Mergi la conţinutul principal

De marți, începe și la Brăila administrarea dozei a treia

* având în vedere evoluția epidemiologică severă din România, s-a decis, la nivel național, necesitatea administrării celei de-a treia doze de ser anti covid * doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială * unii medici de familie din Brăila și-au anunțat deja pacienții că pot veni, la vaccin, începând din 28 septembrie, pentru cea de-a treia doză

 

 

 

Brăila începe vaccinarea populației împotriva Covid-19 cu doza a 3-a, de marți, 28 septembrie a.c. În această nouă etapă se va administra doar serul de la Pfizer, cu care se vor imuniza doar cei care au schema completă de vaccin, chiar dacă anterior au fost inoculați cu serul Astra Zeneca sau Moderna. Persoanele care au fost inoculate cu serul de la Johnson & Johnson, cel cu doză unică, sunt scutite de rapel, cel puțin, deocamdată. Așadar, de săptămâna viitoare, puteți trece deja pragul centrelor de vaccinare. Atenție, însă: se pot vaccina cu ce-a de-a treia doză doar persoanele care au împlinit cel puțin 6 luni de la administrarea rapelului.

Hotărârea a fost aprobată miercuri, 22 septembrie, în cadrul unei ședințe de lucru la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR). La întâlnire au luat parte și ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Vass Levente și președintele ANMDMR, Robert Ancuceanu. ”Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva Covid-19. Potrivit acestei informări, doza 3 este ferm recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe, persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare; persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ. ”Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ. Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală. Important! Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială”, precizează CNCAV. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Programarea persoanelor pentru administrarea dozei de rapel (doza 3) se va realiza prin mijloacele deja cunoscute, inclusiv prin prezentarea directă în centrele de vaccinare sau prin intermediul platformei naționale de programare la vaccinare. În ceea ce privește categoria persoanelor din centrele medico-sociale și rezidențiale, imobilizate la domiciliu sau fără adăpost, se va utiliza aceeași modalitate de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziție de către direcțiile de sănătate publică județene.

La Brăila, vaccinarea se face la centrele amenajate la Liceul ”Anghel Saligny” sau la Brăila Mall, precum și la medicii de familie. Deja, unii medici de familie, care au fost de acord să sprijine campania de vaccinare a populației, și-au anunțat pacienții că de marți, 28 septembrie, pot veni să se imunizeze cu cea de-a treia doză de ser anti Covid, în baza unei programări telefonice. ”Anunț foarte important pentru cei care doresc să se vaccineze cu doza a treia de Pfizer. Se pot vaccina pacienții care au un interval de 6 luni de la inocularea cu a doua doză. Cei care sunt vaccinați cu Astra Zeneca se pot vaccina cu Pfizer. Cei vaccinați cu Johnson & Johnson, deocamdată rămân cu o singură doză, până la noi studii. Vă așteptăm la vaccinare cu a treia doză, începând cu 28.09.2021”, a transmis medicul de familie Nedelcu Steluța, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit datelor puse la dispoziție de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brăila, de la începutul campaniei de vaccinare, în județul Brăila au fost imunizate 102.520 de persoane, din care 55.183 cu schema completă.

 

CNCAV: ”Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19!”

La fel ca până acum, beneficiarii vor primi adeverințe de vaccinare unde va fi specificată schema de vaccinare, în care se va include și ce-a dea treia doză.  ”Reiterăm cetățenilor necesitatea și importanța vaccinării împotriva COVID-19 pentru toate persoanele de peste 12 ani, în interes individual și al sănătății publice, prin reducerea cazurilor severe și a deceselor. Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), cel mai riguros for decizional, care reunește experți la nivel european”, a mai punctat Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva Covid-19. Totodată, reprezentanții CNCAV asigură populația de transparență completă și responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informațiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil și sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro