Ideea lui Aristotel că „nu există geniu fără un dram de nebunie" este susţinută în prezent de un studiu ştiinţific potrivit căruia unele psihoze, cum ar fi schizofrenia şi tulburările bipolare şi creativitatea ar avea cel puţin parţial rădăcini genetice comune.
Studii epidemiologice demonstraseră deja o suprareprezentare a persoanelor cu anumite tulburări psihice şi a familiilor lor în profesii creative, dar fără a putea afirma că această asociere se bazează pe factori genetici sau de mediu.
Într-un studiu publicat luni de revista britanică Nature Neuroscience, o echipă de cercetători islandezi a arătat că mutaţiile genetice asociate cu un risc crescut de dezvoltare a schizofreniei sau tulburărilor bipolare ar putea fi legate şi de o creativitate crescută. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de peste 86.000 de islandezi. Această asociere a fost constatată şi în studii efectuate pe circa 9.000 de suedezi şi pe 18.500 de olandezi.
Cercetătorii au definit persoanele creative drept „indivizi capabili de o abordare inovatoare folosind procese mentale diferite de modurile de gândire sau de exprimare dominante". Cercetarea s-a limitat la membri ai asociaţiilor naţionale de dansatori, actori, muzicieni sau scriitori.
Autorii studiului au luat în considerare diferenţele de IQ şi de nivel de educaţie al persoanelor studiate, dar şi existenţa unor rude cu schizofrenie şi tulburare bipolară, pentru a evita eventualele prejudecăţi care ar putea afecta cercetarea. „Studiul nostru susţine ideea unui rol direct jucat de factorii genetici asupra creativităţii", au conchis cercetătorii.
De asemenea, cercetătorii au studiat şi cinci profesii neartistice (fermieri, pescari, lucrători calificaţi, muncitori necalificaţi şi vânzători), în cazul cărora nu au descoperit nicio asociere cu creativitatea.
Interogaţi în legătură cu acest studiu, mai mulţi experţi citaţi de Genetic Expert News Service s-au arătat totuşi prudenţi. Unul dintre ei, David Cultler, profesor la departamentul de genetică umană din cadul Universităţii Emory din Atlanta, a declarat că genele implicate în schizofrenie şi tulburare bipolara sunt „probabil implicate în toate tipurile de funcţii neurologice şi cognitive, şi nu doar cele legate de abilităţile artistice".