Generaţia care a ratat în masă bacalaureatul este aşteptată să îngroaşe rândurile şomerilor, asta dacă tinerii nu se vor orienta către o universitate care să-i accepte şi fără diploma examenului de maturitate. La nivelul judeţului Brăila, în urmă cu doi ani au fost înregistraţi la şomaj circa 600 de absolvenţi, ca anul trecul numărul să depăşească o mie, iar anul acesta se aşteaptă o creştere proporţională cu dezastrul de la Bac.
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila readuce în atenţia absolvenţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă faptul că trebuie să se înregistreze în evidenţa instituţiei într-o perioadă de 60 de zile de la data absolvirii, pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare. Înregistrarea absolvenţilor se va realiza la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila din municipiul Brăila, B-dul Dorobanţilor, nr. 603-605, modulele 2 şi 3, la sediul Agenţiei Locale Brăila, din strada Sergent Tătaru, nr. 2, corp. B, etaj 3 (în curtea Grupului Şcolar "Mihail Sebastian"), la Punctul de Lucru Făurei, cu sediul în str. Republicii, nr. 36 sau la Punctul de Lucru Însurăţei, cu sediul în Şos.Brăilei, nr.18, în funcţie de localitatea unde îşi au domiciliul. Tinerii vor prezenta următoarele documente: actul de identitate, în original şi copie, adeverinţă medicală cu menţiunea "apt de muncă", actul de absolvire a formei respective de învăţământ, în original şi copie. Dacă într-o perioadă de 60 zile de la data absolvirii, nu au reuşit să se încadreze în muncă pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj, conform Legii nr.76/2002, în următoarele condiţii: nu urmează o formă de învăţământ la data solicitării dreptului; nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât indicatorul social de referinţă în vigoare în luna pentru care se face dovada. "Se consideră că nu au reuşit sau nu au putut să se încadreze în muncă dacă fac dovada că în perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au înregistrat la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă sau la furnizorii de servicii specializaţi pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditaţi în condiţiile legii, în vederea medierii pentru încadrarea în muncă.
Dovada înregistrării la furnizorii de servicii se face cu o adeverinţă eliberată de aceştia, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidenţele proprii", se precizează într-un comunicat de presă al AJOFM Brăila. Din bugetul asigurărilor pentru şomaj, conform Legii nr.76/2002 absolvenţii pot beneficia de prime de încadrare sau de instalare. Informaţii suplimentare se pot obţine de la AJOFM Brăila, cu sediul pe B-dul Dorobanţilor, nr.603-605, tel./fax 039/611.519.