Mergi la conţinutul principal

De luni, incepe inregistrarea in Registrul Fermelor

La 1 octombrie va debuta pe întreg teritoriul României actiunea de înregistrare în Registrul Fermelor, activitate care va dura 6 luni (octombrie 2005 - martie 2006). Pentru realizarea acestei actiuni vor fi implicati reprezentanti ai Agentiei de Plati si Interventie în Agricultura (API), specialisti din Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) si din Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA). La nivelul judetului Braila au fost constituite, deja, 7 comisii, formate din cite 5-7 persoane, (reprezentanti API Braila, inginerii Camerelor Agricole si ai Centrelor Locale de Consultanta Agricola) care au ca raza de activitate maxim 6 - 7 comune.
"Actiunea consta in informarea agricultorilor, prin distribuirea de brosuri, fluturasi, pliante, care contin amanunte despre ceea ce reprezinta Registrul fermelor si modul de completare a cererii. De precizat ca cererea trebuie intocmita si depusa de utilizatorul terenului, nu de proprietar, pentru ca in functie de datele din acest registru se vor acorda subventiile incepind cu 1 ianuarie 2007. Actiunea de înregistrare are ca obiectiv înscrierea într-o baza de date a fermelor care exploateaza cel putin 1 hectar de teren agricol, pentru ca acestea sa primeasca plati directe pe suprafata din partea UE. Prima etapa pentru îndeplinirea acestui obiectiv o constituie înregistrarea fermelor prin completarea formularelor pentru înscrierea în Registrul Fermelor. Ce-a de-a doua etapa este identificarea si localizarea parcelelor fiecarei ferme pe baza imaginilor aeriene ale terenului în format digital (ortofotografii), în cadrul blocurilor fizice. Finalitatea acestei actiuni o constituie identificarea si înregistrarea potentialilor beneficiari ai sprijinului prevazut în Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene, prin plati directe, în cadrul Schemei Unice de Plati pe Suprafata (SAPS - Single Area Payment Scheme). Pentru inregistrare avem termen martie 2006", a precizat Doina Jurubita, coordonatorul API Braila.

Conditii de eligibilitate

Scopul infiintarii Registrului Fermelor este acela de a indentifica fermierii romani care la data integrarii pot beneficia de sprijin financiar comunitar. Categoriile de utilizatori de teren care pot fi înscrisi în Registrul Fermelor sint: regiile autonome, societatile comerciale, organizatiile cooperatiste, societatile agricole, asociatiile familiale, institutele si statiunile de cercetare, unitatile scolare, institutiile publice, consiliile locale, persoanele fizice, alte forme de organizare (fundatii, unitati bisericesti etc.). Nu se înregistreaza cei care au dat în arenda pamintul, dar se înregistreaza arendasii (utilizatorii).
Categoriile de teren care vor fi înregistrate sint: terenul arabil, viile, livezile, pasunile permanente, alte culturi permanente sau gradini familiale. Nu se înregistreaza suprafetele ocupate de padure.
Procesul de înregistrare este esential în aplicarea SAPS.
Pentru a fi declarati eligibili si deci a primi subventii comunitare pe unitatea de suprafata, fermierii romani trebuie sa utilizeze minim 1ha, format din parcele de minim 0,3 ha, sa mentina acest teren in bune conditii agricole si de mediu si sa fie inregistrat in registrul fermelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu