Asa cum scrisesem in cotidianul nostru, cei cinci copii au fost gazduiti, pentru o saptamina, in Centrul de Primire in Regim de Urgenta (CPRU), timp in care s-a realizat o evaluare complexa a fetitelor, din perspectiva incadrarii intr-o categorie de persoane cu handicap si a orientarii scolare.
Astfel, in urma evaluarii realizate de Serviciul de Evaluare Complexa a Copilului cu Dizabilitati din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila (DGASPC), in baza propunerilor facute de specialistii institutiei, Comisia pentru Protectia Copilului a hotarit mentinerea Mariei (8 ani) in scoala obisnuita, cu un curriculum adaptat. Pentru Elena (2 ani si 6 luni) s-a decis incadrarea in grad de handicap mediu. Pentru Simona (9 ani) s-a facut incadrarea in grad de handicap grav si mentinerea in scoala obisnuita, cu un curriculum special, insa.
Potrivit declaratiei directorului general al DGASPC, Alexandru Sculschi, in cele doua saptamini in care fetitele au stat la CPRU, au fost vizitate regulat de catre mama, observindu-se relatiile de atasament dintre cele sase.
In aceasta perioada, mama a facut curatenie in casa si in curte, astfel incit au fost create conditii decente, care au facut posibila reintoarcerea copiilor in familie. De asemenea, femeia a beneficiat si de ajutorul Primariei comunei Silistea.
Angajatii DGASPC, impresionati de povestea micutelor, le-au donat paturi, saltele, hainute, materiale igienico-sanitare, vesela, jucarii, paturi, seturi de lenjerie de pat si perne.
"Cazul acestor copii constituie o preocupare constanta a institutiei noastre, urmind sa fie monitorizat, in colaborare cu autoritatile locale din Silistea, pina cind parintii vor face dovada asumarii in mod responsabil a obligatiilor ce le revin in cresterea si ingrijirea copiilor. Prin incadrarea celor doi copii intr-un grad de handicap, a fost creata posibilitatea suplimentarii veniturilor familiei, cele doua fetite beneficiind de alocatie dubla. De asemenea, mama are posibilitatea de a fi asistentul personal pentru copilul cu handicap grav. Tin sa subliniez ca acesta este un exemplu de colaborare a DGASPC atit cu parintii, cit si cu autoritatile locale, impreuna intelegind ca locul copiilor este in familie, alaturi pe parinti. Actualul context legislativ reglementeaza ca parintii sint indreptatiti sa solicite si sa primeasca ajutor in vederea crearii conditiilor pentru mentinerea copiilor in mediul familial", ne-a declarat directorul general al DGASPC, Alexandru Sculschi.