Mergi la conţinutul principal

De lucru s-ar gasi, chef de munca sa fie...

2009020204* doua mari investitii, in valoare de 50, respectiv 5,5 milioane de euro, ce se preconizeaza a fi implementate in acest an, ar putea reduce semnificativ numarul somerilor braileni * pentru asta, insa, este nevoie ca brailenii sa fie dispusi sa accepte slujbe grele, cu salarii nu foarte spectaculoase

In ciuda crizei financiare, multi dintre somerii braileni si-ar putea gasi un loc de munca anul acesta, daca vor fi demarate cele doua mari proiecte cu cofinantare europeana anuntate de autoritati: statia de epurare, investitie de 50 milioane de euro si modernizarea strazii Grivita, in care se vor baga circa 5,5 milioane de euro. De altfel, primarul Aurel Simionescu a declarat, recent, ca aceste investitii vor crea numeroase locuri de munca in municipiu. Cu conditia, insa, ca somerii in cauza sa fie dispusi sa se angajeze in acest domeniu al constructiilor, care presupune o munca fizica destul de solicitanta. Resurse umane ar fi suficiente: in evidentele Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Braila figurau, la nivelul lunii decembrie 2008, 6.026 de someri, dintre care 3.779 erau barbati. Dintre acestia, doar 358 aveau studii liceale si postliceale, iar 102 terminasera o facultate, 3.319 fiind incadrati la categoria "muncitori". "Locuri de munca se vor gasi, dupa ce va trece sezonul rece. Mai trebuie ca si oamenii sa fie dispusi sa munceasca. N-am mai vrea sa se intample ca asta vara, cand o societate de drumuri angajata la refacerea strazilor din municipiu a fost nevoita sa aduca muncitori din Movila Miresii, fiindca in Braila nu prea se ingramadea nimeni sa se angajeze. La noi, vin, in schimb, multi ca sa ceara. Din 500 de audiente, cate am avut anul trecut, doar in 10 mi s-a solicitat ajutor pentru gasirea unui loc de munca. In rest, s-au cerut tot felul de ajutoare, locuinte sociale sau bani", ne-a declarat primarul Simionescu. Nu e mai putin adevarat ca depinde si de lefurile pe care le ofera angajatorii pentru atragerea fortei de munca inspre slujbele grele. Din pacate, unii braileni nu fac casa buna cu munca nici macar cand aceasta ar fi o chestiune de bun simt. Primarul Simionescu ne-a relatat un episod care i-a lasat un gust amar: "Lemnul rezultat din copacii taiati sau toaletati in municipiu a fost oferit unor familii cu venituri reduse. Peste 1.000 de familii au primit cate 500 kg de lemne. Nimeni nu a venit, insa, sa dea o mana de ajutor la strangerea lemnelor. A fost actiunea aceea de pe Bulevardul Cuza, cand s-a plans lumea ca se blocheaza circulatia din cauza taierilor de copaci. Niciun beneficiar al ajutorului acordat de Primarie nu s-a gandit ca ar fi de folos daca ar strange crengile taiate de pe carosabil. Toata lumea a asteptat sa primeasca lemnele acasa ori asta nu prea este normal. Avem un ajutor din partea comunitatii, dar hai sa ne gandim si cum am putea noi sa ajutam comunitatea. E adevarat, multi dintre cei care au primit lemne sunt batrani sau bolnavi, dar printre ei se gasesc si destule persoane apte de munca. La fel se intampla si cu cei care trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii pentru ajutorul social. Unii nu se prezinta la treaba, iar cei care vin gasesc tot felul de motive ca sa nu munceasca, isi rup coada la matura sau mai stiu eu ce...".

Din 1.896 beneficiari ai venitului minim garantat, doar 35 muncesc in folosul comunitatii

Potrivit datelor oferite de Directia de Asistenta Sociala (DAS) din cadrul Primariei, in municipiul Braila beneficiaza de venitul minim garantat 1.896 de persoane. In luna ianuarie 2009, doar 35 dintre acestea au prestat ore de munca in folosul comunitatii. Ceilalti fie au prezentat un certificat medical care atesta ca au probleme de sanatate, fie au in intretinere copii prescolari sau persoane cu handicap. De asemenea, nici cei ce au depasit varsta legala de pensionare nu trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii pentru primirea venitului minim garantat. Incepand cu ianuarie 2009, venitul minim garantat pentru o persoana este de 108 lei. Familiile formate din doi membri primesc, lunar, 196 lei, cele cu trei membri au dreptul la 272 lei, cele cu patru membri primesc 339 lei iar cele cu cinci membri 402 lei. Pentru fiecare membru al unei familii care depaseste cinci persoane, se adauga cate 27 lei pe luna. Conducerea DAS spune ca, in general, cei care trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii se prezinta la program, fiindca altfel, atat ei cat si familia lor si-ar pierde dreptul la acordarea venitului mimim garantat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro