• Cancelaria Sfântului Sinod al BOR a îndemnat parohiile şi mănăstirile din toată ţara să ţină slujbe doar în aer liber, în faţa bisericilor, iar credincioşii să păstreze distanţa de minimum un metru între ei • pentru prima dată, preoţii nu mai merg de Paşti pe la casele credincioşilor • preoţii continuă să împartă ajutoare familiilor cu 5-7 copii, bolnavilor şi bătrânilor rămaşi fără sprijin
Pandemia de Coronavirus, care a afectat mai toate instituţiile şi a dus la declararea stării de urgenţă pe teritoriul României i-a afectat, inevitabil, şi pe credincioşi. Mai grav este că, de câteva zile, nu se mai poate oficia nicio slujbă religioasă în bisericile creştin-ortodoxe. În plus, pentru prima dată în istoria Bisericii, preotul nu mai merge cu sfeştania de Paşti, din casă-n casă, ca să-i binecuvânteze pe credincioşi, cum era obiceiul mai ales la ţară. Mulţi se tem că, în noaptea de Înviere, credincioşii nu vor mai putea merge la biserică, să ia lumină.
În contextul epidemiei cu noul Coronavirus (COVID-19), Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a transmis încă de miercuri, 18 mai 2020, noi îndrumări pentru parohii şi mănăstiri. Redăm integral textul comunicatului cu îndrumările Sf. Sinod: “Respectarea măsurilor dispuse de autorităţile publice şi cooperarea cu acestea, asigurându-se, totodată, libertatea religioasă a credincioşilor, de a participa la viaţa liturgică a Bisericii şi de a primi asistenţă religioasă; desfăşurarea slujbelor religioase doar în aer liber, de regulă lângă lăcaşul de cult (altar de vară sau pridvor), cu participarea a maximum 100 de persoane, păstrând distanţa de minimum un metru între participanţi”.
Surse bisericeşti ne-au confirmat faptul că autorităţile au interzis TOATE slujbele religioase ţinute în biserici, nu doar Sfânta Liturghie din duminici sau sărbători. Mai mult, pentru prima dată în istoria Bisericii, preotul nu va mai merge să sfinţească casele credincioşilor de Sfintele Paşti (sfeştania) aşa cum se obişnuia mai ales în satele judeţului.
În aceste împrejurări, au fost amânate slujbele de cununie şi botez planificate de familiile ortodoxe, pentru că aceste evenimente presupun şi organizarea unor mese festive, la care ar fi trebuit să participe rudele şi prietenii. S-a ajuns în situaţia în care rudele care însoţesc convoiul mortuar să nu mai poată intra în biserică. Până acum, doar sinucigaşilor le era interzis să fie aduşi în biserică.
Credincioşii se tem că, pentru prima dată, nu vom mai putea merge să luăm lumină de la preot, în noaptea de Înviere. În Italia, de pildă, autorităţile au pus lacăt pe toate bisericile, din pricina epidemiei de Coronavirus. După cum spuneau şi preoţii cu care am stat de vorbă zilele acestea, situaţia se poate schimba de la o zi la alta, iar credincioşii trebuie să respecte deciziile luate de autorităţi.
Ieri, lăcaşele de cult erau închise, inclusiv Catedrala “Naşterea Domnului” din Bariera Călăraşilor. La intrare, bisericile au afişat măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea îmbolnăvirii cu noul Coronavirus, iar unele mânere de la uşi erau protejate cu tifon îmbibat în dezinfectant.
În altă ordine de idei, continuă acţiunile demarate de Protopopiatele din judeţele Brăila şi Galaţi, pentru ajutorarea familiilor cu mulţi copii, a bătrânilor şi bolnavilor. În urmă cu două zile, Protopopiatul Brăila a oferit pachete cu alimente şi bunuri de igienă personală (săpun, detergent, dezinfectant, pastă de dinţi etc) pentru 200 de familii nevoiaşe, cu 5-7 copii.