Concret, pe 16 noiembrie, prima Notă ministerială stabilea că în vederea aplicării Legii 329/2009, angajaţii îşi vor lua zilele de concediu fără plată în perioadele 21 - 24 decembrie pentru luna noiembrie şi 28 - 31 decembrie pentru luna decembrie. În aceeaşi zi, în cadrul Comisiei Paritare dintre IŞJ şi Sindicat, s-a recomandat instituţiilor de învăţământ să se calculeze numărul necesar de zile de concediu fără plată pentru a reduce cheltuielile de personal cu 15,5%, pentru că, din calcule, era posibil să rezulte că aveau nevoie de mai puţine zile de concediu fără plată. Concret, angajaţii din sistem nu erau obligaţi să-şi ia fix opt zile concediu fără plată, şi s-a recomandat stabilirea acelor zile la sfârşit de noiembrie. La două zile după, pe 18 noiembrie, Ministerul revine cu o notă şi lasă la latitudinea comunităţii şcolare să găsească cele mai bune căi pentru aplicarea legii. Din nou, tot ce se stabilise înainte era pus sub semnul întrebării de Minister. Nici nu s-au lămurit iarăşi lucrurile în cadrul şedinţelor cu directorii, că pe 20 noiembrie Ministerul se răzgândeşte şi dă o altă notă. El obligă Inspectoratele Şcolare să acorde o zi liberă în noiembrie, doar 30, iar restul zilelor libere să fie luate în săptămâna 14 - 18 decembrie. De asemenea, se precizează că IŞJ trebuie să se asigure că în fiecare şcoală există un program pentru recuperarea materiei aferente zilelor în care nu se susţin cursuri. Ca urmare, IŞJ Brăila a fost nevoit să facă o altă şedinţă cu directorii în care să precizeze, din nou, că zilele libere din noiembrie se pot da pe 26, 27 şi 30 noiembrie, iar pentru recuperarea materiei se vor reface planificările, nu se vor chema elevii în plus la şcoală.
"Din calculele făcute în şcoli am observat că la unele este vorba de 3,25 zile de concediu fără plată, iar la altele de doar o zi. Am stabilit, încă din 16 noiembrie, că zilele libere se pot da pe 26, 27 sau 30 noiembrie. La Inspectorat, de exemplu, este nevoie de doar o zi liberă, pentru că fondul de premiere de 2% nu a fost dat de câteva luni. Mai mult, dacă am fi făcut cum vrea Ministerul puneam în pericol înscrierile la bacalaureat, care au loc în perioada 14 - 18 decembrie. Zilele libere din decembrie le vom stabili în funcţie de evenimentele din acea lună. Această soluţie, chiar dacă nu este cea dată de Minister, a fost adoptată de multe dintre Inspectoratele Şcolare. Este punctul nostru de vedere, aprobat de comisia paritară, iar hotărârea luată respectă legea", a explicat inspectorul şcolar general Viorel Botea.
Conducerea IŞJ a mai precizat că înscrierea pentru bacalaureat va decurge normal, iar toate celelalte activităţi din sistem nu vor fi perturbate.