Mergi la conţinutul principal
Crucea Bobotezei, prinsă de un muncitor în construcţii

De trei ori campion

• în sfânta zi a Bobotezei, Părintele Arhiepiscop Casian a sfinţit apele Dunării şi s-a rugat pentru binele brăilenilor • ierarhul a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala “Naşterea Domnului” şi a condus procesiunea pe Calea Călăraşilor, cu icoana Bobotezei în frunte • Fanfara Militară, preoţii, laolaltă cu ierarhul, au cântat imnul Bobotezei, “În Iordan botezându-Te, Tu, Doamne” • sărbătoarea de ieri a culminat cu tradiţionalul concurs pentru prinderea Crucii, aruncată în fluviu de Părintele Arhiepiscop Casian • Daniel Nichiţelea, care a mai câştigat de două ori Crucea, este campionul Bobotezei de anul acesta  • “Particip de 10 ani la concursul de Bobotează şi am prins Crucea de trei ori până acum”, ne-a mărturisit Daniel, muncitor în construcţii

 

Cerurile parcă s-au deschis, ieri, în sfânta zi a Bobotezei, când ierarhul Dunării de Jos a invocat de 24 de ori puterea Lui Dumnezeu pentru a sfinţi apele, în timpul slujbei Agheazmei Mari.

Devenită tradiţie, sărbătoarea Naşterii Domnului a început cu Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată la Catedrala “Naşterea Domnului” din Bariera Călăraşilor, de către Părintele Arhiepiscop Casian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Concomitent, în toate bisericile ortodoxe din oraş şi din judeţ preoţii slujitori au ţinut slujbe şi s-au rugat pentru binecuvântarea şi pentru binele credincioşilor. A urmat procesiunea de Bobotează, având în frunte Crucea şi Icoana Botezului Domnului, precum şi Fanfara Garnizoanei Brăila. Părintele Arhiepiscop i-a botezat pe credincioşi şi i-a binecuvântat pe tot traseul, iar la sosirea pe Faleză s-a intonat troparul şi imnul sărbătorii. Preoţii, laolaltă cu ierarhul Dunării de Jos, au cântat “În Iordan botezându-Te, Tu, Doamne”, după care Părintele Arhiepiscop a dat citire proorociei lui Isaia, ascultată cu reverenţă de toţi cei prezenţi. Sute de brăileni, tineri şi bătrâni, bărbaţi şi femei, au asistat la slujba Agheazmei Mari, sfidând vântul care începuse să bată cu putere. De faţă s-au aflat autorităţile civile şi militare ale urbei, în frunte cu primarul Marian Dragomir, preşedintele CJ Francisk Chiriac, prefectul Cătălin Boboc şi comandantul garnizoanei Brăila, generalul de brigadă Vasile Ionescu. Nu mai puţin de cinci butoaie pline cu agheazmă şi străjuite de tot atâţia preoţi brăileni, fuseseră pregătite din vreme, pentru a fi sfinţite de Părintele Arhiepiscop Casian.

“În locul spinilor, va creşte chiparosul...” a rostit, printre altele, ierarhul, citând din proorocul Isaia. A urmat un citat ales din Epistola a II-a către Corinteni a Sfântului Apostol Pavel, iar cei prezenţi au ascultat cu pioşenie şi luare-aminte istorisirea despre Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, aşa cum este ea prezentată în Sfânta Evanghelie după Marcu: “Şi în zilele acelea, Iisus a venit din Nazaretul Iudeii şi S-a botezat în Iordan de către Ioan...”.

A urmat sfinţirea Agheazmei Mari, moment în care ierarhul a rostit de 24 de ori la rând rugăciunea “Tu Însuţi, dar, Iubitorule de oameni, Împărate, vino şi acum, prin pogorârea Sfântului Tău Duh şi sfinţeşte apa aceasta!” De fiecare dată, Părintele Arhiepiscop însemna apele cu semnul Sfintei Cruci, iar la sfârşit i-a binecuvântat şi i-a botezat pe toţi cei prezenţi, fie că erau simpli credincioşi, jandarmi, poliţişti sau oficialităţi locale.

“Dumnezeu S-a făcut om, ca pe om să-l ridice la înălţimea chemării Sale”, a spus ierarhul în predica rostită de Bobotează, îndemnându-i pe cei prezenţi: “Să încercăm să coborâm răul din nou, să-l lăsăm să se ducă pe Dunăre...”. Totodată, Părintele Arhiepiscop a ţinut să precizeze că icoana noastră, astăzi, este familia creştină. “Familia este Biserica de acasă. Toţi, aşezaţi la aceeaşi masă, iar la masă să-L invităm şi pe Dumnezeu”, a spus ierarhul.

 

Daniel Nichiţelea, campionul Bobotezei de anul acesta

 

După cuvintele de suflet adresate brăilenilor, Părintele Arhiepiscop Casian a purces către Dunăre, urmat de preoţi şi de oficialităţi, ca să dea startul mult-aşteptatului concurs de Bobotează. Privirile tuturor au rămas aţintite asupra temerarilor care, ignorând frigul - vântul sufla în rafale, iar ei erau doar în slip! - au plonjat în apele fluviului, de pe ambarcaţiunea Marinei Fluviale, ca să prindă Crucea aruncată de ierarh. Cinci brăileni s-au înscris la concursul de Bobotează de anul acesta: Daniel Nichiţelea, Ionel-Ionuţ Ionescu, Răzvan Rahel, Mădălin-Marcel Mavrodin şi Viorel Stan (ultimul fiind înscris chiar ieri dimineaţă, înaintea evenimentului). Majoritatea celor înscrişi sunt veterani ai tradiţionalei confruntări de Bobotează. Câştigător a fost însă Daniel Nichiţelea, în vârstă de 30 de ani, muncitor în construcţii.

“Am participat la concursul de Bobotează încă de la vârsta de 19 ani. De 10 ani particip la acest concurs şi am prins Crucea de trei ori: în anul 2012, în 2018 şi acum, în 2020”, a spus campionul Bobotezei de anul acesta. Întrebat ce va face cu Crucea şi ce speră să-i aducă izbânda de ieri, Daniel ne-a mărturisit: “Voi păstra Crucea acasă, alături de celelalte două pe care le-am câştigat. Sper să mă ajute, să-mi dea sănătate şi să fie cu noroc!”  

Drept răsplată pentru curajul său, Daniel Nichiţelea, temerarul Bobotezei, a primit un premiu de 500 lei din partea Primăriei Municipiului Brăila, iar ceilalţi patru particpanţi au primit pachete cu daruri. Atât campionul, cât şi ceilalţi participanţi la concurs au fost chemaţi apoi să se încălzească în cabinele ambarcaţiunii, sorbind câte un pahar de vin fiert cu scorţişoară, pregătit de municipalitate. Brăilenii care au plonjat în apele Dunării au fost recompensaţi, la fel ca în fiecare an, şi de Părintele Arhiepiscop Casian.

Potrivit Patriarhului Daniel al Bisericii Ortodoxe Române, “Agheazma Mare are trei mari puteri: mai întâi, putere curăţitoare şi sfinţitoare a sufletelor şi a trupurilor, putere vindecătoare de boli sufleteşti, dar şi putere izgonitoare de duhuri necurate”.

Agheazma Mare din ziua Bobotezei se întrebuinţează, cu precădere, la vreme de încercări. Ea se consumă, cu credinţă, în caz de boală. Se spune că, adesea, a săvârşit minuni, însănătoşind bolnavi şi tămăduind răni grave. Credincioşii obişnuiesc să bea din Agheazma Mare opt zile la rând, începând din Ajunul Bobotezei, până la finele praznicului. De asemenea, se poate stropi cu Agheazma Mare casa, curtea şi grădina, vitele şi chiar ogoarele, pentru a fi curăţate şi pentru a da rod în anul care tocmai a început.

Un obicei statornicit, cu precădere, în satele de pe Baltă ale Brăilei este aşa numitul “botez al cailor”, care se desfăşoară în curtea bisericii sau pe locul unde are loc concursul de Bobotează (pe islaz). Botezul cailor din sat este urmat de cursele de cai şi de căruţe. După cum e obiceiul, se aliniază la start cei mai frumoşi cai din localitate, împodobiţi ca de sărbătoare. La Tichileşti, spre exemplu, în fiecare an, de Bobotează, imediat după terminarea slujbei religioase, preotul iese din biserică şi botează mulţimea, stropind-o cu agheazmă sfinţită, apoi se îndreaptă către caii aliniaţi în curtea sfântului lăcaş şi-i botează şi pe ei. Obiceiul, vechi de când e satul, a fost reluat de tichileşteni imediat după căderea dictaturii comuniste.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro