* la limba română, doi elevii au primit nota 10 după recorectarea lucrărilor * tot la proba de română, zeci de candidați au primit mai mult cu 1 punct față de prima corectură * după contestații, rata de promovare în județul nostru a crescut la 82,9%
Sute de absolvenți brăileni au primit note mult mai mari la BAC după contestații! Vorbim despre diferențe de 1 punct, 1,5 puncte și chiar aproape 2 puncte, în special la proba de limba și literatura română. Spre exemplu, un absolvent de la Colegiul ”Murgoci” care avea înainte de contestații nota 8,55 a primit 10 după recorectare. Trebuie precizat că acest candidat are acum a doua cea mai mare medie la BAC din județ. Tot nota 10 la limba română a primit și un alt absolvent de la ”Murgoci”, lucrarea sa fiind inițial notată cu nota 9.10.
O diferență mare între nota inițială și cea finală se observă la un candidat de la Liceul de Arte, a cărui lucrarea la limba română avea nota 7,80, iar după recorectare a primit 9,30. Cea mai mare creștere, de aproape două puncte, se înregistrează însă la proba la Istorie, acolo unde un absolvent al Liceului de Arte a primit inițial nota 6,30, iar după reevaluare a fost punctată cu 8,15.
Trebuie însă scos în evidență și lucrările unor elevi care înainte de contestații aveau note sub 5, iar ulterior au primit un punctaj mult mai mare. Este cazul unui candidat de la Liceul de Arte, care la limba română avea nota 4,50, iar după contestații a urcat la 5,90, fiind declarat promovat.
Nu toți absolvenții de liceu au primit note mai mari după soluționarea contestațiilor, fiind și cazuri în care notele au scăzut cu 1 punct sau chiar 1,5 puncte.
În total, din cei 1.561 candidați din județul Brăila care au susținut Bacalaureatul anul acesta, un număr de 852 elevi au depus contestații: 428 la limba română, 193 la proba obligatorie a profilului și 231 la proba la alegere a profilului și specializării. Un număr de 817 lucrări au avut o notă modificată după soluționarea contestațiilor.
82,9%, promovabilitatea la BAC în Brăila!
În urma afișării rezultatelor finale de vineri, 1 iulie, rata de promovare în județul Brăila înregistrată de toți absolvenții studiilor liceale care au susținut probele examenului de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2022 este de 82,9% (81,3% inițial), Brăila fiind pe locul 4 în clasamentul național, după Cluj – 86,2%, Galați – 83,3%, Iași – 83,1%. În ceea ce privește promovabilitatea în rândul seriei curente, aceasta este de 85,74%, Brăila fiind pe locul 3 în ierarhia națională, după Cluj și Galați. Pentru promoțiile anterioare rata de promovare este 37,5%.
În total, în sesiunea iunie-iulie 2022, au promovat 1.294 candidați (1.269 înainte de contestații), dintr-un total de 1.561 de candidați prezenți. Dintre aceștia, 1.417 candidați sunt din promoția curentă, iar 144 din promoțiile anterioare. Un număr de 32 de candidați au absentat, iar 2 au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni ale examenului național de Bacalaureat.
Pe licee, în urma afișării rezultatelor finale Colegiul ”Murgoci” rămâne singura unitate de învățământ cu 100% promovabilitate, urmată în clasament de Colegiul Național ”Ana Aslan” – 98,68%, Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu” – 98,29% Liceul Teoretic ”Nicolae Iorga” – 97,97% și Liceul Teoretic ”Panait Cerna” – 97,39%. În continuare sunt doar două absolvente cu media 10 la BAC: Denisa Bădără (profil matematică-informatică) și Ana Ruxandra Gavriliu (profil filologie). Ruxandra este și șefa de promoție a Colegiului “Murgoci”.
La nivel național, promovabilitatea la Bacalaureat este de 75,2%, iar în rândul seriei curente de 80%.