"Actiunea consta in informarea agricultorilor, prin distribuirea de brosuri, fluturasi, pliante, care contin amanunte despre ceea ce reprezinta Registrul fermelor si modul de completare a cererii. De precizat ca cererea trebuie intocmita si depusa de utilizatorul terenului, nu de proprietar, pentru ca in functie de datele din acest registru se vor acorda subventiile incepind cu 1 ianuarie 2007. Actiunea de înregistrare are ca obiectiv înscrierea într-o baza de date a fermelor care exploateaza cel putin 1 hectar de teren agricol, pentru ca acestea sa primeasca plati directe pe suprafata din partea UE. Prima etapa pentru îndeplinirea acestui obiectiv o constituie înregistrarea fermelor prin completarea formularelor pentru înscrierea în Registrul Fermelor. Ce-a de-a doua etapa este identificarea si localizarea parcelelor fiecarei ferme pe baza imaginilor aeriene ale terenului în format digital (ortofotografii), în cadrul blocurilor fizice. Finalitatea acestei actiuni o constituie identificarea si înregistrarea potentialilor beneficiari ai sprijinului prevazut în Politica Agricola Comuna a Uniunii Europene, prin plati directe, în cadrul Schemei Unice de Plati pe Suprafata (SAPS - Single Area Payment Scheme). Pentru inregistrare avem termen martie 2006", a precizat Doina Jurubita, coordonatorul API Braila.
Conditii de eligibilitate
Scopul infiintarii Registrului Fermelor este acela de a indentifica fermierii romani care la data integrarii pot beneficia de sprijin financiar comunitar. Categoriile de utilizatori de teren care pot fi înscrisi în Registrul Fermelor sint: regiile autonome, societatile comerciale, organizatiile cooperatiste, societatile agricole, asociatiile familiale, institutele si statiunile de cercetare, unitatile scolare, institutiile publice, consiliile locale, persoanele fizice, alte forme de organizare (fundatii, unitati bisericesti etc.). Nu se înregistreaza cei care au dat în arenda pamintul, dar se înregistreaza arendasii (utilizatorii).
Categoriile de teren care vor fi înregistrate sint: terenul arabil, viile, livezile, pasunile permanente, alte culturi permanente sau gradini familiale. Nu se înregistreaza suprafetele ocupate de padure.
Procesul de înregistrare este esential în aplicarea SAPS.
Pentru a fi declarati eligibili si deci a primi subventii comunitare pe unitatea de suprafata, fermierii romani trebuie sa utilizeze minim 1ha, format din parcele de minim 0,3 ha, sa mentina acest teren in bune conditii agricole si de mediu si sa fie inregistrat in registrul fermelor.