* PSD a anunțat recent că intenționează să mărească salariul minim pe economie și punctul de pensie începând cu 1 ianuarie 2023 * în acest context am întrebat parlamentarii brăileni ce părere au despre o asemenea măsură, dar mai important: de unde se vor aloca banii necesari? * social-democrații au explicat mecanismele pe care le au în vedere astfel încât să își atingă această țintă, cu precizarea, la unison, că discutăm despre o măsură cât se poate de normală și necesară * deputatul PNL Alexandru Popa i-a provocat ”ironic” pe PSD-iști nu numai să realizeze acest lucru, dar și să își țină promisiunile din campanie și să majoreze pensiile cu 40% * senatorul AUR Andrei Hangan a punctat că partidul său a propus dinainte un atare proiect, însă majoritatea din Parlament nu a dorit să îl voteze la vremea respectivă
Deputații și senatorii Județului Brăila se numără printre susținătorii majorării salariului minim pe economie, precum și a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2023. Propunerea a venit, recent, din partea taberei PSD, însă nici parlamentarii PNL sau cei de la AUR nu par a avea ceva împotrivă, asta dacă social-democrații chiar vor găsi o variantă sustenabilă pentru a-și ține promisiunea față de români. Redactorii ”Obiectiv – Vocea Brăilei” au stat de vorbă cu aleșii județului nostru pentru a afla, în primul rând, de unde se vor da acești bani și dacă propunerea poate fi considerată într-adevăr una sustenabilă.
Președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a explicat că la nivelul Comisiei de prognoză a fost estimată o creștere a PIB în 2023 cu 147 de miliarde de lei, ceea ce va determina venituri suplimentare la buget de 44 miliarde de lei. Potrivit lui Rotaru, dacă aceasta sumă se distribuie în mod egal între investiții și cheltuieli sociale, adică 22 de miliarde pentru dezvoltare și 22 de miliarde la creșterea veniturilor populației, ar însemna dublu față de necesarul de 11 miliarde estimat de Ministerul Muncii pentru creșterea pensiilor.
”Consecvent principiilor sale, PSD a propus și va susține în coaliție o serie de măsuri sociale în contextul crizelor actuale care au diminuat puterea de cumpărare a cetățenilor și au afectat dramatic mediul de afaceri. În acest sens am pregătit un set de măsuri pentru susținerea populației în paralel cu sprijinul acordat antreprenorilor români. Apreciem că se impune majorarea punctului de pensie de la 1.585 lei cât e în prezent, la 1.745 lei cea ce ar însemna o creștere de 10 procente a pensiilor, în paralel cu majorarea de la 1.000 lei la 1.100 lei a pensiei minime. De asemenea, am propus și vom susține, majorarea salariului minim de la 2.550 lei la 3.000 lei din care 200 lei vor fi neimpozabili”, a declarat Rotaru.
Senatorul PSD a mai subliniat că sunt în curs de elaborare și un set de măsuri pentru susținerea IMM.
”De unde bani? Eu nu sunt finanțist, dar cred cu tărie că trebuie și putem găsi și resursele financiare necesare printr-o mai bună colectare a veniturilor atât la bugetul de stat cât și la bugetul asigurărilor sociale prin reducerea evaziunii fiscale, din veniturile suplimentare obținute ca urmare a majorării salariului minim și scoaterea din zona gri a contractelor part time, din taxa de solidaritate și eventual supraimpozitarea veniturilor pe întreg lanțul de vânzare a energiei și desigur se vor găsi și alte surse pentru a susține atât majorările acestea cât și mediul de afaceri!”, a mai spus Rotaru.
Sursa citată a dorit totodată să adauge că PSD va susține ”cu tărie” aceste propuneri în coaliție, manifestându-și speranța că ele vor fi agreate și chiar suplimentate.
Paladi: «Reprezintă o chestiune de corectitudine și de respect față de cei care muncesc»
La rândul său, deputatul PSD Adrian-George Paladi a precizat că nu este nevoie să vorbim despre o sursă de finanțare pentru acest tip de majorări, deoarece, în opinia sa, o astfel de mutare va aduce mai mulți bani la buget în cele din urmă.
”Creșterea salariului minim este o măsură necesară pentru asigurarea creșterii veniturilor angajaților din mediul privat și reprezintă o chestiune de corectitudine și de respect față de cei care muncesc, mai ales în condițiile creșterii naturale a salariului mediu pe economie. Nu este cazul să vorbim despre o sursă de finanțare a acestei măsuri, pentru că, în fapt, ea va aduce bani în plus la bugetul de stat: un venit salarial mai mare înseamnă valori mai mari ale impozitului pe venit și ale contribuțiilor sociale aferente. Cât privește pensiile, necesitatea majorării lor peste obligația legală de indexare este evidentă, ținând cont de dinamica economică și de creșterea generalizată a prețurilor”, a declarat Paladi.
Asemenea lui Rotaru și deputatul a indicat aceleași cinci surse majore de finanțare pentru această măsură: creșterea gradului de colectare a contribuțiilor salariale prin urmărirea patronilor care nu le virează la buget; creșterea veniturilor din contribuțiile la bugetul de pensii, ca urmare a măsurilor fiscale deja adoptate de Guvern la 1 iulie; mărirea veniturilor din contribuțiile sociale a căror valoare va crește odată cu majorarea salariului minim; creșterea veniturilor din contribuții sociale, determinată de cea a numărului de angajați, în aplicarea măsurii potrivit căreia IMM-urile trebuie să aibă cel puțin un angajat cu normă întreagă; de asemenea, creșterea veniturilor din contribuții, ca urmare a înființării de noi locuri de muncă prin schemele de ajutor de stat și prin investițiile publice.
”Prin urmare, nici creșterea salariului minim și nici majorarea pensiilor nu reprezintă măsuri populiste sau nerealiste, ci măsuri sociale absolut necesare, integrate într-un plan economic realist”, a mai subliniat Paladi.
Florin Mircea: «Cred că avem nevoie de o astfel de măsură»
Deputatul PSD Florin Mircea a ținut să precizeze că în următoarea perioadă social-democrații și-au propus mai multe programe cât și o serie de măsuri sociale: creșterea salariului minim; creșterea pensiilor; premii pentru elevii și profesorii care sunt medaliați la olimpiadele internaționale. În acest context, parlamentarul a dorit să detalieze primele două componente, transmițându-ne o informare din materialele interne ale PSD-iștilor.
”Creșterea salariului minim de la 2.550 la 3.000 de lei (din care 200 de lei neimpozabili). Măsura intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023. Este o măsură necesară pentru creșterea salariilor din mediul privat! Creștere netă (bani în plus în buzunarele cetățenilor) ^ 343 de lei (de la 1.524 lei în prezent, la 1.867 lei). Parlamentul german tocmai a aprobat o măsură similară de creștere a salariului minim. Pentru cei care susțin că această creștere este «o pomană», relevantă ar fi declarația cancelarului german Olaf Scholz, care a spus că majorarea salariului minim este o chestiune de corectitudine și de respect, pentru cei care muncesc. Măsura este necesară pentru a menține România în graficul adoptării salariului minim european. Dacă salariul minim nu ar ține pasul cu creșterea naturală a salariului mediu pe economie, atunci introducerea salariului minim european (stabilit ca procent din salariul mediu din fiecare stat membru) ar fi fost din ce în ce mai dificilă pentru România”, a mai precizat Mircea, adăugând, la fel ca Paladi că odată cu majorarea salariului minim se vor înregistra și venituri suplimentare la bugetul de stat, ca urmare a creșterii valorii impozitului și contribuțiilor aferente unui venit salarial mai mare.
”Majorarea pensiilor cu cel puțin 10%. Punctul de pensie va crește de la 1.586 lei, la 1.746 lei (^160 lei), iar pensia minimă crește de la 1.000 de lei la 1.100 de lei (^100 lei). Această majorare este cu mult peste obligația legală de a indexa pensiile cu 5,1%. Conform legii punctul de pensie trebuie indexat cu rata anuală a inflației la valoarea stabilită definitiv și comunicată oficial de INS. Raportarea rezultatelor definitive privind rata inflației dintr-un an se realizează în luna martie a anului următor. Prin urmare la realizarea bugetului pe 2023, obligația legală ar fi fost ca punctul de pensie să se majoreze cu rata inflației din 2021, a cărei valoare definitivă a fost ^ 5,1%. Rata anuală a inflației pentru anul 2022, estimată în prezent de BNR la 12-13%, dar care va fi stabilită definitiv în martie 2023, va reprezenta baza de indexare a punctului de pensie pentru anul 2024. (...) Personal cred că avem nevoie de o astfel de măsură. Deja Măsurile din programul de Guvernare au început să dea roade și aceste creșteri sunt etape în acest demers. Stabilirea și bugetarea salariului minim se face de către actualul ministru PSD al Finanțelor care va realiza bugetul pentru anul următor”, a conchis deputatul.
Deputatul liberal Alexandru Popa îi îndeamnă pe PSD-iști să își respecte promisiunile din campanie
Întrebat în legătură cu propunerea PSD-iștilor de a majora salariul minim pe economie și punctul de pensie începând cu 1 ianuarie 2023, președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, nu a dorit să se pronunțe dacă este o măsură bună sau nu. Acesta a făcut totuși un comentariu ușor ironic, punctând că social-democrații ar face bine să își țină promisiunile din campanie și să majoreze pensiile cu 40%, așa cum le-au promis oamenilor, dacă tot au deschis acest subiect.
”Nu știu. Trebuie să ne spună domnul Câciu (Adrian Câciu, ministrul Finanțelor) de la PSD dacă sunt bani. Dar dacă ne aducem aminte tema lor principală de campanie a fost aceea că măresc pensiile cu 40%. Între timp văd că au uitat. Dacă tot au spus asta, să își asume până la sfârșit și să își țină promisiunea din campanie. Când am spus noi că vrem să mărim cu 10% în campanie, ca să permită bugetul, ei au spus că este o prostie. Acum să își țină cuvântul dat în campanie și să mărească cu 40%. Să nu mai amăgească oamenii în campanie! Dacă spun un lucru, să îl ducă până la capăt. Au Ministerul Muncii, au Ministerul Finanțelor, să își asume! Ambele ministere se află sub patronajul Partidului Social Democrat. Dacă ei au făcut aceste calcule... eu nu știu exact, nu sunt nici un expert în domeniul muncii și nu vreau să îmi dau cu presupusul. Deci dacă dumnealor cred că se poate treaba asta, ar trebui să găsească o variantă prin care să mărească, dar cu cât au promis în campanie. Au toate pârghiile necesare”, a declarat Popa.
AUR susține propunerea, dar fără încredere în promisiunile PSD - PNL
Senatorul AUR Brăila Andrei Hangan a dorit să reamintescă faptul că într-una dintre sesiunile parlamentare trecute partidul din care face parte a propus primul un proiect de lege prin care Codul Muncii să fie modificat, iar salariul minim brut pe economie garantat în plată să devină 3.000 de lei. Totuși, proiectul nu le-a fost susținut la momentul respectiv, în ciuda demersului similar al PSD-iștilor.
”De ce 3.000? Această sumă reprezintă valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent necesar unei persoane adulte. Motivația propunerii noastre legislative se reflectă în exemplul Germaniei, care a procedat similar, dar și într-un raport al Avocatului Poporului care menționează clar necesitatea de a aduce salariul minim măcar la același nivel cu valoarea coșului minim de consum. Deși era un prim pas clar pentru îmbunătățirea nivelului de trai al românilor, mai ales în contextul unei crize accentuate a prețurilor, proiectul nostru de lege a căzut, nefiind votat în Parlament de Coaliția PSD-PNL-UDMR, fapt care indică o realitate cruntă, dar simplă: partidele care conduc România sunt antinaționale, sabotându-și sistematic propriii cetățeni. Pe de-o parte, acești guvernanți slabi permit liberalizarea haotică a prețurilor la energie, îi privează pe români de facilități minime pentru secolul XXI, precum apa caldă și îi aduc la disperare prin lipsa intenționată a unui control minim asupra prețurilor. În același timp, acești politruci care întâi distrug și abia apoi caută alternative nici nu le oferă oamenilor șansa de a avea un venit care să le permită să treacă prin tot acest calvar”, a declarat Hangan.
Senatorul a afirmat totuși că deși o astfel de măsură este necesară în opinia sa, nu are încredere în promisiunile social-democraților, astfel că parlamentarii AUR vor urmări îndeaproape cum intenționează partidele aflate în Coaliția de Guvernare să o pună în aplicare.
”Acum, în al paisprezecelea ceas, pare că s-au trezit brusc din beția puterii și a vânzării de țară și propun ceea ce AUR a propus deja și ei înșiși au respins în Parlament. Din păcate, avem toate motivele să credem că e doar o mișcare politicianistă, pur electorală, prin care acest guvern vrea să treacă iarna în liniște și să-și păstreze fotoliile. Întrebarea «de unde banii?» este una pertinentă, mai ales în condițiile în care vedem limpede cum și ultimele capacități de producție ale economiei românești sunt vândute fără nicio noimă și fără scrupule. Sesiunea parlamentară începe acum. Nu-i vom slăbi nicio secundă! Vom depune întrebări și interpelări parlamentare, indiferent de câte va fi nevoie, pentru a afla cum de s-a răzgândit brusc PSD și care vor fi mijloacele utilizate pentru a implementa aceste măsuri”, a conchis senatorul AUR.