenție substratul său, cu o temă specifică adolescenților, dar care nu se arată în fața neinițiaților, respectiv a adulților, în cazul de față. Cartea rămâne una de referință pentru adolescenții de pretutindeni, dar și pentru adulți, fiind o lecție din care fiecare categorie de vârstă poate învăța ceva.

Holden Caulfield este un adolescent de 16 ani care a fost exmatriculat de la școala la care învăța, cu câteva zile înainte de vacanța de Crăciun. Cum această exmatriculare nu a fost prima, ci una dintr-o lungă serie, tânărul Holden decide că va petrece câteva zile în New York, înainte de a merge la familia sa pentru a petrece Crăciunul și pentru a le mărturisi noile sale probleme legate de școală. Viața petrecută în New York se complică, iar aventurile prin care trece tânărul sunt variate, descriind perfect tumultul adolescentin, caracteristic perioadei. Holden Caulfield este un adolescent neadaptat lumii în care trăiește, care nu face eforturi pentru a se integra și nici nu își dorește cu ardoare să fie înțeles. Povestea lui Holden Caulfield se petrece pe parcursul câtorva zile, dialogurile dintre el și celelalte personaje fiind în detaliu redate, cartea nefiind altceva decât drumul maturizării personajului, mai ales că finalul este unul deschis interpretărilor și meditației în ceea ce privește înțelesurile dezvăluite de autorul narator. Deși are mari probleme de comunicare și de a se înțelege cu oamenii, adolescentul are o relație deosebită cu sora sa Phoebe, singura care-l înțelege și cu care poate vorbi.

Începutul și finalul cărții surprind tocmai prin ambiguitate, dând naștere la tot felul de interpretări în funcție de perspectiva fiecărui cititor în parte. „De veghe în lanul de secară” este despre sprijin, înțelegere, ajutor, atunci când adolescenții sunt pe punctul de a claca, despre maturizare și acceptare, cartea fiind construită după alte criterii decât cele care atrag atenția adolescenților zilelor noastre, dar tocmai acest stil cu multe detalii și amănunte aduse în atenția cititorului ar putea trezi interesul pentru lecturarea acestui titlu.

Acest volum este disponibil pentru public, spre împrumut, la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila. Disponibilitatea titlului poate fi consultată în catalogul electronic al bibliotecii – https://toread.bjbraila.ro/opac.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii