Mergi la conţinutul principal

De la 3 ani de inchisoare, la 6 luni cu suspendare

Administratorul SC "La Anicuta" SRL Braila, Anicuta Simion, in virsta de 64 de ani, a fost condamnata, definitiv, la 6 luni de inchisoare, cu suspendare conditionata a pedepsei, pentru evaziune fiscala. Ea fusese trimisa in judecata la sfirsitul anului 2002, pentru o paguba estimativa de 16,6 milioane de lei, in conditiile in care, initial, Garda Financiara raportase un prejudiciu (in anul 2000) de 66 de milioane de lei. Potrivit acuzarii, "in perioada noiembrie 1999 - mai 2000, invinuita nu a evidentiat in contabilitate intreaga productie de piine realizata", avind drept consecinta sustragerea de la plata TVA. Anul trecut, in aprilie, Judecatoria Braila a condamnat-o pe Anicuta la 3 ani de inchisoare, cu suspendare, insa, in apel, patroana a primit o reducere semnificativa a cuantumului pedepsei. Astfel, in loc de 3 ani, ea a capatat 6 luni de inchisoare cu suspendare conditionata, pedeapsa raminind definitiva la Tribunal.
Incepind cu iunie 2000, comisarii Garzii Financiare Braila au efectuat un control la brutaria apartinind SC "La Anicuta" SRL, constatind, cu acest prilej, ca Anicuta Simion vinduse mari cantitati de piine fara a intocmi documente contabile care sa ateste producerea si valorificarea acestor produse. Prejudiciul estimativ era, la acea data, de 60.804.423 lei. Potrivit anchetatorilor, singura persoana din firma care se ocupa de aprovizionarea cu materii prime si care incasa banii rezultati din vinzari era insasi patroana. Ea nu a evidentiat in contabilitate nu mai putin de 374.840 de piini produse in brutaria societatii, "ca sa nu plateasca impozite, taxe si contributii la bugetul statului". Oamenii legii au cercetat inclusiv caietele ridicate de la brutarie, inscrisuri in care erau evidentiate cantitati de piine mult mai mari decit cele rezultate din rapoartele de productie. Ulterior, s-a dispus efectuarea unei expertize contabile judiciare. Respectiva expertiza a prezentat modul in care Anicuta Simion a prejudiciat statul roman. Tot atunci, a fost luata la intrebari contabila firmei, Felicia O. Dupa efectuarea verificarilor specifice, contabila a fost scoasa de sub urmarire penala, ea fiind considerata nevinovata. Administratorul SC "La Anicuta" SRL a mai fost trimis in judecata si pentru alta fapta de natura penala, respectiv inselaciune, fiind acuzat, in urma cu aproape 5 ani, de deturnare de fonduri PHARE.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro