Brăilenii care au nevoie de ajutor pentru încălzirea locuinţei pe perioada sezonului rece pot depune cererile la Primărie începând cu 15 octombrie. Primarul Aurel Simionescu a anunţat, ieri, că cei care au dreptul la un astfel de sprijin sunt solicitanţii al căror venit net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 155 lei şi 615 lei. Important de reţinut este că ajutorul se acordă pentru un singur sistem de încălzire, iar sumele oferite de municipalitate diferă în funcţie de tipul acestuia. "Pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale, ajutorul lunar este cuprins între 20 şi 262 lei. Pentru încălzirea locuinţei cu lemne, cărbuni, combustibil petrolier, ajutorul lunar este cuprins între 16 şi 54 lei. Iar pentru încălzirea cu energie electrică, ajutorul lunar este cuprins între 48 şi 240 lei. Vor fi anchete sociale şi cererile vor începe să se depună pe 15 octombrie. Atenţie cu formularele gratuite! Mai spun asta încă o dată, pentru că ştiţi, mereu avem iniţiative să vindem formulare", a declarat Simionescu.
Cei care mint, riscă amenzi de până la 10.000 lei
De asemenea, edilul şef a ţinut să sublinieze faptul că ajutoarele pentru încălzirea locuinţei nu vor fi disponibile pentru cetăţenii care au mai multe locuinţe, maşini, depozite bancare mari. Cei care mint în cererile depuse la Primărie riscă amenzi usturătoare. "Cei care deţin sub orice formă - proprietate, închirirere, comodat -, un alt spaţiu locativ, în afara locuinţei de domiciliu, teren, autoturisme, motociclete cu o vechime mai mică de 10 ani sau mai mult de un autoturism, motocicletă cu o vechime mai mare de 10 ani, depozite bancare de peste 3.000 de lei, nu beneficiază de ajutorul pentru încălzirea locuinţei. Menţionarea incorectă a componenţei familiei, a veniturilor realizate şi a bunurilor deţinute, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 200 la 1.000 de lei. Titularii ajutoarelor pentru încălzire au obligaţia de a comunica prin depunerea unei noi cereri orice modificare intervenită în componenţa familiei şi a veniturilor acesteia în termen de 5 zile de la data modificării", a mai completat Simionescu. Sursa citată a subliniat că nedeclararea veniturilor suplimentare, câştigate ulterior depunerii solicitării pentru ajutorul de încălzire a locuinţei, atrage după sine pe lângă amendă şi obligativitatea de a returna banii primiţi.
De reţinut, cei care vor depune cererile între 15 octombrie - 20 noiembrie, vor beneficia de ajutorul pentru încălzirea locuinţei pe perioada maximă de 5 luni. Ultima dată la care se va mai putea depune cerere este 20 martie 2015, ajutorul fiind însă valabil doar pentru o lună de zile.